Cat Stevens – Biografija

Cat Stevens, (London 21. jul 1948.) rođen kao Stephen Demetre Georgiou, a od 1978. poznat pod imenom Yusuf Islam, britanski muzičar švedskokiparskog porijekla. Cat Stevens je prodao više od 60 miliona albuma u cijelom svijetu.

Biografija

Cat Stevens započinje svoju muzičku karijeru krajem 60-ih.

Postaje uspješan već sa 18 godina s pjesmom “I Love My Dog” koju je izdao 1966. a početkom 70-ih nastaju njegovi hitovi “Wild World”, “Can't Keep It In”, “Moonshadow” i “Morning has Broken”.

Majka mu je porijeklom Šveđanka a otac kiparski Grk.

Rođen je i živio u Londonu do razvoda svojih roditelja a onda se s majkom seli u Gävle u Švedskoj gdje pohađa osnovnu školu.

Ponovo se seli u London gdje mu je živio otac.

Cat Stevens prelazi na islam 1977. a svoje sadašnje ime, Yusuf Islam, uzima godinu dana poslije. Nekoliko godina se potpuno povlači s muzičke scene ali pravi povratak je 1985. na dobrotvornom koncertu za pomoć Etiopiji. Poslije toga posvećuje se izvođenju islamske muzike. Vrlo je aktivan u muslimanskim krugovima Londona a napisao je i nekoliko knjiga. Aktivan je i u dobrotvornom udruženju Small Kindness.

Cat Stevens podigao je prašinu i bio kritikovan zbog podrške iranskoj fetvi tj. smrtnoj kazni za pisca Rushdia. Kasnije je Cat Stevens (Yusuf) tvrdio da su njegove riječi pogrešno interpretirane i da nikad nije podržavao fetvu. Salman Rushdie smatra pak da Yusuf nije promijenio svoje mišljenje i da je to potvrdio u nekoliko svojih kasnijih intervjua.

Diskografija (albumi)
Kao Cat Stevens
Studijski albumi
  • 1967.Matthew and Son
  • 1967.New Masters
  • 1970.Mona Bone Jakon
  • 1970.Tea for the Tillerman
  • 1971.Teaser and the Firecat
  • 1972.Catch Bull at Four
  • 1973.Foreigner
  • 1974.Buddha and the Chocolate Box
  • 1975.Numbers
  • 1977.Izitso
  • 1978.Back to Earth
Live albumi
Kompilacije
  • 1975.Greatest Hits
  • 1984.Footsteps in the Dark: Greatest Hits, Vol. 2
  • 1987.Classics, Vol. 24
  • 1989.The Best of Cat Stevens
  • 1999.Remember Cat Stevens – The Ultimate Collection
  • 2000.The Very Best of Cat Stevens
  • 2001.Cat Stevens – The Box Set
  • 2005.Gold
  • 2007.20th Century Masters: The Millennium Collection – The Best of Cat Stevens
  • 2007.Harold and Maude Soundtrack by Cat Stevens
Kao Yusuf Islam
Studijski albumi
  • 1995.The Life of the Last Prophet
  • 1998.I Have No Cannons that Roar
  • 1999.Prayers of the Last Prophet
  • 2000.A Is For Allah
  • 2003.I Look I See
Live album
  • 2003.Night of Remembrance: Live at the Royal Albert Hall
Kao Yusuf
  • 2006.An Other Cup
  • 2009.Roadsinger
  • 2014.Tell ‘Em I'm Gone

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *