Ringo Starr – Biografija

Richard Starkey, poznatiji pod pseudonimom Ringo Starr (Liverpool, 07. 07. 1940.) bio je bubnjar u Beatlesima od 1962. do 1970. godine. Pjevao je u poznatim pjesmama Beatlesa (poput Yellow Submarine i With a Little Help From My Friends te Beatles verzije pjesme Act naturally), a napisao je pjesme Don't Pass Me By i Octopus Garden. Takođe je bio pripovjedač u prvim dvjema sezonama crtanog filma Tomica i prijatelji.

Biografija

Ringo Starr rođen je 07. 07. 1940. u Dingleu u Liverpoolu. Roditelji su mu bili Elsie Starkey (djevojačko prezime Gleave) i Richard Starkey. Razveli su se kad su Starru bile tri godine, te se poslije njegova majka udala za Harrya Gravesa, koji je podstakao njegov interes za muziku. Takođe su se preselili u manji dom. Ringo Starr je tokom djetinjstva bio pripadnik Evangelističke crkve. Bio je i jedino dijete u porodici.

Sa šest godina imao je apendicitis, čije su komplikacije izazvale desetonedjeljnu komu, tako da se u bolnici zadržao jednu godinu. S trinaest godina dobio je prehladu koja se razvila u pleuritis od kojeg je dobio plućne komplikacije, zbog čega je u bolnici proveo dvije godine. U djetinjstvu je imao ukupno 12 operacija. Zbog zdravstvenih problema razvio je brojne alergije i preosjetljivosti na hranu.

Pokazao je talent u umjetnosti i glumi, a bio je vješt i u mehanici. S 15 godina napustio je školu, i u tom uzrastu jedva je znao čitati i pisati. 1959. godine dobio je pseudonim Ringo Starr – zbog prstenja koje je nosio i zato što je pseudonim zvučao “kaubojski”. Bio je član liverpoolske grupe Rory Storm and the Hurricanes. Kada je taj sastav nastupao u Hamburgu, Ringo Starr je upoznao Beatlese. 16. oktobraa 1960. svirao je bubnjeve u Hamburgu s Johnom Lennonom, Paulom McCartneyem i Georgeom Harrisonom.

Stalni član Beatlesa postao je 18. avgusta 1962. godine, dva dana nakon što Pete Best više nije bio bubnjar u Beatlesima. Zanimljivo je da su Bestovi obožavaoci uznemireno uzvikivali: Pete zauvijek! Ringo nikad! Neobične fraze koje je Starr skovao, poput hard day's night i tommorrow never knows Beatlesi su uzeli kao nazive dvije pjesme.

Uvek spreman za šalu i bez kompleksa na svoju, pomalo inferiornu ulogu u grupi, postao je jednako zapažen kao i ostali članovi. Danas predvodi svoj „All stars bend“ priređujući gala koncerte sa orkestrom koji čine poznati pop i rok muzičari, uglavnom po Americi. Izdao je solo album „Liverpool 8“ koji je posvetio svom kvartu i djetinjstvu u rodnom gradu.

Diskografija
  • “Sentimental Journey” (1970.)
  • “Beacoups of Blues” (1970.)
  • “Ringo” (1973.)
  • “Goodnight Vienna” (1974.)
  • “Ringo's Rotogravure” (1976.)
  • “Ringo the 4th” (1977.)
  • “Bad Boy (1978.)
  • “Stop and Smell the Roses” (1981.)
  • “Old Wave” (1983.)
  • “Time Takes Time” (1992.)
  • “Vertical Man” (1998.)
  • “I Wanna Be Santa Claus” (1999.)
  • “Ringo Rama” (2003.)
  • “Choose Love” (2005.)
  • “Liverpool 8” (2008.)
  • “Y Not” (2010.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *