Henry Moore – Biografija

Henry Spencer Moore (Castleford, Engleska, 30. jul 1898. – Much Hadham, 3. avgust 1986.), engleski kipar i umjetnik. Najpoznatiji je po monumentalnim apstraktnim bronzanim skulpturama, koje su javno izložene u mnogim djelovima svijeta.

Oblici njegovih skulptura obično su apstraktne predstavke ljudskog tijela, često majka s djetetom ili figure u ležećem položaju. U 1950.-i, imao je fazu u kojoj je radio skulpture porodičnih grupa, a tokom većeg dijela karijere radio je skulpture inspirisane ženskim tijelom. Mnoge njegove skulpture imaju rupe, praznine unutar oblika.

Bio je sin rudarskog inžinjera. U djetinjstvu je živio siromašno. S 11 godina odlučio se baviti kiparstvom. Ranjen je u Prvom svjetskom ratu u bici u Francuskoj 1917. Studirao je kiparstvo u Leedsu i Londonu. Posjećivao je muzeje po Engleskoj, Italiji i Francuskoj, učio je, posmatrao je skulpture. Na njega je uticaj imala ležeća skulptura Tolteka i Maja izložena u Louvreu. Proslavio se bronzanim i mramornim skulpturama i pokrenuo novi oblik modernizma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Družio se s Pablom Picassom, Albertom Giacomettijem i drugim poznatim umjetnicima. Zanimao se za nadrealizam. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, oštećena mu je kuća, pa se preselio s ženom Irinom u London. Crtao je ljude u londonskoj podzemnoj željeznici, gdje su tražili utočište od bombandovanja.

Obogatio se svojim umjetničkim radovima. Živio je štedljivo, imao malu kuću, većinu zarađenog novca usmjerio je na svoju fondaciju (eng. Henry Moore Foundation), koja podstiče umjetnost i obrazovanje. Imao je još za života brojne izložbe svojim radova. Dobijao je brojne narudžbe za izradu skulptura, uključujući i skulpture ispred UNESCO-ve zgrade u Parizu 1957. i u blizini palate Westminster u Londonu 1962.

Uticao je na velik broj engleskih i svjetskih kipara.

Galerija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *