Emmanuelle Béart – Biografija

Emmanuelle Béart (pravim imenom Emmanuelle Béhart-Hasson, Gassin, 14. avgust 1963.), francuska filmska glumica.

Biografija

Rođena je u Gassinu, mjestu u neposrednoj blizini Saint Tropeza, kao kćerka Genevieve Galéa, bivše manekenke grčko-malteško-hrvatskog porijekla, i Guya Béarta, pjevača i pjesnika iz jevrejske porodice španskih, švajcarskih i ruskih predaka. Djetinstvo je provela u Cogolinu (kraj Sainte-Maximea Provansa-Alpe-Azurna obala) i Beauvallonu (Rona-Alpe) zajedno sa svoje tri sestre i tri brata. Za djecu se brinula majka jer je otac rano napustio porodicu. Od rane je mladosti bila slabo zainteresovana za školu, te je imitirajući svoje školske kolege maštala o glumi.

Karijera

1971., sa 8 godina, nastupila je filmu Renéa Clementa La Course du lievre a travers les champs, i takođe 1976. u filmu Jeana Pourtalea Demain les mômes, zajedno sa svojim bratom Olivierom i svom djecom iz mjesta gdje je živjela. 1980., sa 17 godina, odlazi na 15 dana u Montreal, te odlučuje ostati u Kanadi, zemlji koju smatra svojom drugom domovinom. U Kanadi nastavlja svoje školovanje, uči engleski i diplomira na College Marie de France. Tamo sreće reditelja Roberta Altmana koji je ohrabruje u njenim nastojanjima da postane glumica.

1983., vraća se u Francusku i pohađa kratki kurs dramske umjetnosti kod Jeana-Laurenta Cocheta u Parizu. Svojom ljepotom je impresionirala fotografa i reditelja Davida Hamiltona koji joj nudi glavnu ulogu u erotskom filmu Premiers désirs.

Za ulogu u drami Un amour interdit (1984.) Jean-Pierrea Dougnaca, nominovana je za César za najobećavajuću glumicu, što joj lansira karijeru filmske, televizijske i pozorišne glumice.

1986., za svoju prvu važniju ulogu, zajedno s Yvesom Montandom, u filmu Manon des sources osvaja Césara za najbolju sporednu glumicu.

1991. postiže uspjeh ulogom u filmu La Belle noiseuse Jacquesa Rivettea, glumeći mladu ženu koja pozira gola slikaru Édouardu Frenhoferu (Michel Piccoli).

1995. angažuje je produkcija hollywoodskog filma Nemoguća misija u režiji Briana de Palme, gdje glumi zajedno s Tomom Cruiseom i Jeanom Renoom.

Uprkos globalnom uspjehu filma, Hollywood je nije privukao, te se vratila francuskoj kinematografiji i pozorištu.

Privatni život

1984., na snimanju filma L'Amour en douce Edouarda Molinara, sreće svoj prvog supruga Daniela Auteuila,, za kojeg se udaje 1993., godinu dana nakon što im se rodila Nelly. Emmanuelle Béart je živjela u Parizu zajedno s drugim mužem, francuskim glumcem Michaëlom Cohenonom (od koga se razvela 2011) i svoje dvoje djece, Nelly i Yohan (rođen 1995., sin kompozitora Davida Moreaua). Takođe je poznata kao društvena aktivistkinja. Ambasadorka je UNICEF-a, te se suprostavlja francuskim antiimigracijskim zakonima. 1996. izaziva senzaciju kada je prilikom javne podrške ilegalnim imigrantima, zajedno s grupom imigranata okupirala crkvu u Parizu, što je izazvalo nasilnu reakciju policije.

Filmografija
 2017 Beyond the Known World
Louise
 2015 Lego Dimensions (Video Game)
Claire Phelps (voice, uncredited)
 2014 My Mistress
Maggie
 2012 Télé gaucho
Patricia Gabriel
 2012 Le reste du monde (TV Movie)
Katia
 2012 Bye Bye Blondie
Frances
 2012 Le désert de l'amour (TV Movie)
Maria Cross
 2011 Les amours perdues (Short)
Maria
 2011 Le grand restaurant II (TV Movie)
L'amie cynique
 2011 Ma compagne de nuit
Julia
 2010 Ça commence par la fin
Gabrielle
 2010 Nous trois
Marie, la mère
 2008 Vinyan
Jeanne Bellmer
 2008 Mes stars et moi
Isabelle Séréna
 2008 Disco
France
 2007 Les témoins
Sarah
 2006 Le héros de la famille
Léa O'Connor
 2006 A Crime
Alice Parker
 2005 L'enfer
Sophie
 2005 Un fil à la patte
Lucette
 2005 D'Artagnan et les Trois Mousquetaires (TV Series)
Milady Winter

Episode #1.2 (2005) … Milady Winter
Episode #1.1 (2005) … Milady Winter
 2004 À boire
Inès Larue
 2004 Jiminy Glick in Lalawood
Emmanuelle Béart (uncredited)
 2003 Nathalie…
Nathalie / Marlène
 2003 Les égarés
Odile
 2002 8 femmes
Louise
 2001 La répétition
Nathalie
 2001 Voyance et manigance
Chantal Bardet
 2000 Les destinées sentimentales
Pauline Pommerel
 1999 La bûche
Sonia
 1999 Elephant Juice
Jules
 1998 Voleur de vie
Alda
 1998 Le dernier chaperon rouge (Short)
Le petit chaperon rouge
 1998 Don Juan
Elvire
 1996 Mission: Impossible
Claire (as Emmanuelle Beart)
 1995 Une femme française
Jeanne
 1994 L'enfer
Nelly
 1993 Rupture(s)
Lucie
 1992 Un coeur en hiver
Camille
 1992 Divertimento
Marianne
 1991 Le bateau de Lu (Short)
Lucie
 1991 J’embrasse pas
Ingrid
 1991 La belle noiseuse
Marianne
 1989 Les jupons de la révolution (TV Series)
Marie-Antoinette

Marie Antoinette, reine d'un seul amour (1989) … Marie-Antoinette
 1987 Date with an Angel
Angel
 1986 Manon des sources
Manon (as Emmanuelle Beart)
 1986 Et demain viendra le jour (TV Movie)
Judith
 1986 Cinéma 16 (TV Series)
Justine

La femme de sa vie (1986) … Justine
 1985 L'amour en douce
Samantha Page
 1984 Raison perdue (TV Movie)
Sonia Mornant
 1984 Un amour interdit
Constanza
 1984 Zacharius (TV Movie)
Judith
 1983 Premiers désirs
Hélène
 1980 Le grand Poucet (TV Movie)
Grive (as Emmanuelle Est)
 1976 Demain les mômes
Lila
Pozorište
  • La Répétition ou l'amour puniJean Anouilh, redatelj Bernard Murat, Théâtre Edouard VII (1986.)
  • Dvostruka nevjera – Marivaux, redatelj Bernard Murat, Théâtre de l'Atelier, Festival d'Anjou (1988.)
  • Mizantrop – Molière, redatelj Jacques Weber, Théâtre de Nice, Théâtre de la Porte Saint Martin (1989.)
  • On ne badine pas avec l'amourMusset, redatelj Jean-Pierre Vincent, Théâtre des Amandiers, Nanterre (1993.)
  • Jouer avec le feuAugust Strindberg, redatelj Luc Bondy, Théâtre des Bouffes du Nord, Théâtre Vidy-Lausanne, Théâtre de Nice (1996.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *