Charlize Theron – Biografija

Šarliz Teron (engl. Charlize Theron), južnoafrička glumica rođena 7. avgusta 1975. godine u mjestu Benoni blizu Johanesburga. Istakla se u filmovima kao što su: Đavolji advokat, Moćni Džo Jang, Posao u Italiji i Monstrum za koga je nagrađena Oskarom kao najbolja glavna glumica 2003. godine.

Biografija

Odrasla je na porodičnoj farmi blizu Johanesburga, sa ocem Čarlsom koji je bio francuskog porijekla i majkom Gerdom koja je njemačkog porijekla. Sa 15 godina svjedok je smrti svoga oca, koji je bio alkoholičar i koji je maltretirao njenu majku, koja ga je zatim ubila u samoodbrani.

Kada puni 16 godina seli se u Milano i radi kao model. Kasnije se seli u Njujork i pohađa časove baleta. Međutim, povrijedila je koljeno što je značilo da neće moći da se bavi baletom i zbog toga se seli u Los Anđeles. Nakon osam mjeseci provedenih u gradu, dobija malu ulogu u filmu Djeca kukuruza 3. Posle te uloge karijera joj ide uzlaznom putanjom i glumi u sve poznatijim filmovima kao što su: Đavolji advokat sa Kijanuom Rivsom, Moćni Džo Jang sa Bilom Pakstonom, Dvorišta sa Markom Volbergom i Monstrum sa Kristinom Riči. Pozirala je naga za Plejboj magazin 1999. godine.

Privatni život

Izlazila je sa pjevačem grupe „Slijepo treće oko“ (Third Eye Blind), Stivenom Dženkinsom, međutim, ta veza se završila kad je Šarliz pokazala svoju želju da se uda. Živjela je u Los Anđelesu sa dugogodišnjim dečkom Stjuartom Taunzendom (engl. Stuart Townsend). Na snimanju filma Aeon Flux u Berlinu doživjela je povredu vrata te je morala da se podvrgne operaciji. Teron se zalaže za prava žena u svijetu, a govori afrikaans (maternji) i engleski jezik.

Nagrade
Osvojene nagrade
  • Dobitnica Oskara kao najbolja glavna glumica u filmu Monstrum, 2003. godine (Ona je jedina Južnoafrikanka koja je dobila ovu nagradu).
  • Dobinica Zlatnog globusa kao najbolja glavna glumica u filmu Monstrum.
Nominacije
Filmografija
 2018 Gringo
Elaine Markinson
 2018 Tully
Marlo
 2017 The Orville (TV Serija)
Pria Lavesque

Pria (2017) … Pria Lavesque
 2017 Atomic Blonde
Lorraine Broughton
 2016 Kubo and the Two Strings
Monkey (glas)
 2016 The Last Face
Wren
 2016 Dior J'adore: The Absolute Femininity (Video spot)
Model
 2015 Take Flight – The New York Times (Kratkometražni)
 2015 Mad Max: Fury Road
Imperator Furiosa
 2015 Dark Places
Libby Day
 2014 Dior J'adore: The Future Is Gold (Video spot)
Model
 2012 Prometheus
Meredith Vickers
 2011 Young Adult
Mavis Gary
 2011 Dior J'adore (Video spot)
Diva
 2010 Brandon Flowers: Crossfire (Video spot)
Heroine
 2009 Astro Boy
‘Our Friends’ Narator (glas)
 2009 The Road
Woman
 2008 The Burning Plain
Sylvia
 2008 Hancock
Mary
 2008 Sleepwalking
Joleen
 2007 Battle in Seattle
Ella
 2007 In the Valley of Elah
Det. Emily Sanders
 2006 Robot Chicken (TV Serija)
Daniel's Mom / Mother / Waitress

Book of Corrine (2006) … Daniel's Mom / Mother / Waitress (voice)
 2005 Arrested Development (TV Serija)
Rita

The Ocean Walker (2005) … Rita
Notapusy (2005) … Rita
Mr. F (2005) … Rita
Forget Me Now (2005) … Rita
For British Eyes Only (2005) … Rita
 2005 Æon Flux
Aeon Flux
 2005 Æon Flux (Video Igra)
Æon Flux (glas)
 2005 North Country
Josey Aimes
 2004 Head in the Clouds
Gilda Bessé
 2003 Monster
Aileen
 2003 The Italian Job
Stella Bridger
 2002 Waking Up in Reno
Candy Kirkendall
 2002 Trapped
Karen
 2001 The Curse of the Jade Scorpion
Laura Kensington
 2001 15 Minutes
Rose Hearn
 2001 Sweet November
Sara Deever
 2000 The Legend of Bagger Vance
Adele Invergordon
 2000 Men of Honor
Gwen Sunday
 2000 The Yards
Erica Soltz
 2000 Reindeer Games
Ashley
 1999 The Cider House Rules
Candy Kendall
 1999 The Astronaut's Wife
Jillian Armacost
 1998 Mighty Joe Young
Jill Young
 1998 Celebrity
Supermodel
 1997 The Devil's Advocate
Mary Ann Lomax
 1997 Trial and Error
Billie Tyler
 1997 Hollywood Confidential (TV Film)
Sally
 1996 That Thing You Do!
Tina
 1996 2 Days in the Valley
Helga Svelgen
 1995 Children of the Corn III: Urban Harvest
Eli's Follower (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *