Verner fon Hajdenštam – Biografija

Verner fon Hajdenštam (šved. Verner von Heidenstam; Olshamer, 6. jul 1859Ovralid, 20. maj 1940), švedski pjesnik i romanopisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1916. Bio je član Švedske akademije od 1912. U većini svojih djela opisuje švedski karakter, život i tradicije, često sa jasno patriotskim pogledom na svijet.

Rođen je u Olshameru u plemićkoj porodici. Studirao je slikanje na akademiji u Stokholmu, ali napustio je studije i krenuo da putuje Evropom, Afrikom i istočnim zemljama. Napisao je Hodočašće: godine lutanja. Bila je to zbirka pjesama inspirisana njegovim putovanjima po istoku. Napustio je naturalizam, koji je tada bio dominantan u švedskoj literaturi.

Ljubav za ljepotu pokazao je alegoričnim romanom Hans Alienus (1892), Pjesmama (1895) i jednim istorijskim romanom Karolinerna. Napisao je u dva toma Drvo Folkunga (1905 — 1907), koji su inspirisani epskom pričom o vođama švedskog klana za vrijeme srednjeg vijeka.

Njegova zbirka pjesama Nya Dikter štampana je 1915, a tematski je vezana za filozofske teme, uglavnom o uzdignuću čovjeka i boljem čovječanstvu. Umro je 1940. u Ovralidu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *