Alejandro González Iñárritu – Biografija

Alejandro González Iñárritu (fon. Alehandro Gonsales Injaritu 15. avgust 1963 – Mexico city), meksički filmski producent, režiser, scenarist i kompozitor. On je prvi meksički režiser koji je dobio nominaciju za Oskara za najbolju režiju i nagradu Američkog udruženja režisera za najbolju režiju – “igrani film” za svoj film Babel iz 2007. Takođe je prvi meksički režiser koji je osvojio Prix de la mise en scene (nagradu za najboljeg režisera) na Kanskom filmskom festivalu. Njegovih pet igranih filmova – Amores Perros (2000), 21 gram (2003), Babel (2006) (koji sačinjavaju “trilogiju smrti”), Biutiful (2010) i Birdman ili (Neočekivana vrlina neznanja) (2014) – zaradili su široka priznanja i brojne nagrade, uključujući i Oscare. U 2015. godini osvojio je Oscara za najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolji film za Birdmana. Na 88. dodjeli “Oscara” osvojio je nagradu Oscara za najbolju režiju za njegov šesti film, Povratnik. On je treći po redu režiser koji je osvojio dva uzastopna Oscara nakon Johna Forda i Josepha L. Mankiewicza.

Biografija
Rane godine

Rođen je u Mexico Cityu, sin Luz Marije González Iñárritu i Hectora Game. U dobi od 16 i 18 godina plovio je preko Atlantskog okeana na teretnom brodu i putovao širom Evrope i Afrike. On je kasnije istakao da su ova rana putovanja imala veliki utjecaj na njega kao režisera. Dešavanja u njegovim filmovima često su bila u mjestima koja je posjetio u tom periodu. Nakon putovanja vratio se u Mexico City i diplomirao na Odsjeku za komunikacije na Iberoameričkom univerzitetu.

Filmska karijera

González Iñárritu započeo je svoju karijeru 1984. godine kao radijski voditelj na meksičkoj radio stanici WFM, koja je u to vrijeme bila najpopularnija stanica rock muzike u zemlji, u kojoj je “sastavljao liste pjesama sa labavim narativnim blokovima”. On je kasnije postao najmlađi producent najveće kompanije masovnih medija u Latinskoj Americi Televisa. Od 1987. do 1989. godine, komponirao je muziku za šest meksičkih igranih filmova. Za to vrijeme, González Iñárritu se upoznao sa meksičkim piscem Guillermom Arriagom, i tada počinje njihova saradnja na scenarijima. González Iñárritu je kasnije izjavio da je muzika imala veći utjecaj na njega kao umjetnika nego sam film.

U ranim 1990-im, osnovao je Z Films, producentsku kuću, zajedno sa Raulom Olverom u Meksiku. Pod Z Filmsom, on je počeo pisati, producirati i režirati kratke filmove i reklame. Kako bi napravio konačan prelazak na TV i filmsku režiju, studirao je pod dobro poznatim poljskim pozorišnim režiserom Ludwikom Margulesom, kao i Judith Weston u Los Angelesu. Godine 1995., González Iñárritu je napisao i režirao svoj prvi TV pilot za Z Films, pod nazivom Detras del Dinero (Iza novca), u kojem glumi Miguel Bose.

U 1999. godini, režirao je svoj prvi dugometražni film Pasji život (Amores Perros), čiji je koautor bio Guillermo Arriaga. Amores Perros istraživa meksičko društvo u Mexico Cityju, sa tri međusobno prepletene životne priče. U 2000. godini, Amores Perros je premijerno bio prikazan na Kanskom filmskom festivalu i osvojio je nagradu međunarodne kritike. To je bio i filmski prvijenac glumca Gael García Bernala, koji će se kasnije pojaviti u filmu Babel i u meksičkom filmu koji je producirao González Iñárritu. Amores Perros je nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Nakon uspjeha filma Amores Perros , González Iñárritu i Guillermo Arriaga ponovo strukturiraju film sa međusobno ispresijecanim pričama u drugom igranom filmu, 21 gram. U filmu su glumili Benicio del Toro, Naomi Watts i Sean Penn. Film je izabran da se natječe za Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, gdje je Penn dobio Volpi za najboljeg glumca. Na 76. dodjeli “Oscara”, Del Toro i Watts su dobili nominacije za svoje nastupe.

U 2005. godini, González Iñárritu krenuo sa snimanjem svog trećeg filma, Babel , koji je ujedno i posljednji u njegovoj “trilogiji smrti”, čiji je koautor opet Guillermo Arriaga. Babel se sastoji od četiri međusobno povezane priče čija radnja se odvija u Maroku, Meksiku, SAD-u i Japanu, a u filmu se koriste četiri različita jezika. U filmu glume Brad Pitt, Cate Blanchett, Adriana Barraza, Gael Garcia Bernal, Rinko Kikuchi i Kōji Yakusho. Ostatak glumačke ekipe sačinjavali su amaterski glumci. Film se takmičio na Kanskom filmskom festivalu 2006. godine, gdje je González Iñárritu primio nagradu za najboljeg režisera (Prix de la mizanscen), i postao je prvi meksički režiser koji je osvojio ovu nagradu. Babel je dobio sedam nominacija na 79. dodjeli “Oscara”, uključujući i Oscara za najbolji film i najbolju režiju. Gustavo Santaolalla, kompozitor filmske muzike, osvojio je Oscara za najbolju originalnu muziku. 2007. godine film je osvojio Zlatni globus za najbolji film – drama 2007. godine. González Iñárritu je postao prvi meksički režiser koji je dobio nominaciju za Oscara za najbolju režiju i nagradu Udruženja američkih režisera za najbolju režiju – igrani film. Nakon ovog trećeg igranog filma i saradnje sa piscem Guillermom Arriagom, González Iñárritu i on su se profesionalno razišli. Nakon toga González Iñárritu je zabranio Arriagi da posjećuje setove tokom snimanja. Arriaga je 2009. godine rekao za Los Angeles Times da je “moralo da dođe do kraja, ali ja i dalje poštujem Iñárritua.”

U 2009. godini, Gonzalez Inarritu je režirao i producirao film Biutiful , u kojem glumi Javier Bardem, a scenario su zajednički napisali González Iñárritu, Armando Bo, Jr. i Nicolas Giacobone. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu u maju 2010. godine. Bardem je osvojio nagradu za najboljeg glumca u Kanu koju je podijelio sa Eliom Germanom iz filma La nostra vita. Biutiful je Iñárrituov prvi film na njegovom rodnom španskom jeziku otkako je snimio svoj debitantski igrani film Amores Perros . Na 68. dodjeli “Zlatnog globusa” osvojio je Zlatni globus za najbolji strani film, nagradu BAFTA za najbolji film koji nije na engleskom jeziku i BAFTA za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Po drugi put u njegovoj karijeri, González Iñárrituov film je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film; Javier Bardem je bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca.

U 2014. godini, González Iñárritu je režirao, koproducirao i bio koautor scenarija za svoju prvu komediju, Birdman ili (neočekivana vrlina neznanja) , u kojoj glume Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis, i Andrea Riseborough. Birdman je priča o propalom glumcu poznatom po ulozi kultnog superheroja koji pokušava da oživi svoju karijeru sa predstavom koja je zasnovana na kratkoj priči Raymonda Carvera O čemu pričamo kada govorimo o ljubavi. Film i González Iñárritu osvojili su Zlatni globus za najbolji scenario, i Oscare za najbolji film, najbolju režiju, i najbolji originalni scenario.

Sljedeći film koji je režirao bio je Povratnik, čiji je scenarista bio Mark L. Smith na osnovu istoimenog romana Michaela Punkea. U filmu glume Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson i Will Poulter. To je priča iz 19. vijeka – dramski triler o traperu Hugh Glassu, koji se pridružio firmi Rocky Mountain Fur Company na “putovanju kroz divljinu” i biva opljačkan i napušten nakon što ga je napao grizli. Film prikazuje prirodu i stres koji utiču na međuljudske odnose u divljini, i bavi se pitanjima osvete i oprosta preko Glassove potrage za čovjekom koji je bio odgovoran za sve njegove nedaće. Iñárritu je insistirao da se računarska grafika ne bi smjela koristiti kako bi se poboljšao film. Snimanje Povratnika trajalo je devet mjeseci. Film je dobio “generalno povoljne” ocjene kritičara, i bio je nominiran za četiri Zlatna globusa a osvojio ih je ukupno tri, uključujući Zlatni globus za najbolji film – drama i najbolju režiju,

Citati

Ja lično ne volim audio komentare za moje filmove. Smatram da ako imate nešto objasniti, onda to gubi snagu. To je kao mađioničar koji pokušava da objasni svoju magiju, na neki način. Takve stvari osjećam kao da sam izgubio nešto posebno o filmu. Sam film po sebi bi trebao biti objašnjenje.

Filmografija
 2017 Carne y Arena (Kratkometražni)
 2015 The Revenant
 2012 Naran Ja (Kratkometražni) (kao Alejandro González Iñárritu)
 2011 Behind Biutiful: Director's Flip Notes (Kratkometražni dokumentarac) (kao Alejandro González Iñárritu)
 2010 Write the Future (TV spot) (kao Alejandro González Iñárritu)
 2010 Biutiful (kao Alejandro González Iñárritu)
 2007 Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence (segment “Anna”, kao Alejandro González Iñárritu)
 2006 Babel (kao Alejandro González Iñárritu)
 2003 21 Grams (kao Alejandro González Iñárritu)
 2002 11'09”01 – September 11 (segment “Mexico”, kao Alejandro González Iñárritu)
 2001 Powder Keg (Kratkometražni) (kao Alejandro González Iñárritu)
 2000 Amores perros (kao Alejandro González Iñárritu)
 1996 El timbre (Kratkometražni) (kao Alejandro González Iñárritu)
 1995 Detrás del dinero (TV Spot) (kao Alejandro González Iñárritu)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *