Nicole Kidman – Biografija

Nikol Meri Kidman (engl. Nicole Mary Kidman), australijska glumica, rođena 20. juna 1967. godine u Honolulou (Havaji). U njenoj dugogodišnjoj karijeri zabilježeni su veliki svetski blokbasteri poput filmova Australija, Hladna planina, i filma Sati za koji je dobila Oskara za najbolju glavnu ulogu. Zaštitno je lice parfema Šanel 5, Nintendo-a, a 2003. godine dobila je svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih. Jedna je od najmoćnijih i najbogatijih žena 21. vijeka. S obzirom da su joj roditelji Australijanci i da je rođena na Havajima ona ima dvojno državljanstvo, australijsko i američko.

Karijera

Nikol Kidman prvi put stupa na scenu 1983., kada je imala samo 15 godina. Riječ je o spotu za pjesmu Bop Girl. Krajem iste godine dobija malu ulogu u tv seriji Five Mile Creek, kao i uloge u filmovima BMX Bandits i Bush Christmas. Do 1989. uslijedilo je još manje značajnih uloga (serije A Country Practice, Vietnam, Emerald City, Bangkok Hilton…).

Prvu značajnu ulogu, Nikol je dobila 1989. godine. U filmu Dead Calm tumači lik Rae Ingram, pored Sema Nila i Bilija Zejna. Glumica je dobila svoje prve kritike, koje su bile pozitivne. Sledeće godine sa Tomom Kruzom igra u filmu Days of Thunder, zatim u filmu Billy Bathgate za koji dobija svoju prvu nominaciju za Zlatni Globus; 1992. u Ron Hauardovom Far and Away a 1995. u blokbasteru Batman Forever.

Međunarodna priznanja stižu tek posle filma To Die For, snimljenog 1995. godine. Za svoju interpretaciju dobila je nekoliko značajnih filmskih nagrada, među kojima i Zlatni Globus. Kasnih devedesetih snima filmove sa nekim od najzvučnijih holivudskih imena: The Peacemaker sa Džordžom Klunijem, Practical Magic sa Sandrom Bulok i poslednji film Stenlija Kjubrika Eyes Wide Shut sa Tomom Kruzom.

Film Moulin Rouge! joj 2002. godine donosi nekoliko novih nagrada, uključujući i drugi Zlatni Globus, kao i prvu nominaciju za Oskara. Iste godine snima vrlo uspješan horor The Others, za koji četvrti put biva nominovana za Zlatni Globus.

Istorijska drama Sati, (u kojoj glumi sa Meril Strip), snimljena 2002., je njen najbolji film u dotadašnjoj karijeri, pošto za njega dobija neka od najvećih priznanja koja se dodjeljuju filmskim zvezdama. Za svoju interpretaciju Virdžinije Vulf dobila je prvu nominaciju za Nagradu udruženja glumaca, prvu nominaciju za Nagradu filmske kritike, Srebrnog medvjeda, treći Zlatni Globus i svoj prvi Oskar za najbolju glavnu glumicu. Time je postala prva osoba iz Australije, koja je dobila ovu prestižnu nagradu američke filmske akademije.

Do kraja 2005. godine snimila je još nekoliko potpuno različitih filmova: Dogville; Tragovi na duši sa Entonijem Hopkinsom; Hladna planina, sa Džadom Louom za koji je dobila još jednu nominaciju za Zlatni Globus; Rođenje za koji ponovo dobija nominaciju za Zlatni Globus, kao i nominaciju za nagradu Zlatni Lav na filmskom festivalu u Veneciji.

Njeni filmovi iz 2005. The Interpreter i Bewitched nisu privukli toliku pažnju, koliku je te godine imala njena reklama za parfem Chanel No. 5 čije je Nikol zaštitno lice. Te godine je oborila rekord kao najplaćenija glumica za reklamu po minutu, jer je za ta tri minuta (koliko traje reklama za parfem) dobila čak 12 miliona dolara.

Iste godine na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih javnih ličnosti zauzela je 45. mjesto. U periodu od 2004. do 2005. godine, se na listi 100 najplaćenijih glumica istog magazina, našla na drugom mjestu (iza Džulije Roberts), sa 17 miliona dolara po filmu. Sledećih godina je snimala još filmova (nažalost, manje uspješnih), pozajmljivala je glas za neke crtane filmove, postala zaštitno lice Nintendo-a.

Ogromnu medijsku pažnju 2008. godine privlači njen film Australija. U ovoj istorijskoj sagi, ona tumači lik gospođe Sare Ešli, koja sa Droverom (Hju Džekmen), uprkos ratu, pokušava da se izbori za njihovu ljubav. To je drugi najskuplji australijski film svih vremena, koji je sa međunarodnih projekcija pokupio oko 211 miliona dolara. U 2009-oj godini se pojavljuje mjuzikl Devet, u kome pored Nikol glume i Džudi Denč, Penelope Kruz, Marion Kotijar i Sofija Loren. Film je dobio nekoliko nominacija za Oskara. U zimu 2010. godine izlazi film Zečija rupa u kome pored Nikol glumi i Aron Ekhart.

Pjevanje

Iako prije toga nije nikada imala pjevačkih iskustava, Nikol je dobila veliki broj pohvala za svoj muzičko-scenski nastup u mjuziklu Moulin Rouge!. Kasnije je sa Juanom Mekgregorom napravila poznati britanski singl Come What May, a sa Robijem Vilijamsom pjesmu Somethin’ Stupid. 2006. godine pozajmljuje glas animiranom filmu Happy Feet, a 2009. briljira u mjuziklu Nine.

Privatni život

Nikol se udavala dva puta. Njena veza sa glumcem Tomom Kruzom je započela na snimanju filma Dani groma, 1990. godine. Vjenčali su se na Badnje veče (po gregorijanskom kalendaru 24. decembra) 1990. u gradu Telluride, Kolorado. Usvojili su kćerku Izabelu Džejn (rođenu 1992) i sina Konora Entonija (rođenog 1995). Razdvojili su se odmah nakon 10. godišnjice braka. Kidmanova je bila tri meseca trudna i imala je spontani pobačaj. Kruz je podnio zahtjev za razvodom u februaru 2001. Razvedeni su 2001. a Kruz je kao razlog naveo nepomirljive razlike. Razlozi za prekid braka nikada nisu bili dostupni javnosti. Za časopis Marie Claire Kidmanova je rekla da je imala vanmateričnu trudnoću na samom početku braka. U junu 2006. za magazin Ladies’ Home Journal je izjavila da još voli Kruza: „On je bio ogroman; i još uvijek je. Za mene, on je bio samo Tom, ali za sve ostale on je bio ogroman. Bio mi je divan. I ja sam ga voljela. I Još uvijek ga volim.“ Pored toga, rekla je da je bila šokirana u vezi sa razvodom.

Robi Vilijams je potvrdio da su bili u kratkoj romansi na njenoj jahti ljeta 2004. Nakon što je dobila Oskara, pojavile su se glasine o vezi između nje i Adrijena Brodija. 2003. upoznala je muzičara Leni Kravica i sa njim bila u vezi do 2004.

Svog drugog muža, kantri pjevača Kita Urbana je upoznala u januaru 2005. Vjenčali su se 25. juna 2006. u Sidneju.

Zanimljivosti
  • Nikol je po vjeroispovijesti katolička hrišćanka, ali se povremeno bavila sajentologijom (dok je bila u braku sa Tomom Kruzom).
  • 2006. godine ljudi su bili iznenađeni njenom javnom osudom Hamasa i Hezbolaha, i podrškom Izraela, u Izraelsko-libanskom sukobu.
  • Podržala je Demokratsku stranku i Džona Kerija, na predsjedničkim izborima u SAD, 2004.
  • Za vrijeme snimanja filma Praktična magija, Nikol se upoznala i sprijateljila sa Sandrom Bulok. Jednom prilikom joj je poklonila malu plišanu igračku, koju Sandra i dan-danas čuva jer joj je Nikol, kako kaže, jedna od najboljih prijateljica.
  • Bavi se humanitarnim radom. Od 1994. godine je Unicefov Ambasador dobre volje. Novčano je pomagala ugroženu djecu sa svih meridijana. Učestvovala je i u kampanji protiv raka dojke (njena majka je 1984. godine imala isto oboljenje), a od 2010. godine aktivan je borac protiv nasilja u porodici i za zaštitu prava žena i djece.
  • Bila joj je dodijeljena glavna uloga u filmu Soba panike, ali zbog povrede noge, bila je primorana da ulogu prepusti Džodi Foster.
  • Očekivalo se da ona tumači lik Hane Šmic u drami Čitač, ali je zbog trudnoće morala da odbije ponudu. Kejt Vinslet je rado prihvatila ulogu i za nju dobila Oskar.
Nagrade i priznanja

Za bezbroj humanitarnih akcija kojima se bavila proglašena je Građaninom svijeta. Nominovana je za tri Oskara, za filmove Mulen Ruž, Sati i Zečija rupa (Rabbit Hole) od kojih je za Sate i dobila nagradu. Ima čak osam nominacija za Zlatni Globus i tri osvojene statuete. Najuspješniji filmovi u njenoj karijeri su Sati, Mulen Ruž, Australija, Hladna planina, Zečija rupa i Duhovi u nama.

Za izuzetan doprinos kulturi i umjetnosti Australije, velika filmska ostvarenja, humanitarni rad i borbu protiv raka dojke, zalaganje za ljudska prava, Nikol Kidman je dobila jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada. U zgradi Parlamenta, u Kanberi, na svečanoj ceremoniji 2007. godine, Nikol je dobila Orden Australije, nagradu koju dodjeljuje kraljica Elizabeta II, a koju joj je uručio sam Guverner Australije.

Filmografija
 2019 The Goldfinch
Mrs. Barbour
 2018 Destroyer
Erin Bell
 2018 Aquaman
Queen Atlanna
 2018 Boy Erased
Nancy
 2017-2019 Big Little Lies (TV Serija)
Celeste Wright
 2017 The Upside
Yvonne
 2017 The Beguiled
Miss Martha
 2017 Top of the Lake (TV Serija)
Julia
 2017 The Killing of a Sacred Deer
Anna Murphy
 2017 How to Talk to Girls at Parties
Queen Boadicea
 2016 Lion
Sue Brierley
 2016 Genius
Aline Bernstein
 2016 Xiao men shen
Luli (Engleska verzija, glas)
 2015 Secret in Their Eyes
Claire Sloane
 2015 The Family Fang
Annie Fang
 2015 Queen of the Desert
Gertrude Bell
 2015 Strangerland
Catherine
 2014 Paddington
Millicent
 2014 Before I Go to Sleep
Christine
 2014 Grace of Monaco
Grace
 2013 The Railway Man
Patti
 2013 Stoker
Evelyn Stoker
 2012 Hemingway & Gellhorn (TV Film)
Martha Gellhorn
 2012 The Paperboy
Charlotte Bless
 2011 Trespass
Sarah Miller
 2011 Just Go with It
Devlin Adams
 2010 Rabbit Hole
Becca
 2009 Nine
Claudia
 2008 Australia
Lady Sarah Ashley
 2007 The Golden Compass
Mrs. Coulter
 2007 Margot at the Wedding
Margot
 2007 The Invasion
Carol Bennell
 2006 Happy Feet
Norma Jean (glas)
 2005 Bewitched
Isabel Bigelow / Samantha
 2005 The Interpreter
Silvia Broome
 2004 Birth
Anna
 2004 The Stepford Wives
Joanna Eberhart
 2003 Cold Mountain
Ada Monroe
 2003 The Human Stain
Faunia Farley
 2003 Dogville
Grace Margaret Mulligan
 2002 The Hours
Virginia Woolf
 2002 Panic Room
Stivenova djevojka na telefonu (glas, nepotpisana)
 2001 Birthday Girl
Sophia, alias Nadia
 2001 The Others
Grace Stewart
 2001 Moulin Rouge!
Satine
 1999 Eyes Wide Shut
Alice Harford
 1998 Practical Magic
Gillian Owens
 1998 Stevie Nicks & Sheryl Crow: If You Ever Did Believe (Kratkometražni)
Gillian Owens
 1997 The Peacemaker
Dr. Julia Kelly
 1996 The Leading Man
Prezenterka Oskara
 1996 The Portrait of a Lady
Isabel Archer
 1995 Batman Forever
Dr. Chase Meridian
 1995 To Die For
Suzanne Stone
 1993 My Life
Gail Jones
 1993 Malice
Tracy
 1992 Far and Away
Shannon Christie
 1991 Billy Bathgate
Drew Preston
 1991 Flirting
Nicola
 1990 Days of Thunder
Dr. Claire Lewicki
 1989 Bangkok Hilton (TV Mini-Serija)
Katrina Stanton

Part 3 (1989) … Katrina Stanton
Part 2 (1989) … Katrina Stanton
Part 1 (1989) … Katrina Stanton
 1989 Dead Calm
Rae Ingram
 1988 Emerald City
Helen McCord
 1987 Room to Move (TV Film)
Carol Trig
 1987 The Bit Part
Mary McAllister
 1987 Un'australiana a Roma (TV Film)
Jill
 1987 Vietnam (TV Mini-Serija)
Megan Goddard
 1987 Watch the Shadows Dance (TV Film)
Amy Gabriel
 1986 Windrider
Jade
 1985 Winners (TV Serija)
Carol Trig

Room to Move (1985) … Carol Trig
 1985 Archer (TV Film)
Catherine
 1985 Wills & Burke
Julia Matthews
 1985 Five Mile Creek (TV Serija)
Annie
 1984 Matthew and Son (TV Film)
Bridget Elliot
 1984 A Country Practice (TV Serija)
Simone Jenkins

Repairing the Damage: Part 2 (1984) … Simone Jenkins
Repairing the Damage: Part 1 (1984) … Simone Jenkins
 1983 Chase Through the Night (TV Film)
Petra
 1983 Skin Deep (TV Film)
Sheena Henderson
 1983 BMX Bandits
Judy
 1983 Bush Christmas
Helen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *