Block Out – Priča o grupi

Blok aut (Block Out), alternativni rok bend iz Beograda, čija muzika ima tešku i mračnu atmosferu.

Biografija

Blok aut krajem 1990. godine na Akademiji formiraju slikar Milutin Jovančić Mita, gitaristi Danilo i Laki, basista Trle i bubnjar Deki, tada pod nazivom Ad Hok (Ad Hoc). Pošto je u Makedoniji postojala grupa sa istim imenom, ubrzo menjaju ime u Blok Aut, po tada aktuelnoj video igri za personalne računare.

Polovinom 1991. neki članovi odlaze u Holandiju, a novi gitarista postaje Nikola Vranjković. Nikola je pre dolaska u grupu četiri godine živeo u Moskvi gde je svirao sa raznim sastavima. Po povratku u Beograd Nikola je radio kao studijski muzičar, svirao sa grupom Ruž, a takođe nastupio zajedno sa Vojislavom Vijatovim kao muzička podrška kontroverznom Satanu Panonskom na njegovom koncertu na Akademiji.

Sa početkom rata u Jugoslaviji članovi benda odlaze u London, gde nastupaju u raznim klubovima i Univerzitetskom centru. Tu su kao najupečatljivija grupa dobili mogućnost za snimanje singla koji zbog njihovog povratka u Beograd nikada nije realizovan. Na koncertima su izvodili svoj materijal na engleskom jeziku. Po povratku, sredinom 1992. godine, nastavljaju rad u sastavu: Mita, Nikola, Trle, a pridružuje im se bubnjar Miljko Radonjić.

Grupa 1993. objavljuje kasetu na kojoj su se našli živi snimci sa dva koncerta iz KST-a i sa Akademije. Sledeće godine objavljuju svoj prvi studijski album pod nazivom Crno, belo i srebrno i promovišu ga na dan izdavanja prvim samostalnim koncertom u SKC-u.

U novembru 1996. izlazi sledeći album Godina sirotinjske zabave, koji sadrži pesme nastale u prethodnih šest godina a za temu ima, kako tvrde članovi benda, kraj socijalizma.

Svoj treći studijski album San koji srećan sanjaš sam bend objavljuje 1998. godine. Ovaj album je snimljen u sada već standardnoj postavi: Mita, Nikola, Aleksandar Balać, Dragoljub Marković – Blek i Miljko. „San koji srećan sanjaš sam“ po mišljenju mnogih kritičara biva proglašen najboljim albumom godine, ali i među nekoliko značajnijih albuma tokom poslednje decenije 20. veka. Po mišljenju gitariste Briganda Velibora Nikolića: „najbolji album sa ovih prostora“.

U februaru 2001. godine izlazi dvostruki koncertni album pod nazivom Između dva zla. Iste godine, Nikola Vranjković izdaje solo album pod imenom „Zaovdeilizaponeti 2001. godine, koji pored CD-a sadrži knjigu njegovih pesama, kao i pesama Blok auta.

U aprilu 2004. godine Blok aut objavljuje album Ako imaš s kim i gde.

U septembru 2013. Nikola Vranjković napušta grupu i započinje solo karijeru, čime Blok Aut i zvanično prestaje da postoji. Preostali članovi Blok Auta su iste godine osnovali novi bend pod nazivom Čovek vuk.

Diskografija
Albumi
Galerija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *