Alexander Calder – Biografija

Alexander Calder (22. septembar 1898., Lawnton, Pennsylvania11. novembar 1976., New York), američki kipar čiji je opus najvećim dijelom bio posvećen kinetičkoj umjetnosti. Najpoznatiji je kao izumitelj mobila, pažljivo uravnoteženih konstrukcija koje se, cijele ili njihovi djelovi, gibaju pod uticajem vazdušnih struja. Takođe je stvarao velike apstraktne konstrukcije (tzv. stabili) i žičane figure, uglavnom za svoje rano djelo, Minijaturni cirkus.

Crveni mobil, 1956., muzej umjetnosti Montreal

Život i djelo
La Grande Vitesse, 1969., Grand Rapids, Michigan
Jerusalemu iz 1977. god. u Jerusalemu je posljednja skulpura A. Caldera

Calder dolazi iz umjetničke porodice u kojoj su mu i otac, Alexander Stirling Calder, i djed, Alexander Milne Calder, bili slavni kipari. Počeo je kao samouk umjetnik slikajući pejzaže, a potom je najprije studirao tehnologiju u Hobokenu, New Jersey, te potom umjetnost u New Yorku. Tu je do 1926. privatno studirao slikarstvo i radio kao inženjer. Te godine nastaju njegove skulpture od drveta, a 1927. prve pokretne igračke. Godine 1928. stvara prve pokretne žičane konstrukcije. Godine 1926. prvi put boravi u Parizu gdje se 1931. i vjenčao s Louisom James, nećakinjom Henryja Jamesa. Tu upoznaje savremene umjetnike kao što su Piet Mondrian, Joan Miró, Jean Arp i Marcel Duchamp. Postaje član grupe „Apstrakcija-kreacija“ i njegovi prvi mobili (mehanički pokretane skulpture) se pojavljuju 1932. godine. Od 1933. godine živi naizmjenično u Francuskoj i u SAD-u; u to vrijeme se pojavljuju njegovi prvi veliki „mobili“ za eksterijere. Uskoro nastaju i velike apstraktne konstrukcije koje je nazvao stabili, kako bi ih razlikovao ali i povezao sa svojim mobilima.

Za svjetsku izložbu u Parizu 1937. godine napravio je fontanu žive u spomen na žrtve rudarenja žive. Od 1976. god. ova se fontana nalazi u Muzeju fondacije Joan Miró u Barceloni.

Ubraja se u glavne predstavnike kinetičke umjetnosti, i najuticajnije umjetnike apstraktne umjetnosti, a njegova djela se nalaze u muzejima cijelog svijeta.

Hronološka galerija djela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *