Karl Orf – Biografija

Carl Orff (čita se Karl Orf; München, 10. jul 1895. – München, 29. mart 1982), njemački kompozitor, najpoznatiji po kantati za orkestar, hor i solo pjevače Carmina Burana praizvedenu 1937. u u frankfurtskoj operi.

Biografija

Carl Orff studirao je muziku na Minhenskoj muzičkoj akademiji, nakon toga je radio kao dirigent u Münchenu, Mannheimu i Darmstadtu. Nakon velikog uspjeha koji je postigao sa Carminom Burana, još intenzivnije se bacio na istraživanje grčkog teatra i srednjovjekovnih mističnih pjevanja. U tom duhu komponovao je svoja sljedeća djela: Catulli carmina (Katulove pjesme, 1943) i Trionfo di Afrodite (Afroditin trijumf, 1953), djela koja formiraju trilogiju Carmina Burana. Pored toga komponovao je i kantate Comoedia de Christi Resurrectione (1956) i Ludus de nato infante mirificus (1960) i trilogiju muzičkih drama: Antigonae (1949), Oedipus der Tyrann (1959) i Prometheus (1966).

Orff je bio jedan od značajnijih kompozitora 20. vijeka, koji se pored komponovanja i dirigovanja bavio i pedagoškim radom, naročito sa djecom, za koju je razvio i vlastiti sistem edukacije. On se bazirao na razvijanju osjećaja za ritam, grupnom radu u kom su djeca vježbala na udaraljkama specijalno prilagođenih njima. Orff je 1924. u Münchenu osnovao škole za muziku, ples i gimnastiku Günther, za nju je napisao puno kompozicija i didaskalija, nazvanih Schulwerk (Školski radovi). Oni su 1949. objavljeni kao knjiga pod naslovom – Musik für Kinder (Muzika za djecu).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *