Paul Thomas Anderson – Biografija

Paul Thomas Anderson (Studio City, 26. jun 1970.), američki filmski reditelj pet puta nominovan za Oscara. Napoznatiji filmovi su mu Kralj pornića, Magnolija i Biće krvi.

Biografija
Rani život

Anderson je rođen u Studio Cityju u Kaliforniji kao sin Bonnie (djevojački Gough) i Ernieja Andersona, koji je bio glumac, glas ABC-a i domaćin kasnonoćne horor emisije poznat kao “Ghoulardi” na televiziji u Clevelandu. Anderson je odrastao u San Fernando Valleyju. Pohađao je nekoliko škola, upisao se na Njujorški univerzitet, ali odustao nakon dva dana.

Karijera

Anderson je vezan za režiju još od mladih dana. Kao srednjoškolac je snimio podrugljivi dokumentarac Priča o Dirku Diggleru (1988.), o obdarenoj porno zvijezdi (inspirisan Johnom Holmesom, koji je bio i glavna inspiracija za Kralja pornića).

Nakon kraćeg studiranja engleskog jezika na Emerson Collegeu te kratkog povratka na Njujorški univerzitet, Anderson je počeo svoju karijeru kao asistent produkcije na televizijskim filmovima, muzičkim videospotovima i kvizovima u Los Angelesu i New Yorku. Kasnije je snimio Cigarete i kafu (1992.), kratki film s pet vinjeta smještenih u restoran. Film je prikazan na Filmskom festivalu Sundance 1993., gdje je zaradio značajne pohvale. Za nekoliko godina, Anderson je snimio svoj prvi dugometražni film, Sydney, koji je preimenovan u Teška osmica (1996.).

Prekretnicu u Andersonovoj karijeri označio je Kralj pornića, povratak liku Dirka Digglera u velikom dugometražnom filmu koji se počeo prikazivati 10. oktobra 1997. i naišao na kritički i komercijalni uspjeh. Bio je jedan od najbolje ocijenjenih filmova godine, a smatra se jednim od najboljih prikaza pornografske filmske industrije. Film je revitalizovao karijeru Burta Reynoldsa (koji je nominovan za Oscar) te lansirao Marka Wahlberga i Julianne Moore na A-listu karakternih glumaca.

Andersonov sljedeći film, Magnolija (1999.) okupio je brojnu glumačku ekipu, a govorio je o neobičnim interakcijama između života nekoliko pojedinaca u San Fernando Valleyju u Kaliforniji. Ispreplićući devet odvojenih a opet povezanih priča, Magnolija je bila skup mnogih zakučastih dugih kadrova čime se istakla iznad standardnih holivudskih filmova. Magnolija je završila na više od 150 lista (raznih kritičara) deset najboljih filmova 1999., a nominovana je za tri Oscara, za najboljeg sporednog glumca (Tom Cruise), najbolju originalnu pjesmu i najbolji originalni scenario.

Anderson se vratio s romantičnom komedijom Pijani od ljubavi (2002.) s Adamom Sandlerom. Priča se vrti oko opsjednutog vlasnika sitnog biznisa koji se upušta u romantično putovanje s misterioznom ženom (Emily Watson). Sandler je za svoj prvi odmak od mainstream komedija koje su ga učinile zvijezdom zaradio pozitivne kritike; Roger Ebert je napisao kako “Sandler, oslobođen sputavajuće formule, otkriva neočekivanu glumačku dubinu. Gledajući ovaj film, možete ga zamisliti u ulogama Dennisa Hoppera. Posjeduje tajnovitost, opsesiju i snagu.” Film je zaradio 17 miliona dolara uprkos budžetu od 25 miliona.

Andersonov film, Biće krvi, bio je djelimična adaptacija romana Nafta! Uptona Sinclaira. Budžet filma bio je 25 miliona dolara, a ostvario je dohodak od 40 miliona. U glavnim ulogama nastupili su Daniel Day-Lewis, koji je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca, te Paul Dano koji je nominovan za BAFTA-u za najboljeg sporednog glumca. Anderson je bio nominovan za nagradu za najboljeg reditelja Ceha američkih reditelja. Film je zaradio i osam nominacija za Oscar, čime se izjednačio s filmom Nema zemlje za starce s najviše nominacija. Anderson je bio nominovan za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolji adaptirani scenario, izgubivši sve tri nagrade od braće Coen.

Filmski stil, teme i zaštitni znakovi

Anderson je poznat po filmovima s velikim glumačkim ansamblima i isprepletenim pričama, kao što je to bio slučaj s Kraljem pornića (1997.) i Magnolijom (1999.). Anderson je član prve generacije “video reditelja”, kao i reditelji Quentin Tarantino, Richard Linklauter i Kevin Smith, koji su naučili zanat ne u filmskim školama, nego gledajući hiljade filmova na videu.

Teme kojima se bave Andersonovi filmovi često su porodični odnosi, božanska sudbina, slučajna priroda ljubavi i uloga modernih medija. Anderson naglašava veze među svojim likovima kao nepostojane okolnosti koje utiču na njihove krhke živote. Andersonovi stilski zaštitni znakovi uključuju logistički teške steadicam duge kadrove (kao što je uvodni trominutni kadar u Kralju pornića), često s bombastičnim korišćenjem zvuka i muzike.

Osim filmova, Anderson je režirao niz muzičkih videospotova, uključujući i nekoliko pjesama Fione Apple. Anderson je bio zamjenski reditelj za film Roberta Altmana Najluđi radio show zbog osiguranja, budući da je Altman u to vrijeme imao 80 godina. Anderson nije formalno potpisan u filmu, ali je na kraju odjavne špice bila zahvalnica.

Anderson je imao običaj ponovnog angažovanja istih glumaca. Od njegova prva četiri dugometražna filma, Philip Seymour Hoffman se pojavio u sva četiri, Melora Walters, Luis Guzmán, Philip Baker Hall i John C. Reilly pojavili su se u tri, a ostali članovi glumačke postave Kralja pornića pojavili su se u Magnoliji. Biće krvi je imao potpuno novu glumačku postavu.

Lični život

Anderson i pjevačica Fiona Apple nekoliko godina su bili u vezi; ona se zajedno s njim pojavila u dokumentarcu o snimanju Magnolije objavljenom na DVD izdanju filma. Anderson je u vezi s bivšom članicom glumačke postave Saturday Night Livea Mayom Rudolph. Oboje žive u Los Angelesu i New Yorku, a imaju kćerke Pearl Minnie Anderson (2005), Lucille (2009) i Minnie Ida (2013), kao i sina Jacka (2011).

Filmografija
 2017 Haim: Little of Your Love (Video spot)
 2017 Haim: Valentine (Video spot)
 2017 Haim: Right Now (Video spot)
 2016 Radiohead: The Numbers (Video spot)
 2016 Radiohead: Daydreaming (Video spot)
 2015 Joanna Newsom: Divers (Video spot)
 2015 Junun (Dokumentarac)
 2015 Joanna Newsom: Sapokanikan (Video spot)
 2013 Fiona Apple: Hot Knife (Video spot)
 2013 Back Beyond (Video spot)
 2012 The Master
 2003 Blossoms & Blood (Video spot)
 2003 Mattress Man Commercial (Video spot)
 2003 Punch-Drunk Love: 12 Scopitones (Kratkometražni)
 2003 Punch-Drunk Love: Deleted Scenes (Kratkometražni)
 2003 Couch (TV Spot)
 2002 Jon Brion: Here We Go (Video spot)
 2001 Saturday Night Live: The Best of Molly Shannon (Video) (segment “: “FANatic”)
 2000 Fiona Apple: Paper Bag (Video spot)
 2000 Saturday Night Live (TV Serija) (1 epizoda)

Ben Affleck/Fiona Apple (2000) … (segment “Fanatic”)
 2000 SNL Fanatic (TV Spot)
 2000 Fiona Apple: Limp (Video spot)
 1999 Magnolia
 1999 Aimee Mann: Save Me (Video spot)
 1999 Fiona Apple: Fast as You Can (Video spot)
 1998 Flagpole Special (Video spot)
 1997 Michael Penn: Try (Video spot)
 1996 Sydney
 1993 Cigarettes & Coffee (Kratkometražni) (kao Paul Anderson)
 1988 The Dirk Diggler Story (Kratkometražni) (kao Paul Anderson)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *