Slobodan Selenić – Biografija

Slobodan Selenić (Pakrac, 7. jun 1933Beograd, 27. oktobar 1995) srpski pisac i kritičar, pisao je romane, drame i pozorišnu kritiku. Bio je dopisni član SANU i dobitnik mnogih nagrada, između ostalih NIN-ove nagrade 1980. godine za roman Prijatelji. Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti gdje je predavao dramaturgiju 20. vijeka.

Po njegovom istoimenom romanu i scenariju, 1995. je snimljen film Ubistvo s predumišljajem. Naredne 1996. godine snimljen je film Očevi i oci.

U nekoliko svojih romana (Timor mortis, Pismo glava, Očevi i oci, Ubistvo s predumišljajem), prati tokove samospoznaje i opstanka jedne imanentno tragične kulture.

Izrazito realističan, uglavnom je pisao o sukobu evropske kulture i balkanske zaostalosti na području bivše Jugoslavije. Glavna preokupacija njegovih djela bio je dolazak na vlast Komunističke partije 1945. i postepeno uništavanje privrednog i kulturnog života započetog između dva svjetska rata.

Bio je član DEPOS-a (Demokratske opozicije Srbije) 1992., ali razočaran korumpiranošću opozicionih političkih lidera, napustio je dalji politički angažman.

Umro je u Beogradu od raka 1995.

Najpoznatija djela
Nagrade i priznanja
  • Oktobarska nagrada Beograda, 1969.
  • NIN-ova nagrada, 1980.
  • Nagrada Narodne biblioteke Srbije, 1981.
  • Nagrada „Meša Selimović“, 1989.
  • Nagrada Narodne biblioteke Srbije, 1995
  • Posthumna nagrada za scenario za film Ubistvo s predumišljajem, 1996.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *