Sidney Lumet – Biografija

Sidni Lumet (engl. Sidney Lumet, IPA: /luːˈmɛt/, rođen 25. juna 1924. u Filadelfiji, Pensilvanija, SAD9. april 2011., Njujork, SAD) američki filmski reditelj i producent. Sa preko 50 filmova koje je režirao od 1957. (rediteljski debi sa Dvanaest gnevnih ljudi), smatra se jednim od najplodnijih američkih filmskih reditelja. Najpoznatiji je po četiri filma za koje je bio nominovan za Oskara za režiju (12 gnevnih ljudi /12 Angry Men, 1957/, Pasje popodne /Dog Day Afternoon, 1975/, TV-mreža /Network, 1976/ i Presuda /The Verdict, 1982/), ali Oskara nikada nije osvojio.

„Autor više vrsnih ostvarenja, često upadljivo lijevo-liberalnog nagnuća, ne uspijeva uvijek zadržati njihov visok nivo jer balansira između pokušaja zadovoljavanja publike, društvenog angažmana i usvajanja stilskih uticaja evropskog filma.“

Filmografija
 1999 Gloria
 1990 Q & A (kao Alan Smithee: television prints)
 1986 Power
 1984 Garbo Talks
 1983 Daniel
 1982 The Verdict
 1982 Deathtrap
 1978 The Wiz
 1977 Equus
 1976 Network
 1973 Serpico
 1973 The Offence
 1972 Child's Play
 1970 King: A Filmed Record… Montgomery to Memphis (Dokumentarac) (nepotpisan)
 1968 The Sea Gull
 1966 The Group
 1965 The Hill
 1964 Fail-Safe
 1962 Vu du pont
 1960 Play of the Week (TV Serija) (4 epizode)

Rashomon (1960)
The Dybbuk (1960)
 1960 Rashomon (TV Film)
 1960 The Iceman Cometh (TV Film)
 1960 John Brown's Raid (TV Film)
 1960 Sunday Showcase (TV Serija) (2 epizode)

 1960 Playhouse 90 (TV Serija) (2 epizode)

The Hiding Place (1960)
 1957-1958 The DuPont Show of the Month (TV Serija) (2 epizode)

 1958 All the King's Men (TV Film)
 1958 Stage Struck
 1954-1957 Omnibus (TV Serija) (2 epizode)

School for Wives (1957)
Antigone (1954) … (segment “Antigone”)
 1957 The Seven Lively Arts (TV Serija) (1 epizoda)

 1957 Studio One (TV Serija) (1 epizode)

The Deaf Heart (1957)
 1957 Mr. Broadway (TV Film)
 1957 Producers’ Showcase (TV Serija) (1 epizoda)

Mr. Broadway (1957)
 1957 12 Angry Men
 1956 Goodyear Television Playhouse (TV Serija) (2 epizode)

The Sentry (1956)
Career Girl (1956)
 1956 The Alcoa Hour (TV Serija) (5 epizode)

Finkle's Comet (1956)
Doll Face (1956)
Man on Fire (1956)
 1955 The Challenge (TV Film)
 1955 The United States Steel Hour (TV Serija) (2 epizode)

 1955 Frontier (TV Serija) (1 epizode)

In Nebraska (1955)
 1955 The Elgin Hour (TV Serija) (2 epizode)

Mind Over Momma (1955)
 1954-1955 The Best of Broadway (TV Serija) (3 epizode)

Stage Door (1955)
The Show-Off (1955)
 1953-1955 You Are There (TV Serija) (12 epizode)
 1951-1953 Danger (TV Serija) (10 epizode)
 1951-1952 Crime Photographer (TV Serija) (2 epizode)

Blackmail (1952)
Model Alibi (1951)
 1952 CBS Television Workshop (TV Serija) (1 epizoda)

Don Quixote (1952)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *