Michael J. Fox – Biografija

Michael J. Fox (rođen kao Michael Andrew Fox 9.6. 1961.), nagrađivani kanadski filmski i televizijski glumac. Najpoznatije uloge su mu Marty McFly u trilogiji Povratak u budućnost (1985-1990); Alex P. Keaton u Family Ties (1982-1989), za koju je dobio tri Emmyja i Zlatnog globusa; i Mike Flaherty u Spin City (1996-2000), za koju je osvojio Emmyja, tri Zlatna globusa i dvije nagrade SAG. Foxu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest godine 1991, što je javnosti objavio 1998. Kako su se simptomi bolesti pogoršali, tako se povukao od aktivnog bavljenja glumom godine 2000.

Biografija

Rodio se 9. juna 1961. godine u Edmontonu, Kanadi, kao Michael Andrew Fox. Na početku karijere počeo je da koristi skraćenicu Džej (J.) (koje navodno bolje zvuči od Michael A. Fox). Status zvijezde stekao je 1982. godine ulogom Aleksa P. Kitona u seriji Porodične veze (Family Ties). U Kanadi, gdje je odrastao kao najmlađi od petoro djece Bila i Filis Foks, Majkl se trudio da postigne što bolje rezultate u svom omiljenom sportu – hokeju na ledu, što mu nije bilo nimalo lako, jer je bio izrazito niskog rasta – 165 cm. Odušak je pronašao u dramskoj sekciji. Zahvaljući tome 1976. godine debitovao je sa 15 godina u TV seriji kompanije CBS Leo i ja (Leo and Me), u ulozi desetogodišnjaka. Nakon nastupa u CBS-ovom filmu Letters from Frank (takođe snimljenog u Kanadi), Majkl je napustio srednju školu i s ocem otišao u Los Anđeles.

Tu je dobio ulogu u seriji Palmerstaun, SAD da bi nešto kasnije dobio glavnu ulogu u već ranije pomenutoj seriji Porodične veze. Serija se prikazivala sedam godina, što dovoljno govori o njenoj popularnosti. Veliki uspjeh postigao je i na filmskom platnu u ulozi Marti Mek Flaja u filmu Roberta Zemekisa iz 1985. godine Povratak u budućnost (Back to the Future). Nakon komičnih uloga u filmovima Mladi vukodlak (Teen Wolf) i Tajna mog uspjeha (The Secret of My Success), Foks je želio da se okuša i u drugačijim ulogama. Zato je glumio fabričkog radnika u Svjetlost dana (Light of Day), a potom u filmu Jarka svjetla, veliki grad Bright Ligths, Big City.

Ovaj serijal “ozbiljnih” uloga zaokružio je sagom o ratu u Vijetnamu Posljedice rata (Casualties of War), glumeći zajedno sa Šonom Penom, a pod rediteljskom palicom Brajana De Palme. 1989. i 1990. Foks je snimio dva nastavka Povratka u budućnost, što je publika oduševljeno pozdravila. Nakon toga glumio je u filmu Američki predsjednik (The American President), da bi se iz bioskopskih dvorana vratio na TV ekrane u seriji Spin City, 1996. Na ovaj korak Foks se odlučio jer je tako mogao više vremena da provodi sa svojom pororodicom. 1999. svoj glas je pozajmio glavnom liku, malom bijelom mišu, u filmskoj adaptaciji djela E. B. Vajta Stjuart Litl. Krajem te godine Foks je, na opšte iznenađenje, objavio da od 1991. godine boluje od Parkinsonove bolesti i da je čak imao i operaciju mozga kako bi ublažio podrhtavanje djelova tijela (što je jedan od simptoma te bolesti). Uprkos velikom uspjehu serije Spin City i nagradama koje je ta serija dobila (Emi i Zlatni globus) Foks je početkom 2000. godine objavio da napušta seriju (čiji je istovremeno i izvršni producent) kako bi više vremena posvetio porodici i koncentrisao se na prikupljanje novca i širenje saznanja o Parkinsonovoj bolesti. Glavnu ulogu u seriji preuzima Čarli Šin.

Iz tog razloga u maju 2000. osnovao je fondaciju za istraživanje Parkinsonove bolesti (Michael J Fox Foundation for Parkinson's Research). Majkl Džej Foks se oženio glumicom Trejsi Polan (Tracy Pollan) (glumila je Elen, djevojku Aleksa Kitona u Porodičnim vezama) 1988. godine. Imaju četvoro djece: sina (Sem), dvije bliznakinje (Akvina i Šajler) i kćerku Esmi.

2003. napisao je scenario za pilot epizodu za sitkom Hench at Home, ali je bio odbijen.

2005. kao gost otvorio je Centar Muhameda Alija u Luisvilu, SAD, u čast boksera Muhameda Alija, koji takođe boluje od Parkinsonove bolesti.

2006. gostovao je u tri epizode serije Boston Legal, gdje je igrao ulogu pacijenta sa rakom pluća koji koristi svoj uticaj kako bi tokom testiranja novog lijeka dobio pravi lijek, a ne placebo.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *