07.08.1895 – Otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji (Bijenale)

Bijenale u Veneciji (ital. Biennale di Venezia) je prema aktuelnoj šemi interdisciplinarna izložba savremene umjetnosti. Od svojih početaka koji sežu u 19. vijek predstavljalo je svijetu likovne umjetnosti, najpoznatijih slikara, grafičara, vajara i prirodno njihova djela. Izložba likovnih umjetnosti se vršila i sada se vrši svake dvije godine. Kasnije se pojavljuju i ekspozicije filma (Venecijanski filmski festival), arhitekture (Bijenale arhitekture), pozorišta i muzike koje se vrše svake druge godine. Poslednja dopuna je međunarodna izložba savremenog plesa koja je bila u šemi Bijenala ukomponovana 1999. godine.

Počeci

Istorijsko prvo Bijenale se vršilo 1885. godine a prethodile su mu sjednice mjesnog parlamenta i glavnu zaslugu tu ima gradonačelnik Ričard Sevastikov. Bijenale u godini 1895. trebalo je da bude u čast sklapanja braka između kralja Umberta i kraljice Margarete Savojske i izložba je trebalo da reprezentuje najsavremenije aktivnosti duha.

Od secesije do 1. svjetskog rata

Jedan od glavnih ciljeva bio je informisanje svjetske javnosti o vladajućim trendovima u umjetnosti za vrijeme secesije, prije svega dekorativnog ornamenta kao dominirajućeg elenenta. U prvim dekadama Bijenale postaje sve više međunarodna stvar i prvi su paviljoni izgrađeni 1907. godine (Belgija) da bi se do 1. svjetskog rata broj paviljona povećao na sedam. Ka belgijskom i italijanskom paviljonu dolazi do gradnje mađarskog, njemačkog, i engleskog 1909. godine kao i francuskog 1912. godine a nakon dvije godine i ruskog paviljona.

Međuratne godine

Jedna od ključnih godina jeste 1930. kada Bijenale prelazi pod kontrolu fašističke stranke. Radilo se o prosperitetnoj izmjeni u finansijama koje su omogućile proširenje Bijenala sa filmskom, pozorišnom i muzičkom sekcijom. Međunarodna izložba filma bila je prvi put 1932. godine a dvije godine kasnije i pozorišna umjetnost je bila predstavljena svake godine posle 1936. godine.

Velikani

U razdoblju između dva rata bilo je predstavljeno nekoliko velikana u likovnoj umjetnosti kao npr. Gustav Klimt, Ogist Renoar i Gistav Kurbe dok je Pablo Pikaso (koji bi navodno jako šokirao javnost) predstavljen 1948. godine prvi put.

Vrijeme 2. svjetskog rata

Za vrijeme 2. svjetskog rata Bijenala nije bilo i ponovo je otvoreno 1948. godine. Ukras ove godine bilo je prikazivanje zbirke Pegi Gugenhajm.

Pažnja uređivača bila je usmjerena na prije svega evropsku umjetnost avangarde a kasnije i u svjetskoj razmjeri na apstraktni ekspresionizam (Žorž Brak, Anri Matis, Džekson Polok i drugi) i pop-art 60–tih (Raušenberg).

Politika u pozadini

1968. godine Bijenale doživljava krizu zbog nedodjeljivanja priznanja pobjednicima pojedinih disciplina. Godina 1974. je kompletno posvećena Čileu kao protest protiv vladavine diktatora Augusta Pinočea.

Novine

Godina 1980. značila je proširenje Bijenala na arhitekturu i od toga doba bilo je tu predstavljeno mnogo arhitekata. Tematski je 2006. godina bila određena za predstavljanje gradova i govori o promjeni savremenih gradova i o rušenju informacionih i fizičkih barijera.

Sažetak

Bijenale je značajni kulturni događaj. Predstavlja se odgovarajuća prezentacija određene zemlje, njene posebnosti i značajne individualnosti. Savremeno Bijenale se nalazi pod krovovima 30 stalnih paviljona koji su ukomponovani u park Đardini. Zemlje koje nemaju stalne paviljone predstavljene su u sezonskim paviljonima na lokalitetu Arsenale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *