Bojan Adamič – Biografija

Bojan Adamič (Ribnica, 9. avgust 1912Ljubljana, 3. novembar 1995), slovenački kompozitor i dirigent.

Na srednjoj muzičkoj školi u Ljubljani učio je orgulje i trubu, a na Muzičkoj akademiji diplomirao 1941. klavir. Nakon oslobođenja osnovao je Plesni orkestar Radio-Ljubljana. Niz godina bio je dirigent, kompozitor i aranžer plesnog orkestra RTV-Ljubljana. Od 1961 do 1966. stalni je gost-dirigent velikog orkestra Doma JNA u Beogradu i drugih festivalskih orkestara širom Jugoslavije, a nastupao je i snimao u mnogim evropskim zemljama i Južnoj Americi. Smatra se doajenom jugoslovenske zabavne muzike.

U središtu Adamičevih stvaralačkih zamisli su zabavna, filmska i scenska muzika, a manje džez. Naročito je bio plodan na području filmske muzike. Komponovao je muziku za nekoliko stotina domaćih i stranih filmova (engleskih, američkih, francuskih, finskih, mađarskih, njemačkih, norveških, švedskih i italijanskih).

Njegovoj muzici svojstvena je izvorna tematika i instrumentacija koja se, stvaralački preoblikovana, oslanja na folklorne elemente. Za svoje radove primio je mnoga priznanja: „zlatne arene“ za filmsku muziku, savezne nagrade za filmsku muziku, i nagrade Jugoslovenske JRT za scensku muziku, Prešernovu nagradu 1979. i nagradu „Viktor“ za životno djelo 1993.

Od 1976 je bio predsednik Društva slovenskih skladatelja.

Muzika za filmove

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *