Audrey Tautou – Biografija

Audrey Tautou (Beaumont, Francuska, 9. avgust 1976. ), francuska filmska glumica. Crnokosu, crnooku glumicu porculanske puti, Audrey Tautou, već u početku glumačke karijere filmski kritičari upoređivali su sa Audrey Hepburn i Leslie Caron.

Njen sanjiv pogled i nevin osmjeh osvojio je publiku već u prvom cjelovečernjem filmu “Venus Beaute Institute” (1999). Za tu ulogu nagrađena je francuskom filmskom nagradom Cesar.

Biografija

Rođena je u Beaumontu, a odrasta u ruralnom mjestašcu Montlucion. Glumačku karijeru počela je na televiziji, a njen veliki proboj u zvjezdanu orbitu omogućila joj je naslovna uloga u filmu Amelie (2001.) redatelja Jeana-Pierrea Jeuneta.

Tad malo poznatoj Audrey uloga je pripala tek nakon što je Emily Watson odustala od uloge. “Amelie” je bio veliki bioskopski hit u Francuskoj, a ubrzo i u cijelom svijetu. Zanimljivo je da je zahvaljujući tom filmu u Americi porastao interes za francusku kinematografiju uopšte.

Očekivano, ubrzo su joj počele stizati ponude iz Hollywooda kojima se dugo opirala. Prvo je snimila filmove poput “Druge strane ljubavi”, “Slatkih prljavih stvari” i “Španskog apartmana” da bi na kraju popustila.

Njen prvi hollywoodski film je “Nowhere to Go But Up” redatelja Amosa Kolleka. Utješna je njena tvrdnja kako uloge nikada neće birati prema veličini honorara već prema vlastitom instinktu pronalaženja i stvaranja umjetnički vrijednosti.

2004. ponovo snima s Jeunetom, ovog puta romantičnu priču smještenu u vrijeme prvog svjetskog rata „Vjeridba je dugo trajala“ koju su recenzenti nazvali “Amelie ide u rat“. Ovdje ona igra nesrećnu djevojku koja u poratnom haosu traži svoju ljubav iz djetinjstva, mladića koji se sa svojim kolegama radije samoozljedio nego da izgubi glavu u sveopštoj besmislenoj klaonici. Za ulogu Mathilde nominovana je za nagradu César, a sâm film dobio je čak 12 nominacija za tu najvažniju francusku filmsku nagradu.

Na popularnost Audrey Tatou i simpatije kod publike je računao i producentsko-rediteljski par Grazer-Howard: u njihovoj ekranizaciji bestselera „Da Vincijev kodDana Browna uz zvijezdu filma Toma Hanksa glavnu žensku ulogu je glumila Audrey.

Filmografija
 2018 En liberté!
Agnès
 2017 Santa & Cie
Wanda Claus
 2017 Deux escargots s'en vont (Kratkometražni) (glas)
 2016 Éternité
Valentine
 2016 Ouvert la nuit
Nawel
 2016 L'odyssée
Simone Cousteau
 2015 Phantom Boy
Mary (glas)
 2015 Microbe et Gasoil
Marie-Thérèse
 2013 Casse-tête chinois
Martine
 2013 L'écume des jours
Chloé
 2012 Thérèse Desqueyroux
Thérèse Larroque – épouse Desqueyroux
 2011 Des vents contraires
Sarah Anderen
 2011 La délicatesse
Nathalie Kerr
 2010 De vrais mensonges
Émilie Dandrieux
 2009 Coco avant Chanel
Gabrielle Chanel
 2007 Ensemble, c'est tout
Camille
 2006-2007 Postcards from Buster (TV Serija)
Mora
 2006 Hors de prix
Irène
 2006 The Da Vinci Code
Sophie Neveu
 2005 Les poupées russes
Martine
 2003 Nowhere to Go But Up
Val Chipzik
 2003 Pas sur la bouche
Huguette Verberie
 2003 Les marins perdus
Lalla
 2002 Dirty Pretty Things
Senay Gelik
 2002 L'auberge espagnole
Martine
 2002 À la folie… pas du tout
Angélique
 2001 Amélie
Amélie Poulain
 2000 Le libertin
Julie d'Holbach
 2000 Épouse-moi
Marie-Ange
 1999 Voyous voyelles
Anne-Sophie
 1999 Triste à mourir (Kratkometražni)
Caro
 1999 Le boiteux (TV Serija)
Blandine Piancet

Baby blues (1999) … Blandine Piancet
 1998 La vieille barrière (Kratkometražni)
La jeune fille du quartier
 1998 Julie Lescaut (TV Serija)
Tracy

Bal masqué (1998) … Tracy
 1998 Casting: Archi-dégueulasse (Kratkometražni)
Comédienne 1
 1998 Chaos technique (TV Film)
Lisa
 1998 Bébés boum (TV Film)
Elsa
 1997 Les Cordier, juge et flic (TV Serija)
Léa

Le crime d'à côté (1997) … Léa
 1997 La vérité est un vilain défaut (TV Film)
La standardiste
 1996 Coeur de cible (TV Film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *