Cameron Crowe – Biografija

Cameron Bruce Crowe (Palm Springs, California; 13. 7. 1957.) je američki scenarist, filmski režiser, producent, glumac i novinar. Prije nego je prešao u filmsku industriju, pisao je za časopis Rolling Stone. Crowe je poznat po osobnim filmovima koji se zasnivaju na likovima, te je primio hvalospjeve kritičara koji su ih opisali kao svježi i bez cinizma. Michael Walker je u The New York Timesu zapisao da je Crowe “nešto poput filmskog glasnogovornika za post-baby boom generaciju” jer su mu prvi filmovi bili o mladima koji se pokušavaju snaći u svijetu odraslih. Isto su tako čest motiv njegovih filmova svijet Rock and rolla i grungea.

Croweov prvi scenaristički doprinos bio je na komediji Fast Times at Ridgemont High (1982), dok je režiserski debi ostvario filmom Say Anything (1989).

Usljedili su filmovi Singles (1992), priča o skupini mladih u 20-ima u Seattleu.

Crowe je postigao svoj najveći uspjeh filmom Jerry Maguire (1996)–glavni glumac Tom Cruise bio je oduševljen scenarijom te mu osigurao punu kontrolu i proračun za snimanje.

Za svoj autobiografski komični film Almost Famous (2000) je nagrađen s nekoliko nagrada–među njima je dobio Oscar za najbolji izvorni scenarij i BAFTA za najbolji scenarij.

Ostali filmovi su mu Vanilla Sky (2001), Elizabethtown (2005), We Bought a Zoo (2011) i Aloha (2015). Potkraj 1999., Crowe je objavio svoju drugu knjigu, Razgovori sa Wilderom, u kojoj je raspravljao sa režiserom o njegovim filmovima.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Cameron_Crowe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *