Mireille Mathieu – Biografija

Mireille Mathieu, “La demoiselle d'Avignon” (“mlada dama iz Avignona”), (Avignon, Vaucluse, 22. jul 1946.), francuska pjevačica.

Biografija

Mireille Mathieu rođena je u porodici sa 14-ro djece. Njen otac Roger koji je preminuo 1985. bio je kamenorezac a majka Marcelle domaćica.

21. novembra 1965. mlada 19-to godišnja Mireille Mathieu nastupa na TV takmičenju Télé Dimanche koje je prikazano u cijeloj Francuskoj, kada je bila zapažena od strane Johnnya Starka, s kojim potpisuje ugovor i izdaje svoj prvi album Mon Credo, koji je prodat u 1,3 miliona primjeraka u 5 mjeseci.

Mireille Mathieus je svoj veliki proboj doživjela 1965., djelimično što je ličila Edith Piaf, koja je preminula dvije godine prije i za kojom su još bili ožalošćeni.

Mireille Mathieu i njen menadžer uvidjeli su u međuvremenu da je opasno biti kopija poznate zvijezde tako da su radili na tome da Mireille Mathieu ima sasvim novi originalni image koji se ne bi miješao sa stilom Edith Piaf.

Njen glas nije imao sličnosti s glasom Edith Piaf. Mireille Mathieu pjeva s jakim glasom sa brzim vibracijama.

Mireille Mathieu ima repertoar od 1 200 pjesama, pjeva između ostalog na francuskom, njemačkom, engleskom, italijanskom, španskom, katalonskom, japanskom, kineskom, ruskom i finskom.

Mireille Mathieu je bila prva zapadnoevropska pjevačica koja je nastupala u Kini.

Tokom godina Mathieu je postala ambasadorom francuske pjesme, prodala je preko 150 mil. ploča, a 14. novembra 1983. održala je privatni nastup pred papom Ivan Pavlom II.

40 godina karijere

2005. Mireille Mathieu proslavlja 40 godina uspješne karijere prigodnim koncertom u pariškoj Olympiji. Poslije koncerta je objavljen i DVD. Une place dans mon cœur.

One thought on “Mireille Mathieu – Biografija

  • 22/07/2018 at 7:25 pm
    Permalink

    Leka, svaka čast što si me podsjetio da, poslije dužeg vremena, odslušam ovog fransuskog slavuja. Potražio sam je na netu i pronašao 3 njena albuma postavljena u FLACK formatu. Odamh ću da ih konvertujem u CD format i eto meni zanimacije za nekoliko dana na poslu. Prava muzika nama rok trajanja.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *