Les Paul – Biografija

Lester Vilijam Polsfus (engl. Lester William Polsfuss *9. jun 1915. – †12. avgust 2009.), poznatiji kao Les Pol (Les Paul), američki džez, kantri i bluz gitarista, tekstopisac, proizvođač gitara i pronalazač. On je bio jedan od pionira čvrstog tijela gitare, što je stvorilo zvuk rokenrola. Pol je sam sebe naučio da svira gitaru, a iako je poznat po rok muzici, karijeru je započeo kao kantri muzičar. On je zaslužan za mnoge inovacije u snimanju muzike. Iako nije bio prvi koji je koristio tehniku, njegovi rani eksperimenti sa overdubingom (takođe poznat kao “zvuk na zvuk”), efekti odlaganja, kao što su odlaganje na traci, postepeni prelazi i multitrak snimanja bile su stvari koje su privukle veliku pažnju.

Njegove inovativne talente proširio je kroz sopstvene stilove sviranja, uključujući lize, trilere, sekvence akorda, tehnike trenja (“fretting”) i štalovanje, što ga izdvaja od svojih savremenika i što je inspirisalo mnoge gitariste do danas. Snimao je sa suprugom, Meri Ford tokom 1950-ih, a prodali su milione albuma.

Les Pol i Meri Ford 1954.

Među njegovim brojnim počastima, Les Pol je jedan od nekolicine umjetnika sa stalnom, samostalnom izložbom u Rokenrol kući slavnih. On je na sajtu muzeja naveden kao “arhitekt” i “ključni član” zajedno sa Semom Filipsom i Alenom Fridom. Les Pol je jedina osoba koja je uvrštena i u Rokenrol kuću slavnih i Kuću slavnih nacionalnih pronalazača.

Po njemu nosi ime i jedan od najpopularnijih modela gitare firme Gibson – Gibson Les Pol (engl. Gibson Les Paul).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *