Ena Begović – Biografija

Jelena “Ena” Begović (Trpanj, 08. 07. 1960.Brač, 15. 08. 2000.), hrvatska pozorišna i filmska glumica.

Biografija
Karijera

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana ZafranovićaOkupacija u 26 slika“. Uskoro debituje u TV filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu “Pad Italije1981. godine. Iako je vjerovala da će karijeru prije svega napraviti na filmu, pozorišne su joj daske donijele i slavu i priznanja. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge. Njena prva pozorišna glavna uloga bila je u “Ajaksai” Radovana Ivšića u režiji Vlade Habuneka.

Slijedio je čitav niz velikih ostvarenja u predstavama domaćih i inostranih autora. Od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena, do Zagorke i Krleže. Svojom je glumačkom snagom zauzela jedno od vodećih mjesta u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i gostujući na daskama drugih kuća.

U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.

Nagrade

Ena Begović je za ulogu barunice Castelli u filmu Glembajevi na Festivalu igranog filma u Puli 1988. godine nagrađena Zlatnom arenom za epizodnu žensku ulogu koju je odbila, jer ju je smatrala glavnom. Film je, takođe, podijelio kritiku i zbog znatnog podmlađivanja lika barunice Castelli, ali ga je publika izuzetno dobro prihvatila.

Privatni život

U braku s Josipom Radeljakom imala je kći Lanu, rođenu 2000. godine. Njena tri godine mlađa sestra, Mia, takođe je glumica.

Smrt

Poginula je u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Braču, dana 15. avgusta 2000. godine i to od teških ozljeda glave zadobijenih prilikom prevrtanja automobila. U hrvatskoj i jugoslovenskoj kinematografiji će ostati zapamćena kao jedna od najljepših glumica te kao žena izrazite senzualnosti i velike harizme.

Grob Ene Begović na Mirogoju.

Filmografija
Televizijske uloge
Filmske uloge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *