Helen Mirren – Biografija

Dama Helen Miren (engl. Helen Mirren), engleska glumica, rođena kao Jelena Lidija Vasiljevna Mironova (rus. Eléna Lídiя Vasílьevna Mirónova) 26. jula 1945. godine u zapadnom Londonu (Engleska).

Djetinjstvo i obrazovanje

Otac joj je bio Vasilij Petrovič Mironov, po porijeklu Rus, a majka joj je bila Engleskinja Keti Rodžers. Njen djed po ocu Petar, bio je general u vojsci Ruske Imperije i diplomata, koji je nakon Oktobarske revolucije prebjegao u Englesku. Miren je svoje prve godine provela u Eseksu gdje je odrastala zajedno sa svojom starijom sestrom Katarinom i svojim mlađim bratom Petrom. U Eseksu je završila srednju školu u kojoj je pokazala veliko interesovanje za glumu, igrajući u školskim predstavama, takođe je pohađala i školu za retoriku i glumu u Londonu. Sa osamnaest godina primljena je u Nacionalni teatar mladih u Londonu.

Karijera

Nakon nekoliko godina rada u teatru mladih Miren se priključila Šekspirovom kraljevskom pozorištu gdje je tumačila razne uloge iz Šekspirovih komada kao što su Julija i Ledi Magbet. Helen je od 1975. godine bila angažovana u raznim pozorištima kao što su „Rojal kort“, „Vest end“ u Londonu, zatim u Nacionalnom tetaru u Mančesteru, da bi 1994. godine igrala i na Brodveju u Njujorku.

Helen Miren ima veoma bogatu filmsku karijeru koju je započela još 1967. godine u filmu „Herostratus“, a 1968. godine glumila je u prvoj ekranizaciji jedne Šekspirove drame „San ljetnje noći“ gdje je tumačila lik Hermije. Zbog svog izrazito otmjenog držanja Helen je često dobijala ulogu kraljice, te je tako glumila kraljicu Šarlotu u filmu „Ludost kralja Džordža“, Elizabetu I Tjudor u filmu „Elizabeta I”, Elizabetu II u filmu „Kraljica“ (za ovu ulogu nagrađena je Oskarom). Njen najdraži film u kome je glumila jeste „Podučavajući gospođu Tingl“ u kome je glumila zlu profesorku istorije.

Privatan život

Helen se udala 31. decembra 1997. godine za svog dugogodišnjeg partnera Tejlora Hekforda. U svojoj autobiografiji je izjavila da ne vjeruje u Boga, ali da još od djetinjstva vjeruje u bića kao što su vile i vilenjaci. Helen nema djece, jer kako kaže, u njoj ne postoji nimalo materinskog instikta. Helen je dobila titulu „dame“ 5. decembra 2003, a titulu joj je dodijelio princ Čarls.

Filmografija
 2018 Winchester
Sarah Winchester
 2017 The Leisure Seeker
Ella Spencer
 2017 The Fate of the Furious
Magdalene Shaw (uncredited)
 2016 Collateral Beauty
Brigitte
 2015 Trumbo
Hedda Hopper
 2015 Eye in the Sky
Colonel Katherine Powell
 2015 Woman in Gold
Maria Altmann
 2014 The Hundred-Foot Journey
Madame Mallory
 2014 Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story (TV Movie documentary)
Narrator (voice)
 2013 RED 2
Victoria
 2013 National Theatre Live: The Audience
Queen Elizabeth II
 2013 Monsters University
Dean Hardscrabble (voice)
 2013 Phil Spector (TV Movie)
Linda Kenney Baden
 2012 Hitchcock
Alma Reville
 2012 Glee (TV Series)
Becky's Inner Voice

Prom-asaurus (2012) … Becky's Inner Voice (voice, uncredited)
Yes/No (2012) … Becky's Inner Voice (voice, uncredited)
 2012 The Door
Emerenc
 2011/I Arthur
Hobson
 2010 RED
Victoria
 2010 Brighton Rock
Ida
 2010 The Tempest
Prospera
 2010 The Debt
Rachel Singer
 2010 Love Ranch
Grace Bontempo
 2009 The Last Station
Sofya
 2009 State of Play
Cameron Lynne
 2008 Inkheart
Elinor
 2007 National Treasure: Book of Secrets
Emily Appleton
 2006 Prime Suspect: The Final Act (TV Mini-Series)
Det. Supt. Jane Tennison

Part 2 (2006) … Det. Supt. Jane Tennison
Part 1 (2006) … Det. Supt. Jane Tennison
 2006 The Queen
The Queen
 2005 Elizabeth I (TV Mini-Series)
Elizabeth I

Episode #1.2 (2005) … Elizabeth I
Episode #1.1 (2005) … Elizabeth I
 2005 Shadowboxer
Rose
 2005 The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Deep Thought (voice)
 2005 Third Watch (TV Series)
Annie Foster

Revelations (2005) … Annie Foster
 2004 Calendar Girls: Deleted Scenes (Video short)
Chris
 2004 Pride (TV Movie)
Macheeba (voice)
 2004 Raising Helen
Dominique
 2004 Frasier (TV Series)
Babette the Caller

Coots and Ladders (2004) … Babette the Caller (voice)
 2004 The Clearing
Eileen Hayes
 2004 American Masters (TV Series documentary)
Narrator

Cary Grant: A Class Apart (2004) … Narrator
 2003 Prime Suspect 6: The Last Witness (TV Mini-Series)
Det. Supt. Jane Tennison

Part 2 (2003) … Det. Supt. Jane Tennison
Part 1 (2003) … Det. Supt. Jane Tennison
 2003 Calendar Girls
Chris
 2003 The Roman Spring of Mrs. Stone (TV Movie)
Karen Stone
 2002 Georgetown (TV Movie)
Annabelle Garrison
 2002 Gosford Park: Deleted Scenes (Video short)
Mrs. Wilson
 2002 Door to Door (TV Movie)
Mrs. Porter
 2001 Gosford Park
Mrs. Wilson
 2001 Last Orders
Amy
 2001 Happy Birthday
Distinguished Woman
 2001 On the Edge (TV Movie)
Distinguished Woman (segment “Happy Birthday”) (uncredited)
 2001 No Such Thing
The Boss
 2001 The Pledge
Doctor
 2000 Greenfingers
Georgina Woodhouse
 1999 Teaching Mrs. Tingle
Mrs. Tingle
 1999 French and Saunders (TV Series)

Witless Silence (1999)
 1999 The Passion of Ayn Rand (TV Movie)
Ayn Rand
 1998 The Prince of Egypt
The Queen (voice)
 1998 Tracey Takes On… (TV Series)
Professor Horen

Culture (1998) … Professor Horen
 1997 Painted Lady (TV Movie)
Maggie Sheridan
 1997 Critical Care
Stella
 1996 The Great War and the Shaping of the 20th Century (TV Mini-Series documentary)
Princess Evelyn Blucher / Margaret Randa

Total War (1996) … Princess Evelyn Blucher / Margaret Randa (voice)
Collapse (1996) … Princess Evelyn Blucher / Margaret Randa (voice)
 1996 Prime Suspect 5: Errors of Judgement (TV Mini-Series)
Jane Tennison

Part 2 (1996) … Jane Tennison
Part 1 (1996) … Jane Tennison
 1996 Some Mother's Son
Kathleen Quigley
 1996 Losing Chase (TV Movie)
Chase Phillips
 1995 The Snow Queen
Snow Queen (voice)
 1995 Prime Suspect: The Scent of Darkness (TV Movie)
Supt. Jane Tennison
 1995 Prime Suspect: Inner Circles (TV Movie)
Supt. Jane Tennison
 1995 Prime Suspect: The Lost Child (TV Movie)
Supt. Jane Tennison
 1994 The Madness of King George
Queen Charlotte
 1994 Prince of Jutland
Geruth
 1993 Prime Suspect 3 (TV Mini-Series)
DCI Jane Tennison

Part 2 (1993) … DCI Jane Tennison
Part 1 (1993) … DCI Jane Tennison
 1993 The Hawk
Annie Marsh
 1993 The Hidden Room (TV Series)
Sarah

Love Crimes (1993) … Sarah
 1992 Prime Suspect 2 (TV Mini-Series)
DCI Jane Tennison

Episode #1.2 (1992) … DCI Jane Tennison
Episode #1.1 (1992) … DCI Jane Tennison
 1991 Where Angels Fear to Tread
Lilia Herriton
 1991 Prime Suspect (TV Mini-Series)
DCI Jane Tennison

Episode #1.2 (1991) … DCI Jane Tennison
Episode #1.1 (1991) … DCI Jane Tennison
 1990 The Comfort of Strangers
Caroline
 1990 Bethune: The Making of a Hero
Frances Penny Bethune
 1989 Red King, White Knight (TV Movie)
Anna
 1989 When the Whales Came
Clemmie Jenkins
 1989 Cause célèbre (TV Movie)
Alma Rattenbury
 1988 Pascali's Island
Lydia Neuman
 1987 Faerie Tale Theatre (TV Series)
Princess Emilia

The Little Mermaid (1987) … Princess Emilia
 1986 The Mosquito Coast
Mother
 1986 Heavenly Pursuits
Ruth Chancellor
 1985 Coming Through (TV Movie)
Frieda von Richtofen Weekley
 1985 The Twilight Zone (TV Series)
Maddie Duncan (segment “Dead Woman's Shoes”)

Dead Woman's Shoes/Wong's Lost and Found Emporium (1985) … Maddie Duncan (segment “Dead Woman's Shoes”)
 1985 White Nights
Galina Ivanova
 1984 2010
Tanya Kirbuk
 1984 Cal
Marcella
 1982 Cymbeline (TV Movie)
Imogen
 1979-1982 Play for Today (TV Series)
Celia / Angela

Soft Targets (1982) … Celia
Blue Remembered Hills (1979) … Angela
 1981 A Midsummer Night's Dream (TV Movie)
Titania
 1981 BBC2 Playhouse (TV Series)
Mrs. Reinhardt

Mrs. Reinhardt (1981) … Mrs. Reinhardt
 1981 Excalibur
Morgana
 1980 The Long Good Friday
Victoria
 1980 Hussy
Beaty Simons
 1979 The Quiz Kid
Joanne
 1979 S.O.S. Titanic (TV Movie)
Stewardess: May Sloan
 1979 Caligola
Caesonia
 1979 Oresteia (TV Mini-Series)
Cassandra

Agamemnon (1979) … Cassandra
 1979 ITV Playhouse (TV Series)
Joanne

The Quiz Kid (1979) … Joanne
 1978 As You Like It (TV Movie)
Rosalind
 1974-1977 BBC Play of the Month (TV Series)
Margery Pinchwife / Babbie / Orinthia / …

The Country Wife (1977) … Margery Pinchwife
The Little Minister (1975) … Babbie
The Apple Cart (1975) … Orinthia
The Changeling (1974) … Beatrice-Joanna
 1976 Hamlet
Ophelia / Gertrude
 1976 Great Performances (TV Series)
Stella

The Collection (1976) … Stella
 1975 The Philanthropist (TV Movie)
Celia
 1975 Caesar and Claretta (TV Movie)
Claretta Petacci
 1974 Bellamira (TV Movie)
Bellamira
 1974 Miss Julie (TV Movie)
Miss Julie
 1974 Thriller (TV Series)
Stella McKenzie

A Coffin for the Bride (1974) … Stella McKenzie
 1973 O Lucky Man!
Patricia Burgess / Casting Assistant
 1972 Savage Messiah
Gosh Boyle
 1971 Cousin Bette (TV Mini-Series)
Valerie

Family Angel (1971) … Valerie
Bitter Harvest (1971) … Valerie
Delilah and Her Handmaid (1971) … Valerie
The House for Pleasure (1971) … Valerie
Poor Relations (1971) … Valerie
 1971 ITV Saturday Night Theatre (TV Series)
Rachel

The Silver Collection (1971) … Rachel
 1969 Age of Consent
Cora
 1967 Herostratus
Advert Woman

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *