Cecil B. DeMille – Biografija

Sesil B. DeMil (engl. Cecil B. DeMille; Ešfild, Masačusets, 12. avgust 1881. — Holivud, Kalifornija, 21. januar 1959.), američki filmski reditelj i producent nijemih i zvučnih filmova. Najpoznatiji je po svojim melodramama i raskošnim istorijskim spektaklima. Među njegovim najznačajnijim filmovima su „Kleopatra“ (1934), „Samson i Dalila“ (1949), „Najveća predstava na svijetu“ (koji je 1952. dobio nagradu Američke filmske akademije za najbolji film) i „Deset zapovijesti“ (1956, njegov poslednji i najuspješniji film).

DeMil je započeo svoju karijeru 1900. kao glumac u jednoj pozorišnoj trupi na Brodveju. Ponekad je sarađivao sa svojim bratom Vilijamom koji je bio dramski pisac. Proslavio se 1913. kao producent „Neopreznih godina“ Lija Vilsona. Iste godine je počeo da režira nijeme filmove za studio „Paramount Pictures“. Nekoliko svojih nijemih filmova je kasnije snimio u zvučnoj verziji i sa izmijenjenim scenariom.

Često je angažovao iste glumce za svoje filmove poput Klodet Kolber, Glorije Svanson, Garija Kupera, Polet Godar i Čarltona Hestona, ali se i on sam pojavljivao u nekoliko filmova („Bulevar sumrakaBilija Vajldera iz 1950. je jedan od primera). Imao je reputaciju tiranina na filmskom setu, jer je prezirao glumce koji nisu spremni da rizikuju svoje živote prilikom snimanja opasnih scena.

DeMil je 1902. oženio glumicu Konstans Adams sa kojom je bio u braku sve do smrti. Par je dobio jedno dijete, kćerku Sesiliju, a usvojio je još troje djece. Na snimanju svog poslednjeg filma 1956. u Egiptu DeMil je doživio skoro fatalan srčani udar od koga se nikad nije u potpunosti oporavio.

Godine 1952. ustanovljena je nagrada za životno djelo koja nosi ime Sesila B. DeMila, a čiji je on prvi dobitnik. Za svoj doprinos filmskoj industriji DeMil je nagrađen zvijezdom na Holivudskom bulevaru slavnih. Osvojio je nagradu Američke filmske akademije za životno djelo, nagradu Irving Talberg kao i Zlatnog globusa za najboljeg reditelja.

Filmografija
Godina Film Nagrade Akademije Nominacije Akademije
1919 Male and Female
1926 The Volga Boatman
1927 The King of Kings
1928 Walking Back
1928 Skyscraper
1929 The Godless Girl
1929 Dynamite
1930 Madam Satan
1931 The Squaw Man
1932 The Sign of the Cross
1933 This Day and Age
1934 Four Frightened People
1934 Cleopatra 1 5
1935 The Crusades 0 1
1936 The Plainsman
1938 The Buccaneer 1 0
1939 Union Pacific 1 0
1940 North West Mounted Police 1 4
1942 Reap the Wild Wind 1 2
1944 The Story of Dr. Wassell 1 0
1947 Unconquered 1 0
1948 California's Golden Beginning
1949 Samson and Delilah 2 5
1952 The Greatest Show on Earth 2 5
1956 The Ten Commandments 1 7

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *