21.08.1942 – Premijera ”Bambi”

Bambi, američki animirani film iz 1942 godine u režiji Dejvida Henda. Nastao je prema knjizi „Bambi, život u šumi“ austrijskog pisca Feliksa Saltena. Ovo je peti dugometražni crtani film rađen u produkciji kompanije Volt Dizni. Nastavak pod nazivom Bambi II objavljen je 2006. Lik Bambija nacrtao je Tajrus Vong.

Radnja

Radnja se odvija u šumi gdje su sve životinje uzbuđene rođenjem laneta Bambija, koji je nazivan „Princem šume“. Sljedećeg dana, dok hoda uz svoju mamu, Bambi upoznaje životinje u šumi. Postaje prijatelj sa zecom Tamperom, a potom i sa tvorom Cvijetom.

Jednog jutra, Bambi sa mamom odlazi na livadu, mjesto koje je i predivno i zastrašujuće, jer na livadu često dolaze lovci, a tu nema zelenila gdje bi se životinje mogle sakriti. Na livadi Bambi upoznaje mladu Falinu i svog oca „Velikog Princa šume“, a ubrzo zatim se susreće i sa čovjekom koji je otjerao sve životinje da pobjegnu u šumu.

Zima je stigla, Bambi i zec Tamper proživljavaju avanture na snijegu. Više skoro i da nema hrane u šumi, pa Bambi i mama odlaze na livadu gdje otkrivaju malo trave, koja najavljuje dolazak proljeća. Ali lovci su u šumi! Mama naređuje Bambiju da bježi i da se ne osvrće. Dok trče, čuje se pucanj. Nedugo zatim Bambi se nalazi na sigurnom, ali otkriva da nema njegove mame. Dolazi Veliki Princ i otkriva mu da njegova mama više ne može biti sa njim. Sada mora biti hrabar i naučiti da se sam stara o sebi.

S dolaskom proleća životinje počinju da pronalaze svoje parove. Tamper i Cvijet pronalaze svoje parove, a Bambi ponovo sreće Falinu. Dok oni veselo plešu kroz šumu dolazi drugi mužjak, Rono, koji pokušava da natjera Falinu da ode sa njim. Bambi odlučuje da se bori sa Ronom i pobjeđuje gurnuvši ga sa litice u rijeku.

Te noći, Bambija budi miris dima. Otac mu objašnjava da su lovci ponovo u šumi i da svi moraju bježati. Bambi se vraća da potraži Falinu koju jure lovački psi, bori se sa njima i tako joj omogućava da pobjegne. Falina je na sigurnom, ali Bambi biva ustrijeljen dok trči. Pronalazi ga njegov otac i požuruje da ustane kako bi pobjegli na malo ostrvo na jezeru gdje se nalaze ostale životinje.

Novo proljeće obnavlja spaljenu šumu. Sve životinje su se okupile oko Faline da pozdrave dva novorođena laneta. Bambi i njegov otac posmatraju ovu scenu sa brda i Veliki Princ šume se povlači ostavljajući sinu da zauzme njegovo mjesto.

Glasovi

Bobi Stjuart kao Beba Bambi
Doni Danagan kao Mladi Bambi
Hardi Olbrajt kao Adolescent Bambi
Džon Saderlend kao odrasli Bambi
Pola Vinslou kao Bambijeva mama i Fazan
Piter Ben kao Mladi Tamper
Tim Dejvis kao Adolescent Tamper i Adolescent Cvijet
Sem Edvards kao odrasli Tamper
Sten Aleksander kao Mladi Cvijet
Sterling Holovej kao odrasli Cvijet
Vil Rajt kao Prijatelj sova
Kami King kao Mlada Falina
En Gilis kao odrasla Falina
Fred Šilds kao Veliki princ šume
Margaret Li kao gđa kunić
Meri Lansing kao Tetka Ena i gđa

Nagrade i nominacije
Oskar (1943)

Film je primio tri nominacije, u kategorijama za najbolju muziku, najbolji zvuk i najbolju originalnu pjesmu (Love is a Song).

Zlatni globus (1948)

Film je osvojio posebnu nagradu Volt Diznija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *