Kelly McGillis – Biografija

Keli Makgilis (engl. Kelly McGillis), američka glumica, rođena 9. jula 1957. godine u Njuport Biču (Kalifornija).

Biografija

Keli Makgilis je završila dramu na Džulijardu 1983. godine, ubrzo nakon čega je počela da dobija uloge.

Uloga koja ju je izdvojila od ostalih bila je u filmu Svjedok sa Harisonom Fordom, za koji je dobila nominaciju za Zlatni globus.

Njena naredna značajna uloga bila je instruktorka letjenja u filmu Top gun sa Tomom Kruzom i Valom Kilmerom.

Nakon filma Optužena, 1988. godine, pojavila se u Cat Chaser sa Piterom Velerom.

Ovaj film je veoma mrzjela i zbog njega je prekinula da se bavi svojom karijerom. Keli Makgilis se pojavila u desetak uloga na televiziji i filmu tokom 1990-ih prije nego što je napravila pauzu u glumi od nekoliko godina.

Godine 2004, glumila je u predstavi Diplomac ulogu gospođe Robinson, putujući po Sjedinjenim Državama. Na televiziji je počela ponovo da snima tek 2006. Godine 2007. pridružila se seriji The L Word u njenoj petoj sezoni.

Privatni život

Makgilis se udavala dva puta, najpre 1979. godine za Bojda Bleka, od koga se razvela 1981. godine. Zatim se venčala sa Fredom Tilmanom, 1989. godine sa kojim ima dvije kćerke, Čelsi i Sonoru. Njih dvoje su se razveli 2002. godine.

Godine 1982. Makgilisova je napadnuta i silovana u svojoj kući. Ovo iskustvo je uticalo na njen rad na filmu Optužena, gdje je igrala advokatkinju Džodi Foster. Makgilisovoj je najprije ponuđena uloga žrtve silovanja u filmu, ali je odbila ulogu smatrajući da bi bila isuviše nalik na njeno lično iskustvo. Uloga je otišla Džodi Foster, koja je za nju osvojila Oskar.

Nakon dugogodišnjih glasina u vezi sa njenom seksualnom orijentacijom, Makgilisova se javno izjasnila kao lezbejka aprila 2009. godine u intervjuu za SheWired.com, LGBT sajt. U intervjuu je rekla da je njen proces priznavanja homoseksualnosti trajao od njene dvanaeste godine i da je dugo bila ubijeđena da je bog kažnjava zbog homoseksualnosti.

Makgilis i njena dugogodišnja djevojka, Melani Luis su se vjenčale septembra 2010. godine.

Filmografija
 2017 Maternal Secrets
Rose
 2017 An Uncommon Grace (TV Film)
Elizabeth Conner
 2015 Blue
Ms. Hutcherson
 2014 Z Nation (TV Serija)
Helen

Sisters of Mercy (2014) … Helen
 2014 Love Finds You in Sugarcreek (TV Film)
Bertha Troyler
 2014 Grand Street
Isabelle
 2013 Tio Papi
Elizabeth Warden
 2013 We Are What We Are
Marge
 2011 What Could Have Been
Margaret
 2011 The Innkeepers
Leanne Rease-Jones
 2010 Stake Land
Sister
 2008 The L Word (TV Serija)
Colonel Gillian Davis

Lay Down the Law (2008) … Colonel Gillian Davis
Lesbians Gone Wild (2008) … Colonel Gillian Davis
 2007 Supergator (Video)
Kim Taft
 2006 Black Widower (TV Film)
Nancy Westveld
 2001 Morgan's Ferry
Vonnie Carpenter
 2001 No One Can Hear You
Trish Burchall
 2000 Cold Shoulder (TV Film)
Lieutenant Lorraine Page
 2000 Buzz Lightyear of Star Command (TV Serija)
Gorgeous Woman

Planet of the Lost (2000) … Gorgeous Woman (glas)
 2000 The Monkey's Mask
Professor Diana Maitland
 2000 The Outer Limits (TV Serija)
Nicole Whitley

Final Appeal (2000) … Nicole Whitley
 2000 The Wild Thornberrys (TV Serija)
Winema

Pack of Thornberrys (2000) … Winema (glas)
 1999 The Settlement
Fake Barbara / Ellie
 1999 At First Sight
Jennie Adamson
 1998 Ground Control
Susan Stratton
 1998 Perfect Prey (TV Film)
Audrey Macleah
 1998 Storm Chasers: Revenge of the Twister (TV Film)
Jamie Marshall
 1998 Painted Angels
Nettie
 1997 The Third Twin (TV Film)
Dr. Jean ‘Jeannie’ Ferrami
 1996 We the Jury (TV Film)
Alyce Bell
 1995 Dark Eyes (TV Serija)
Mila McGann

Pilot (1995) … Mila McGann
 1995 Remember Me (TV Film)
Menly Nichols
 1994 North
Amish Mom
 1993 Bonds of Love (TV Film)
Rose Parks
 1992 The Babe
Claire Ruth
 1992 Perry Mason: The Case of the Fatal Framing (TV Film)
Mrs. Joel McKelvey (nepotpisana)
 1991 Grand Isle
Edna Pontellier
 1989 Rabbit Ears: Thumbelina (Video spot)
Storyteller
 1989 Cat Chaser
Mary DeBoya
 1989 Winter People
Collie Wright
 1988 The Accused
Kathryn Murphy
 1987 Santabear's High Flying Adventure (TV Spot)
Missy Bear (glas)
 1987 Ha-Holmim
Anda
 1987 Made in Heaven
Annie Packert / Ally Chandler
 1986 Santabear's First Christmas (TV Film)
Narator (glas)
 1986 Top Gun
Charlie
 1985 Private Sessions (TV Film)
Jennifer Coles
 1985 Witness
Rachel
 1984 Sweet Revenge (TV Film)
Katherine Dennison Breen
 1983 Reuben, Reuben
Geneva Spofford
 1968 One Life to Live (TV Serija)
Glenda Livingston #1 (1984)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *