Ronnie James Dio – Biografija

Roni Džejms Dio (rođen kao Ronald Džejms Padavona; Portsmut, 10. jul 1942Los Anđeles, 16. maj 2010), američki hevi metal pevač i tekstopisac.

Osnivač je i učesnik u brojnim grupama, uključujući ELF, Rainbow, Black Sabbath, Dio i Heaven & Hell.

On je zaslužan za popularizaciju “metalskog roga” u metalnoj kulturi i poznat je po svojim tematski srednjovekovnim tekstovima.

Posedovao je moćni svestrano vokalni opseg kojim je bio sposoban da peva kako hard rock, tako i lakše balade.

Čuveni gitarista grupa Deep Purple i Rainbow, Riči Blekmor, nakon slušanja kako Dio peva izjavio je: “Osećao sam jezu kroz kičmu.”

Dio je tokom njegove karijere prodao preko 47 miliona albuma širom sveta.

Rane godine, obrazovanje i muzička obuka

Roni Džejms Dio je rođen u Portsmutu, Nju Hempšir 10. jula 1942. godine u američkoj porodici italijanskih disidenata koji su se doselili u Portsmut iz Kortlanda, gde je Dio odrastao, a potom se vratili u Kortland. Deo mladosti je, pod uticajem oca koji je bio operski pevač, slušao velike operske zvezde, pod čijim uticajem je bio tokom odrastanja, a najveći uticaj na njega je ostavio američki tenor Mario Lanca. Njegovo prvo i jedino formalno muzičko obrazovanje je započelo kada je sa 5 godina počeo da uči da svira trubu. Tokom srednje škole bio je izabran da igra u zvaničnoj školskoj plesačkoj grupi i bio je jedan od najmlađih članova. Takođe, tokom srednje škole je formirao svoju prvu rokenrol grupu, The Vegas Kings (ime je uskoro promenio u Roni i Rumblersi, a zatim Roni i crvene kapice). Iako je započeo svoju rokenrol karijeru na trubi, brzo je prešao na bas gitaru, a potom preuzeo dužnost pevača i pokazao sve svoje vokalne veštine.

Diplomirao je na Kortlandskoj školi 1960. godine. Iako je tvrdio u kasnijem intervjuu da mu je ponuđena stipendija za prestižni ″Juilliard School of Music″, on se nije upisao zbog njegovog stalnog interesovanja za rokenrol muziku. Umesto toga, nakon diplomiranja, pohađao je Univerzitet u Bufalu, smer farmakologije. On je samo prisustvovao predavanjima od 1960. do 1961, ali je svirao trubu u univerzitetskom koncertnom bendu, tako da zbog većeg interesovanja za muziku i zauzetosti sa čestim svirkama i koncertima nije diplomirao.

Uprkos tome što je poznat po svom moćnom glasu i pevačkim veštinama, tvrdio je da nikada nije imao bilo kakav vokalni trening. Umesto toga, on je pripisao svoju pevačku sposobnost upotrebi ispravne tehnike disanja kojom je ovladao dok je učio da svira trubu.

Karijera
Rana karijera

Diova muzička karijera, počela je 1957. godine kada je nekoliko muzičar Kortlanda (Njujork) oformilo bend, Vegas Kings. Postava grupacije koja se sastojala: Dio na bas gitari, Bili DeVolf vokal, Nik Pantas na gitari, Tom Rogers za bubnjevima, a Džek Muski je svirao saksofon. Godine 1958. bend ponovo menja svoje ime od Roni i Rumblersi na Roni i crvene kapice. Muski je napustio bend 1960. godine, a novi gitarista, Dik Botof, pridružio se bendu. Za crvene kapice je objavio dva singla: Prvi singl je bio “Conquest”/”Lover” (“Osvajanje”/”Ljubavnik”). Drugi singl je bio “An Angel Is Missing”/”What'd I Say”(“Anđele, da li si nestala?”/”Šta sam rekao”), koji je Dia doveo na vodeće vokale za oba koloseka.

Objašnjenja se razlikuju zašto je Padavona usvojio umetničko ime “Dio”. Jedna priča je da je Dio izabrao taj naziv pozivajući se na prezime vođe Sicilijanske mafije Džonija Dia. Drugi kažu da je Padavonina baka rekla da je imao dar od Boga i da treba da se zove “Dio”. Bez obzira na inspiraciji, Padavona prvi put koristi taj naziv na snimku iz 1960 godine, kada ga je dodao u drugom izdanju benda na Seneka. Ubrzo nakon toga, bend je promenio svoj naziv u Roni Dio i proroci. Postava Proroci je trajala nekoliko godina. Oni su snimili jedan singl za Atlantic Records, jedan album a na nekim od singlova (kao što su “Mr. Misery” (“Gospodin Miseri”), koji je objavljen za izdavačku kuću Svan) označen je Roni Dio kao solo umetnik, iako je ostatak Proroka doprineo snimanju. Grupa je objavila nekoliko singlova u narednim godinama, sve do početka 1967. godine. Dio je nastavio da koristi svoje pravo ime u javnosti u svim narednim muzičkim projektima.

Krajem 1967. godine Roni Dio i Proroci, transformisani su u nov naziv benda ELF kom se priključio i klavijaturista. Nakon saobraćajne nesreće u februaru 1968. godine u kojoj je poginuo gitarista Nik Pantas, a Dio i ostali članovi benda završili u bolnici, grupa menja skraćeni naziv u Vilenjaci i koristili taj naziv sve do sredine 1972. godine, kada je objavljen njen prvi pravi Album pod nazivom ELF. Tokom narednih nekoliko godina, grupa je postala redovna predgrupa za Deep Purple. Elf je snimio tri albuma do snimanja prvog albuma grupe Rainbow početkom 1975. što je dovelo do raspuštanju raspuštanja grupe ELF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *