Jean de La Fontaine – Biografija

Jean de La Fontaine (Château-Thierry, 8. juli 1621. – Pariz, 13. april 1695.), francuski književnik iz 17. vijeka.

Rođen je 1621. godine u Château-Thierry u Champagnji u imućnoj i uglednoj porodici. Prvo znanje je stekao na koledžu u Remsu, posle čijeg završetka su roditelji htjeli da postane bogoslov, ali on nije imao nikakvu naklonost ka vjerskom životu. Više je volio poeziju. Završio je pravo i postao advokat, ali nikada nikoga nije branio (izuzev jagnjeta iz basne).

Na silu su ga oženili 1647. šesnaestogodišnjom djevojkom iz plemićke porodice. Međutim, kako nije mario za žene, a za djecu još manje (iako je za njih napisao najljepše basne) sporazumom su se razveli. Otišao je u Pariz, gdje se družio sa Molijerom i Rasinom živeći kao pravi boem. Bio je rasijan, sve je zaboravljao, naopako je stavljao periku i obuvao čarape.

Ogledao se u svim književnim vrstama, a glavna su mu djela “Basne i bajke“, “Pripovijetke u stihu“. Od antičkih pisaca preuzeo je okosnicu, a basnu osvježava elementima drame, satire i poezije. Životinje njegovih basni kriju pod svojom kožom sve ljudske slabosti. Njegove basne vrlo su poznate i smatraju se remek djelima svjetske književnosti. Inspirisane su Ezopom, Horacijem i staroindijskom književnosti kao što je Pančantantra.

Prvo djelo od 124 basne izašlo je 31. marta 1668. godine pod nazivom “Ezopove basne“, a bile su posvećene Luju, Velikom Dauphinu, sinu Luja XIV. Basne su bile jako dobar izbor za čitanje: imale su ritam, pisane su u rimi, prirodne i lake za čitanje, tipično francuske. Njegove basne nisu samo priče za djecu već i za odrasle. U njegovim basnama često stradaju dobri (jer nisu dovoljno lukavi), a pobjeđuju pametni i spretni (makar bili i zli). Obrazovaniji ljudi su uspjeli i citirati stotine La Fontaineovih rečenica. Poštanske marke sa njegovom slikom i njegovim basnama izdane su 1995. godine u Francuskoj.

U intervalima tokom života izašla su ostala izdanja njegovih basni. Posljednja je izašla 1693. godine. Član Académie française (Francuske akademije) postao je 1683. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *