Emily Bronte – Biografija

Emili Džejn Bronte (engl. Emily Jane Brontë; Tornton, 30. jul 1818Havort, 19. decembar 1848), engleska književnica i pesnikinja, zapamćena najviše po delu Orkanski visovi, koje danas spada u sam vrh klasičnih dela engleske literature.

Biografija

Emili je rođena u selu Tornton u Jokširu, Engleska, od oca Patrika Brontea i majke Marije Branvel. Ona je od ukupno šestoro deca bila peta, starija od Ane i mlađa od Šarlote. Godine 1820, porodica se preselila u Havort, gde je Emilinin otac prihvatio mesto sveštenika. To mesto će znatno uticati na Šarlotino pisanje i imati odjeka u njenim delima. U detinjstvu, posle smrti njihove majke, tri preostale sestre i njihov brat Branvel Bronte stvaraju imaginarnu zemlju (Angria, Gondal, Gaaldine), koja se pojavljuje u pričama koje su tada pisale. Jako malo od Emilinog rada iz tog perioda je ostalo sačuvano danas, sve se većinom izgubilo osim sitnih pesama u kojima se govorilo o njihovom detinjstvu.

Godine 1838, Emili započinje rad kao guvernanta u školi „Miss Patchett's Ladies Academy“. Kasnije, sa svojom sestrom Šarlotom, konkuriše za rad u privatnoj školi u Briselu. Obe su kasnije otvorile sopstvene škole u svojoj kući, ali nažalost nisu imale učenika.

Kasnije Emili, i sestre Šarlota i En, udružuju snage objavljujući kolekciju pesama 1846. Da bi izbegli predrasude prema ženskim autorima sestre Bronte koriste druga imena zadržavajući samo početna slova svojih sopstvenih imena i tako postaju: (Šarlota) Charlotte –> Currer Bell, (En) Anne –> Acton Bell, i (Emili) Emily –> Ellis Bell.

Godine 1847, izdaje svoj jedini roman, Orkanski visovi, kao drugu u kompletu od tri knjige koju su zajedno izdale sestre (treća knjiga je Agnes Grej koju je napisala En). Kada su Orkanski visovi prvi put izašli kritike su bile veoma pomiješane. Neki su je hvalili, a neki su je ružili. Uprkos tome knjiga je postala i ostala veliki klasik. Godine 1850, Šarlota opet objavljuje Orkanske visove ali ovog puta kao zasebnu knjigu i pod Emilinim pravim imenom.

Kao i svoje sestre, Emilino zdravlje je bilo poljuljano oštrim tempom i životom, kako u školi tako i u kući. Umrla je 19. decembra 1848. od tuberkuloze, odmah posle sahrane svoga brata u septembru iste godine. Sahranjena je ispred crkve „St. Michael“ i pokopana sa svojom omiljenom punjenom životinjom, majmunom nazvanim Dejv, ali je kasnije otkopan i igračka majmuna je sada izložena u Bronte muzeju u Harvortu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *