Dragoljub Aleksić – Biografija

Dragoljub Aleksić (9. avgust 1910. Vina kod Knjaževca4. novembar 1985. Beograd) akrobata, filmski scenarista, reditelj, producent i glumac. Poznat u jugoslovenskim, evropskim i svjetskim okvirima, potekao je iz okoline Knjaževca.

Osnovni biografski podaci

Nakon završene osnovne škole i kovačkog zanata napušta rodno selo Vinu i odlazi u Beograd gdje formira sopstvenu akrobatsku artističku trupu i ubrzo postaje jedna od najslavnijih domaćih ličnosti svog doba. Umro je u Beogradu u domu za stare, na Bežanijskoj kosi, u krajnjem siromaštvu. Od tada do danas, lik Dragoljuba Aleksića predstavlja značajnu tačku interesovanja u umjetničkim i teorijskim krugovima naše zemlje.

Aleksić je u periodu između dva svjetska rata nastupao širom čitave Jugoslavije i Evrope. Piše scenario, režira, producira i igra glavnu ulogu u prvom srpskom filmu sa snimljenim filmskim dijalogom Nevinost bez zaštite, priču o junaku koji pomaže i spašava od nasilja sirotu, nezaštićenu djevojku. U produkciji su mu pomogli saradnici Ivan Mišković, producent i Stevan Živković, snimatelj. Film je vidjelo oko 80.000 Beograđana.

Zbog ovog, u amaterskim uslovima snimljenog filma, Aleksić ima problema sa Njemcima, ali i sa novim vlastima nakon oslobođenja. Nemačka okupaciona vlast ga sumnjiči za podrivanje trećeg rajha i pobunu protiv okupacione vlasti, jer projekcija njegovog filma izaziva ovacije koje su, po pričama Beograđana onog vremena, nadjačale ton u susednom, njemačkom bioskopu. Komunistička partija ga, nakon završetka drugog svjetskog rata, proglašava kolaboracionistom i izvodi pred sud, zbog sumnje da je filmski materijal, kamere i ostalu tehniku dobio od Njemaca, kao njihov saradnik. U oba procesa koji su vođeni protiv njega Aleksić dobija oslobađajuću presudu.

Film Nevinost bez zaštite je sačuvan samo u fragmentima. Njih, uz komentare samog Aleksića, možete vidjeti u istoimenom filmu Dušana Makavejeva snimljenom 1968. godine. Osim tumačenja glavne uloge u sopstvenom filmu Aleksić igra i u filmu Desant na Drvar Fadila Hadžića (1963.).

Ulogu Dragoljuba Aleksića Čoveka od čelika tumači Nenad Jezdić u filmu Čarlston za Ognjenku, Uroša Stojanovića (2008).

Danas u beogradskom naselju Zemun Polje postoji Ulica akrobate Aleksića.

Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

Filmografija

Aleksićeva akrobatska atrakcija, Maribor 1958

Humanitarni rad i akrobatske atrakcije

Osim velike hrabrosti i artističke vještine, ono što Aleksića čini još većim herojem sopstvenog i današnjeg vremena je velika humanost koju je iskazivao tokom svoje karijere, donirajući velika novčana sredstva različitim humanitarnim, sportskim i drugim udruženjima građana. Njegov evropski značaj i slavu potvrđuju brojni dokumenti, zahvalnice, priznanja kao i novinski članci koji veličaju Aleksićev lik i djelo.

Javno je izvodio nevjerovatne poduhvate: savijanje gvozdene šipke, kidanje lanca zubima, hodanje po žici razapetoj između vrhova zgrada, bez zaštitne mreže… Letio je iznad Kalemegdana, ali i ostalih evropskih gradova, držeći se samo zubima za uže ispod avionskog trupa. Rijetki sačuvani filmski snimci svjedoče o nesvakidašnjim podvizima ovog jedinstvenog čovjeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *