Bill Withers – Biografija

William Harrison „Bill“ Withers mlađi (4. jula 1938.) američki pjevač i tekstopisac aktivan na muzičkoj sceni od 1970. do 1985. godine. U svojoj relativno kratkoj karijeri osvojio je tri „Grammyja“ za pjesme Ain't No Sunshine, Just the Two of Us i Lean on Me. Snimio je ukupno osam studijskih albuma od kojih su dva, Still Bill i Menagerie, ostvarila zlatni tiraž. Kompilacijski album, Greatest Hits, ostvario je isti uspjeh. Nagrađen je počasnim doktoratima dvaju fakulteta i primljen u Dvoranu slavnih virdžinijskih muzičara.

 

Biografija

Bill je rođen u Slab Forku, rudarskom naselju koje broji dvjestotinjak žitelja, kao najmlađe od šestoro djece oca Williama Harrisona starijeg i majke Mattie Rose. Roditelji su mu se razveli kad je imao tri godine, nakon čega s majkom odlazi u petnaest kilometara udaljeni Beckley. U djetinjstvu imao je probleme s mucanjem i astmom. Kad je Bill imao trinaest godina, umro mu je otac. Četiri godine kasnije prijavljuje se u američku ratnu mornaricu i većinu vremena provodi u službi na Guamu, dalekom tihookeanskom ostrvu gdje u slobodno vrijeme pjeva po barovima. Kasnih šezdesetih, nakon devet godina u vojsci, Bill se seli u Los Angeles gdje postavlja vc-e na novoizgrađenim vazduhoplovima te istovremeno potpisuje ugovor s nezavisnom diskografskom kućom Sussex Records.

Muzička karijera

1970. godine Bill izdaje svoj prvijenac, nazvan Just As I Am, koji sadrži hitove poput „Ain't No Sunshine“, za koji osvaja prvi „Grammy“, i „Grandma's Hands“. Album, trajanja tek nešto više od pola sata, ubrzo je stekao kultni status kod kritike i slušalaca.

Withers osniva prateći muzički sastav i kreće na američku turneju, a nedugo zatim izdaje i drugi album, Still Bill, koji je sadržavao izrazito uspješne „Lean on Me“ i „Use Me“ te zasjeo na prvo mjesto Billboardovih pop i R&B lista.

Uskoro su uslijedili nastup uživo u newyorškom Carnegie Hallu i izdanje trećeg albuma, nakon čega dolazi do prekida saradnje između Billa i kuće Sussex Records.

1975. godine potpisuje za diskografsku kuću Columbia Records, kojoj ostaje vjeran narednih deset godina, odnosno do kraja aktivnog bavljenja muzikom. U tom vremenu Bill izdaje pet novih albuma; komercijalno najuspješniji bio je Menagerie iz 1977., a sadržavao je i mnogo puta obrađivani klasik „Lovely Day“.

Svoj drugi „Grammy“ osvaja 1981. za pjesmu „Just the Two of Us“ u duetu s Groverom Washingtonom. Četiri godine kasnije Withers javno obznanjuje povlačenje iz svijeta muzike, iako 1987. osvaja još jednog „Grammyja“ u konkurenciji tekstopisca – Club Nouveau obradio je njegov hit „Lean on Me“.

Privatni život

Nakon propalog jednogodišnjeg braka s glumicom Denise Nicholas, Bill se 1976. oženio Marcijom Johnson i dobio dvoje djece, Todda i Kori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *