Janet Leigh – Biografija

Janet Leigh (6. jul 1927.3. oktobar 2004.), američka glumica.

Biografija
Rani život

Jedino dijete Helen Lite i Fredericka Roberta Morrisona, Leigh je rođena kao Jeanette Helen Morrison u Mercedu, Kaliforniji, no odrasla je u Stocktonu. Godine 1945. otkrila ju je glumica Norma Shearer, čiji je pokojni suprug Irving Thalberg bio izvršni direktor u filmskim studijima Metro-Goldwyn-Mayer. Shearer je pokazala Janetinu sliku s porodičnog odmora agentu za filmske talente Lewu Wassermanu. Nakon što joj je Wasserman dogovorio ugovor s MGM-om, Janet je napustila univerzitet Pacific gdje je studirala muziku i psihologiju. Profesorica glume joj je bila veteranka Lillian Burns.

Karijera

Leigh je ostvarila svoj filmski debi u “The Romance of Rosy Ridge1947. godine kao ljubavna partnerka lika Vana Johnsona. Dobila je ulogu dok je izvodila govor lika glumice Phyllis Thaxter iz filma30 sekundi iznad Tokya“. Za vrijeme snimanja, Janet je prvo kreditirana kao “Jeanette Reames”, potom kao “Janet Leigh” te naposljetku kao “Jeanette Morrison” s obzirom da je “Janet Leigh” previše sličilo imenu glumice Vivien Leigh. Johnsonu se nije svidjela promjena imena i odlučeno je da će njeno umjetničko ime ostati “Janet Leigh”. Leigh je napustila fakultet kako bi se posvetila filmskoj karijeri, no upisala je večernju školu na Univerzitetu Južne Kalifornije 1947. godine.

Odmah nakon izdanja, Leigh je dobila ulogu u filmu “If Winter Comes” u kojem su nastupali i Walter Pidgeon i Deborah Kerr. Zahvaljujući velikom uspjehu “The Romance of Rosy Ridge“, Leigh i Johnson su trebali ponovo odigrati par u filmu “The Life of Monty Stratton” 1947. godine. Projekt je odgođen i izdan dvije godine kasnije, ovaj put pod imenom “The Stratton Story” s Jamesom Stewartom i June Allyson.

Još jedan film u kojem je Leigh trebala glumiti, no naposljetku je zamijenjena je “Alias a Gentleman“. Pred kraj 1947. godine, Leigh je snimala film o LassiejuHills of Home“, prvi film u kojem je kreditirana kao glavna uloga. Uslijedili su mnogi filmovi, od kojih valja izdvojiti mjuzikl komediju “My Sister Eileen” u kojoj su uz Janet nastupali i Jack Lemmon, Betty Garrett i Dick York, kao i dramu “Male žene“. Svoju svestranost pokazala je glumeći u filmovima kao što su “Angels in the Outfield1951. i vesternuThe Naked Spur1953. godine.

Janetina najpoznatija uloga je ona moralno nesigurne Marion Crane u Hitchcockovom filmu “Psiho“, gdje je snimila jednu od najpoznatijih filmskih scena (smrt pod tušem). Za tu je ulogu dobila Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu i bila je nominovana za filmsku nagradu Oskar u istoj kategoriji. Nakon te uloge, vrata Hollywooda su joj bila širom otvorena i nastupala je u čuvenim filmovima kao što su “Dodir zlaOrsona Wellesa, “Mandžurijski kandidat” s Frankom Sinatrom i mjuzikl “Bye Bye Birdie”.

Sa svojim trećim suprugom Tonyem Curtisom igrala je u pet filmova: “Houdini“, “The Black Shield of Falworth”, “The Vikings”, “The Perfect Furlough” i “Who Was That Lady?”. Godine 1975., Janet je odigrala lik penzionisane hollywoodske pjevačice i plesačice u epizodi kriminalističke serije “Inspektor Kolumbo“. Takođe je nastupala u dva horor filma zajedno s kćerkom Jamie Lee Curtis, “Magla” i “Noć vještica: 20 godina poslije“.

Leigh je takođe bila i autorka četiri knjige. Njena prva, memoari “There Really Was a Hollywood”, je bila bestseler. Uslijedili su romani “House of Destiny” i “The Dream Factory”, kao i “Psycho: Behind the Scenes of the Classic Thriller”.

Privatni život

U dobi od 16 godina, Janet se udala za Johna Kennetha Carlislea 1943. godine. Brak je poništen iste godine. Godine 1946. udaje se za Stanleya Reamesa od kojeg se razvodi dvije godine kasnije. Leigh se udala za svog trećeg supruga, glumca Tonya Curtisa 4. juna 1951. Imali su dvoje djece, kćerke Kelly i Jamie. Nakon razvoda od Tonya 1962., Janet se udala za Roberta Brandta u Las Vegasu. Ostali su u braku sve do njene smrti 2004. godine.

Glumica je nagrađena počasnim doktoratom likovne umjetnosti univerziteta Pacific u Stocktonu 14. maja 2004.

Smrt

Janet Leigh je preminula u svom domu 3. oktobra 2004. godine od posljedica srčanog infarkta.

Filmografija
 2005 Bad Girls from Valley High
Mrs. Witt
 2001 Family Law (TV Series)
Mary Sawyer

The Quality of Mercy (2001) … Mary Sawyer
 1997 Touched by an Angel (TV Series)
Vera King

Charades (1997) … Vera King
 1997 In My Sister's Shadow (TV Movie)
Kay Connor
 1989 The Twilight Zone (TV Series)
Barbara LeMay

Rendezvous in a Dark Place (1989) … Barbara LeMay
 1987 Murder, She Wrote (TV Series)
Cornelia Montaigne Harper

Doom with a View (1987) … Cornelia Montaigne Harper
 1986 Starman (TV Series)
Antonia Weyburn

Society's Pet (1986) … Antonia Weyburn
 1985 On Our Way (TV Movie)
Kate Walsh
 1978-1985 The Love Boat (TV Series)
Joan Philipps / Gail

Instinct/Unmade for Each Other/BOS (1985) … Joan Philipps
 1982-1984 Tales of the Unexpected (TV Series)
Joan Stackpole

I Like It Here in Wilmington (1984) … (uncredited)
Light Fingers (1982) … Joan Stackpole
 1979-1982 Fantasy Island (TV Series)
Suzanne King / Carol Gates

Roller Derby Dolls/Thanks a Million (1982) … Suzanne King
Birthday Party/Ghostbreaker (1979) … Carol Gates
 1982 Matt Houston (TV Series)
Ramona Launders

Who Would Kill Ramona? (1982) … Ramona Launders
 1980 The Fog
Kathy Williams
 1979 Boardwalk
Florence Cohen
 1979 Mirror, Mirror (TV Movie)
Millie Gorman
 1977 Telethon (TV Movie)
Elaine Cotten
 1977 Murder at the World Series (TV Movie)
Karen Weese
 1975 Columbo (TV Series)
Grace Wheeler Willis

Forgotten Lady (1975) … Grace Wheeler Willis
 1975 Movin’ On (TV Series)
Nina Smith

Weddin’ Bells (1975) … Nina Smith
 1973 Love Story (TV Series)
Leonie

Beginner's Luck (1973) … Leonie
 1973 Murdock's Gang (TV Movie)
Laura Talbot
 1973 Ghost Story (TV Series)
Carol

Death's Head (1973) … Carol
 1972 Night of the Lepus
Gerry Bennett
 1972 One Is a Lonely Number
Gert Meredith
 1971 The Deadly Dream (TV Movie)
Laurel Hanley
 1971 My Wives Jane (TV Movie)
Jane Franklin
 1971 The Name of the Game (TV Series)
Glory Bates

The Man Who Killed a Ghost (1971) … Glory Bates
 1970 Bracken's World (TV Series)
Maggie Morgan

The Anonymous Star (1970) … Maggie Morgan
 1970 The Virginian (TV Series)
Jenny Davis

Jenny (1970) … Jenny Davis
 1970 House on Greenapple Road (TV Movie)
Marian Ord
 1969 Honeymoon with a Stranger (TV Movie)
Sandra Latham
 1966-1969 The Red Skelton Show (TV Series)
Daisy June / Clara Appleby

It's Better to Have Loved and Lost – Much Better (1969) … Daisy June / Clara Appleby
Jerk Be Nimble (1966) … Daisy June
 1969 The Monk (TV Movie)
Janice Barnes
 1969 Hello Down There
Vivian Miller
 1968 The Danny Thomas Hour (TV Series)
Liza Merrick

One for My Baby (1968) … Liza Merrick
 1967 The Jerry Lewis Show (TV Series)
Miss Fagelter

Episode #1.4 (1967) … Miss Fagelter
 1967 Ad ogni costo
Mary Ann
 1967 The Spy in the Green Hat
Miss Diketon
 1966 The Man from U.N.C.L.E. (TV Series)
Miss Diketon

The Concrete Overcoat Affair: Part II (1966) … Miss Diketon
The Concrete Overcoat Affair: Part I (1966) … Miss Diketon
 1964-1966 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV Series)
Virginia Ballard / Carol Hartley

Dear Deductible (1966) … Virginia Ballard
Murder in the First (1964) … Carol Hartley
 1966 An American Dream
Cherry McMahon
 1966 Three on a Couch
Dr. Elizabeth Acord
 1966 Harper
Susan Harper
 1966 Kid Rodelo
Nora
 1963 Wives and Lovers
Bertie Austin
 1963 Bye Bye Birdie
Rosie DeLeon
 1962 The Manchurian Candidate
Eugenie Rose Chaney
 1960 Pepe
Janet Leigh
 1960 Psycho
Marion Crane
 1960 Who Was That Lady?
Ann Wilson
 1958 The Perfect Furlough
Lt. Vicki Loren
 1958 The Vikings
Morgana
 1958 Touch of Evil
Susan Vargas
 1957 Jet Pilot
Lt. Anna Marladovna Shannon / Olga Orlief
 1957 Schlitz Playhouse of Stars (TV Series)

 1956 Safari
Linda Latham
 1955 My Sister Eileen
Eileen Sherwood
 1955 Pete Kelly's Blues
Ivy Conrad
 1954 Rogue Cop
Karen Stephanson
 1954 Living It Up
Wally Cook
 1954 Prince Valiant
Princess Aleta
 1953 Walking My Baby Back Home
Chris Hall
 1953 Houdini
Bess Houdini
 1953 Confidentially Connie
Connie Bedloe
 1953 The Naked Spur
Lina Patch
 1952 Fearless Fagan
Abby Ames
 1952 Scaramouche
Aline de Gavrillac
 1952 Just This Once
Lucy Duncan
 1951 Two Tickets to Broadway
Nancy Peterson
 1951 Angels in the Outfield
Jennifer Paige
 1951 Strictly Dishonorable
Isabelle Perry
 1949 Holiday Affair
Connie Ennis
 1949 That Forsyte Woman
June Forsyte
 1949 The Doctor and the Girl
Evelyn ‘Taffy’ Heldon
 1949 The Red Danube
Olga Alexandrova / Maria Buhlen
 1949 Little Women
Meg
 1949 Act of Violence
Edith Enley
 1948 Words and Music
Dorothy Feiner
 1948 Hills of Home
Margit Mitchell
 1947 If Winter Comes
Effie Bright
 1947 The Romance of Rosy Ridge
Lissy Anne MacBean

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *