Bill Cosby – Biografija

William Henry “Bill” Cosby, Jr., Ed.D. (12.7. 1937.-), američki glumac, komičar, televizijski producent i aktivist.

Bill Cosby uživa reputaciju jednog od najpopularnijih, ali najcijenjenijih američkih zabavljača, a poznat je po svojoj dosjetljivosti, smislu za humor i sklonosti iskazivanju topline na i iza pozornice. Vještinu je stekao kao komičar u noćnim klubovima, da bi se 1960-ih probio na televiziju s akcijskom serijom I Spy, za koju je dobio nagradu Emmy za glavnog glumca u seriji. Ranih 1970-ih je postao zvijezda vlastite TV-emisije The Bill Cosby Show. Kasnije je postao zvijezda dječje televizijske serije The Electric Company, a poslije je stvorio i humorističko-obrazovnu animiranu seriju Fat Albert and the Cosby Kids posvećenu grupi prijatelja koji odrastaju u gradu. Cosby je takođe glumio u velikom broju filmova, iako nijedan od njih nije ostavio traga kao njegov rad na televiziji.

1980-ih Cosby je producirao i igrao glavnu ulogu u The Cosby Showu – humorističkoj TV-seriji koja je na programu ostala od 1984. do 1992. Ona se smatra jednom od najvažnijih sitcoma u historiji američke televizije. U njoj se radnja odvijala u situiranoj crnačkoj porodici više klase te je prikazivala njen život lišen dotadašnjih stereotipa vezanih uz crnačke likove na američkoj televiziji. Iako je serija bila predmetom kritika zbog navodnog ignoriranja rasne nejednakosti u američkom društvu, mnogi su s druge strane tvrdili da je imala pozitivan efekt kako na same crnce, tako i na američko društvo u cjelini.

Početkom 1997. godine je Cosby doživio osobnu tragediju kada mu je sin jedinac Ennis pao kao slučajna žrtva razbojnika-ubojice. Iste je godine bio prisiljen na sudu odbaciti optužbe za očinstvo žene čija je majka, po Cosbyjevom vlastitom priznanju, kraće vrijeme bila njegova ljubavnica.

Usprkos toga, Cosby se vratio televiziji, prvu glumeći u TV-seriji Cosby, a zatim kao voditelj TV-emisije Kids Say the Darndest Things, koja je započela s emitiranjem 1998. Cosby se također vratio i nastupima po noćnim klubovima, gdje je nastavljao oduševljavati publiku svojim decentnim, očinskim stilom komedije. Njegov opus se često odnosi na anegdote vezane za djetinjstvo, odrastanje kao i stvaranje vlastite porodice, a poznat je i po tome, što za razliku od većine crnačkih komičara, izbjegava korištenje prostačkog rječnika.  Procjenjuje se da Cosbyjevo bogatstvo iznosi oko 500 miliona US$.

Filmografija
 2013 A Very Cosby Thanksgiving (Kratkometražni)
 2004 Fat Albert
Bill Cosby
 2002 Sylvia's Path (TV Movie) (voice)
 2000 Little Bill (TV Series)
Captain Brainstorm

Little Bill's Adventure with Captain Brainstorm (2000) … Captain Brainstorm (voice)
 1996-2000 Cosby (TV Series)
Hilton Lucas
 1999 Becker (TV Series)
Hilton Lucas

Drive, They Said (1999) … Hilton Lucas (uncredited)
 1997-1999 Touched by an Angel (TV Series)
Phil

Family Business (1999) … Phil
Inherit the Wind (1997) … Phil
 1996 Jack
Lawrence Woodruff
 1994-1995 The Cosby Mysteries (TV Series)
Guy Hanks
 1994 I Spy Returns (TV Movie)
Alexander Scott
 1994 The Cosby Mysteries (TV Movie)
Guy Hanks
 1993 The Meteor Man
Marvin
 1984-1992 The Cosby Show (TV Series)
Dr. Heathcliff ‘Cliff’ Huxtable
 1990 Ghost Dad
Elliot Hopper
 1990 The Earth Day Special (TV Special)
Dr. Cliff Huxtable
 1987 Leonard Part 6
Leonard Parker
 1987 A Different World (TV Series)
Dr. Heathcliff Huxtable

If Chosen, I May Not Run (1987) … Dr. Heathcliff Huxtable
Rudy and the Snow Queen (1987) … Dr. Heathcliff Huxtable
Pilot (1987) … Dr. Heathcliff Huxtable
 1985 Missing Children (Video short)
 1972-1985 Fat Albert and the Cosby Kids (TV Series)
Fat Albert Jackson / Host / Bill / …
 1982 The Fat Albert Easter Special (TV Short)
Fat Albert / Mudfoot (voice)
 1981 The Devil and Max Devlin
Barney Satin
 1978 California Suite
Dr. Willis Panama
 1978 Top Secret (TV Movie)
Aaron Strickland
 1977 The Fat Albert Christmas Special (TV Short)
Fat Albert / Mushmouth / Bill / … (voice)
 1977 The Fat Albert Halloween Special (TV Short)
Fat Albert / Bill / Mushmouth / … (voice)
 1977 A Piece of the Action
Dave Anderson
 1976 Cos (TV Series)
Host
 1976 Mother, Jugs & Speed
Mother
 1975 Let's Do It Again
Billy Foster
 1974 The Chocolate Princess (Short)
Narrator (voice)
 1974 Uptown Saturday Night
Wardell Franklin
 1971-1973 The Electric Company (TV Series)
Hank / The Milkman / Ken Kane / …
 1972 Journey Back to Oz
The Wizard of Oz (TV version)
 1972 Hickey & Boggs
Al Hickey
 1972 To All My Friends on Shore (TV Movie)
Blue
 1971 Aesop's Fables (TV Movie)
Aesop
 1971 Man and Boy
Caleb Revers
 1969-1971 The Bill Cosby Show (TV Series)
Chet Kincaid
 1969 Hey, Hey, Hey, It's Fat Albert (TV Movie)
Bill / Fat Albert / Dumb Donald (voice)
 1969 Bob & Carol & Ted & Alice
Nightclub Patron in Hat (uncredited)
 1969 NBC Children's Theatre (TV Series)
Narrator

As I See It (1969) … Narrator
 1965-1968 I Spy (TV Series)
Alexander Scott

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *