Robert Rodriguez – Biografija

Robert Rodrigez, američki filmski scenarista, filmski režiser, producent i muzičar. Rođen je 20. juna 1968. godine u San Antoniu, Teksas, SAD. Najpoznatiji je po svojoj Meksiko trilogiji, i Gradu grijeha kojeg je režirao zajedno sa Frenkom Milerom.

Biografija

Rodrigez je rođen u San Antoniu od roditelja Meksikanaca. Njegova majka radila je kao medicinska sestra, a otac kao prodavac. Za film je počeo da se interesuje kad mu je bilo 11 godina. Pohađao je srednju školu Sent Entoni. Nakon što je završio srednju školu upisao je univerzitet u Teksasu.

Karijera

Rodrigezov prvi film je bio kratki film Bedhead, sledeće godine snima prvi dio trilogije Meksiko – El Marijači. Sarađivao je sa Kventinom Tarantinom koji je glumio u njegovom filmu Od sumraka do svitanja, a njih dvojica su danas najbolji prijatelji. 2003. završio je trilogiju Meksiko, i zajedno sa Frenkom Milerom odlučio je da napravi ekranizaciju njegovog istoimenog stripa. Počeli su sa snimanjem krajem marta 2004. a film je izašao 1. aprila 2005 i imao je dobar komercijalni i kritički uspjeh. Režirao je takođe i sva 4 dijela filmova Djeca špijuni.

Filmografija
 2014-2016 From Dusk Till Dawn: The Series (TV Serija) (7 epizoda)
 2015 Sock ’em Dead (Kratkometražni)
 2015 Demi Lovato: Confident (Video spot)
 2014-2015 The Director's Chair (TV Serija) (8 epizoda)
 2014 Matador (TV Serija) (2 epizode)

Mala Sangre (2014)
Quid Go Pro (2014)
 2013 Two Scoops (Kratkometražni)
 2011 The Black Mamba (Kratkometražni)
 2010 Machete
 2009 Shorts
 2007 Grindhouse (segment “Planet Terror”, lažni trailer segment “Machete”)
 2005 Sin City
 2004 How to Make Cool Home Movies (Video spot)
 2004 Ten Minute Film School: Big Movies Made Cheap (Kratki dokumentarac)
 2004 Inside Troublemaker Studios (Kratki dokumentarac)
 2004 Ten Minute Cooking School: Puerco Pibil (Kratki dokumentarac)
 2003 Del Castillo (Video) (segmenti uživo)
 2001 Spy Kids
 1998 Ten More Minutes: Anatomy of a Shootout (Kratki dokumentarac) (nepotpisan)
 1998 The Robert Rodriguez Ten Minute Film School (Kratki dokumentarac) (nepotpisan)
 1998 The Faculty
 1995 Four Rooms (segment “The Misbehavers”)
 1995 Desperado
 1994 Roadracers (TV Film)
 1994 Rebel Highway (TV Serija) (1 epizoda)

Roadracers (1994)
 1992 El mariachi
 1991 Bedhead (Kratkometražni)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *