Caetano Veloso – Biografija

Caetano Veloso (Santo Amaro da Purificação, Bahia, Brazil, 7. avgust 1942.), jedan od najuticajnijih brazilskih kompozitora i pjevača.

Biografija

Rođen je u mjestu Santo Amaro da Purificação, Bahia kao peto od sedmoro djece. Roditelji José Telles Veloso (“Seu Zezinho”) i Claudionor Vianna Telles Veloso (“Dona Canô”) su mu dozvolili da mlađoj sestri da ime Maria Bethânia, što je bio naziv popularne kompozicije Nelsona Gonçalvesa u to vrijeme.

Započinje svoju karijeru izvodeći pjesme u stilu bossa nove, a sam je rekao da su najveći uticaj u tom razdoblju na njega imali João Gilberto i Dorival Caymmi. U saradnji s Gilbertom Gilom, Galom Costom, Tomom Zéom, i Os Mutantes i pod uticajem The Beatlesa, razvija se psihodeličan i socijalno svjestan žanr Tropicália, što je uticalo na širenje brazilske narodne muzike na internacionalnom planu.

Veloso je politički bio lijevo orijentisan, što je često i naglašavao a to ga je učinilo neprijateljem brazilske militantne diktature. Njegove pjesme često su bile cenzurisane a nekoliko ih je do kraja zabranjeno. Veloso i Gilberto Gil su proveli nekoliko mjeseci u zatvoru zbog “neprijateljske djelatnosti protiv države” tokom 1968. a poslije izlaska iz zatvora seli se u London.

Velosove pjesme su pri njegovom povratku u Brazil 1972. bile često inspirisane različitim internacionalnim stilovima ali i polu-zaboravljenim brazilskim narodnim pjesmama i ritmovima. Smatran je i kao prethodnik grupama koje su popularisale afro-brazilsku kulturu kao što je npr. Timbalada.

Tokom 1980-ih postaje popularan izvan Brazila, prvenstveno u Izraelu, Portugalu, Francuskoj i Africi.

2005. godine smatran je jednim on najpoznatijih svjetskih izvođača sa oko 50 objavljenih albuma u koje ulazi i filmska muzika za filmove poput: Hable con Ella (Pričaj sa njom) Pedra Almodóvara i za film Frida.

Njegov prvi kompletan album na engleskom bio je A Foreign Sound (2004.), koji je sadržavao Nirvaninu pjesmu “Come as You Are” ali i kompozicije iz Great American Songbook.

Diskografija
  • 1967.Domingo
  • 1968.Caetano Veloso
  • 1969.Tropicália
  • 1969.Caetano Veloso
  • 1969.Barra 69 – Caetano e Gil ao Vivo
  • 1971.Caetano Veloso
  • 1972.Transa
  • 1972.Caetano e Chico Juntos ao Vivo
  • 1973.Araçá Azul
  • 1974.Temporada de Verão ao Vivo na Bahia
  • 1975.Jóia
  • 1975.Qualquer Coisa
  • 1976.Doces Bárbaros
  • 1977.Bicho
  • 1977.Muitos Carnavais
  • 1978.Muito – Dentro da Estrela Azulada
  • 1978.Maria Bethânia e Caetano Veloso ao Vivo
  • 1979.Cinema Transcendental
  • 1981.Outras Palavras
  • 1981.Brasil
  • 1982.Cores, Nomes
  • 1983.Uns
  • 1984.Velô
  • 1986.Totalmente Demais
  • 1986.Caetano Veloso
  • 1987.Caetano Veloso
  • 1989.Estrangeiro
  • 1991.Circuladô
  • 1992.Circuladô ao Vivo
  • 1993.Tropicália 2
  • 1994.Fina Estampa
  • 1994.Fina Estampa ao Vivo
  • 1996.Tieta do Agreste
  • 1997.Livro
  • 1999.Prenda Minha
  • 1999.Omaggio a Federico e Giulieta ao Vivo
  • 2000.Noites do Norte
  • 2001.Noites do Norte ao Vivo
  • 2002.Eu Não Peço Desculpa
  • 2002.Todo Caetano (40 CDs)
  • 2004.A Foreign Sound
  • 2005.Onqotô
  • 2006.
  • 2008.Caetano Veloso e Roberto Carlos – e a Música de Tom Jobim
  • 2009.Zii e Zie
  • 2012.Abraçaço

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *