Mark Knopfler – Biografija

Mark Knopfler (Glasgow, Škotska, 12. avgust 1949.), britanski gitarist, pjevač, kompozitor te producent.

Biografija

Knopfler je rođen u Glasgowu kao dijete Engleskinje Luise Mary, te Erwina Knopflera, Mađara jevrejskog porijekla koji je zbog toga otišao iz Mađarske 1939. Nakon 7. godine Markova života, porodica mu seli u Newcastle. U Newcastleu pohađa Gosforth Grammar School. Tokom školovanja, 1960-ih osniva svoju prvu grupu, a sa 16 godina bilježi prvi nastup na TV-u.

Studije novinarstva počinje 1967. na Univerzitetu Harlow u istoimenom gradu. Sljedeće godine počinje raditi kao novinar u Yorkshire Evening Postu. Pisao je uglavnom izvještaje s koncerata te muzičke kritike. Ipak, studije nastavlja i diplomira 1973. u Leedsu, ali kao student engleskog jezika. U Leedsu zajedno s Steveom Phillipsom snima svoju prvu pjesmu “Summer's Coming My Way”.

Nakon diplomiranja, sredinom 1970-ih seli se u London. Javlja se na audiciju grupe Brewer's Droop s kojima je svirao 2 mjeseca, te upoznao Picka Withersa, budućeg bubnjara Dire Straitsa. Nakon što je napustio Brewer's Droop, počinje raditi kao predavač na Univerzitetu Loughton. U to vrijeme u London dolazi i njegov brat David (takođe gitarista), koji je podstanarski stan dijelio s Johnom Illsleyjem. Uoči lokalnog nastupa tadašnjeg Markove grupe, Café Racersa, razboljeva se basista, kojega je na Markovu molbu zamijenio Illsley. Saradnja Marka, Johna i Davida se uspješno nastavila, a posebno nakon što je Mark za bubnjara pozvao Picka Withersa. Na predlog klavijaturiste Mikea O'Neilla Café Racers postaju Dire Straits.

Vrijeme Dire Straitsa
Knopfler je poznat ponajviše kao ‘glas i gitara’ Dire Straitsa, čije je sve pjesme napisao. U skoro dvije decenije djelovanja grupe zajedno su objavili 6 studijskih, 3 albuma uživo i kompilacije, 23 singla te imali mnoge uspješne turneje. Zadnja turneja bila je On the night nakon koje je grupa prestala s radom. Prije konačnog raspuštanja, objavili su zadnji album Live at the BBC koji je izdan da bi odradili svoj ugovor s izdavačkom kućom Vertigo Records
Samostalna karijera

Nakon vrlo uspješne karijere s Dire Straitsima, nakon turneje On the Night definitivno je odlučio poći svojim putem kao samostalan muzičar, prije svega jer se želio dokazati kao umjetnik.

Solo radovi Knopfleru nisu bili strani budući da je, dok je bio u Dire Straitsima, simultano snimao muziku za filmove, producirao albume poznatih muzičara poput Bob Dylana i Tine Turner, a takođe je sudjelovao u jednokratnim muzičkim projektima (kao pri formiranju grupe ‘The Notting Hillbilies’).

Njegov stil bi se mogao opisati kao klasični rock s vidnim uticajem country muzike, elementima irske i škotske narodne muzike te s blagim blues štihom.

Kao samostalan muzičar postiže umjeren komercijalan uspjeh, dok su njegovi albumi vrlo dobro primljeni kod Dire Straits publike.

Sam Knopfler uživa visok ugled kao jedan od najboljih svjetskih gitarista (27. na Rolling Stoneovoj listi) i rock kompozitora.

Dodijeljeni su mu počasni doktorati muzičara Univerziteta u Newcastleu i Univerziteta u Sunderlandu.

Primio je i počasno odličje britanskog carstva 1999.

Diskografija

Mark Knopfler je s Dire Straitsima objavio 6 studijskih albuma, a u samostalnoj karijeri objavio 7 studijskih i 8 albuma filmske muzike, te ostvario mnoštvo drugih muzičkih saradnji s eminentnim muzičarima kao što su Emmylou Harris, Guy Fletcher i Chet Atkins.

S Dire Straitsima
Studijski albumi
Filmska muzika
Kompilacije
Ostali albumi i EP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *