Chris Cornell – Biografija

Chris Cornell (pravo ime Christopher John Boyle; Seattle, 20. jul 1964. – Detroit, 17. maj 2017.), američki muzičar, ponajviše poznat kao glavni pjevač, gitarist i tekstopisac rock grupa Soundgardena (1984–97, 2010–17) i Audioslavea (2001–07). Bio je osnivač i frontmen grupe Temple of the Dog. Objavio je i tri samostalna albuma, Euphoria Morning, Carry On i Scream.

Biografija

Cornell je rođen i odrastao u Seattlu, Washington, a pohađao je Shorewood High School. Njegovi roditelji Ed Boyle (farmaceut irskokatoličkog porijekla) i Karen Cornell (računovodkinja jevrejskog porijekla). Imao je dva starija brata, Petera i Patricka, te tri mlađe sestre, Katy, Suzy i Maggie. Peter, Katy i Suzy osnovali su grupu Inflatable Soule, djelimično popularnu grupu u Seattlu tokom devedesetih. Peter Cornell je sada u sastavu Black Market Radio, koji je izdao svoj debi album naslovljen Suicide Parlour 2006. Cornell i njegova braća i sestre uzeli su majčino djevojačko prezime nakon što su se njihovi roditelji rastali.

Cornell u dokumentarcu Audioslave – Live in Cuba DVD tvrdi da je on proveo dvogodišnji period između devete i jedanaeste godine čvrsto slušajući The Beatlese nakon pronazaženja velike kolekcije Beatlsovih ploča napuštenih u podrumu kuće. Potom je patio od depresije tokom tinejdžerskih godina, rijetko napuštajući kuću. U jednoj tački, proveo je cijelu godinu svog života bez izlaženja iz kuće, tokom čega je vrijeme provodio pijući, te svirajući bubnjeve i gitaru. Prije nego što je postao uspješan muzičar, radio je kao podavač morske hrane na veliko i bio ko-upravnik restorana koji se zvao Ray's Boathouse.

Bio je oženjen sa Vicky Karayiannis, novinarkom iz Pariza, a prije nje je bio oženjen sa Susan Silver, menadžerkom Alice in Chains i Soundgarden. Imao je kćer sa Silver, Lillian Jean, rođenu u junu 2000. On i Silver rastali su se 2001. godine, a on se ponovno vjenčao 2004. s Karayiannis. Ona je rodila njegovu drugu kćer, Toni, u septembru 2004., i njihovo drugo dijete, tj. njegovo treće, Christopher Nicholasa, u decembru 2005. godine.

Samostalni procvat (2007–17)

Chris Cornell je sarađivao sa kompozitorom Davidom Arnoldom na pjesmi “You Know My Name”, koju Cornell izvodi za naslovnu pjesmu filma o Jamesu Bondu, Casino Royale. Pjesma “You Know My Name” je prva naslovna pjesma od filma Octopussy iz 1983. godine, koja je koristila drugačiji naslov pjesme od filma, prva pjesma koju je otpjevao muški Amerikanac, te prva naslovna pjesma koja se ujedno nije pojavila na soundtrack albumu.

Svoj drugi samostalni album, Carry On, izdao je 5. juna 2007. godine. Album je debitovao na sedamnaestom mjestu američke liste Billboard. Iste godine Cornell se pojavio kao potpora Aerosmithu na njihovoj turneji Aerosmith World Tour 2007.

Na svom albumu Scream sarađivao je sa megapopularnim producentom Timbalandom. Album je izdan 10. marta 2009. godine u Timbalandovoj producentskoj kući Mosley Music Group. Timbaland je to snimanje opisao kao “najbolji album koji je napravio u svojoj karijeri” dok je Chris Cornell album nazvao “vrhuncem svoje karijere”. Međutim, album je u velikoj mjeri pokopala kritika. Singlovi s tog albuma su “Long Gone“, “Watch Out”, “Ground Zero”, “Scream” i “Part of Me“.

Smrt

Cornell je umro 17. maja 2017. u 52. godini života, nakon nastupa u Detroitu. Počinio je samoubistvo vješanjem.

Diskografija
Samostalni albumi
Soundgarden
Temple of the Dog
  • 1991.: Temple of the Dog
Audioslave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *