Esther Williams – Biografija

Ester Vilijams (engl. Esther Williams), američka filmska glumica i plivačica, rođena 8. avgusta 1921. godine u Inglvudu (Kalifornija), a preminula 6. juna 2013. godine u Los Anđelesu (SAD). Najpoznatija je po ulozi u filmu Bal na vodi (1944.).

Vilijamsova je prije svoje dvadesete godine postavila nekoliko nacionalnih rekorda u plivanju takmičeći se za klub iz Los Anđelesa. Početak Drugog svjetskog rata ju je spriječio da učestvuje na Ljetnjim olimpijskim igrama 1940. Posle toga potpisuje ugovor sa filmskim studijom MGM, za koji tokom četrdesetih i pedesetih godina snima tzv. “mjuzikle na vodi“. Nakon raskida ugovora snima nekoliko neuspješnih filmova, pa odlučuje da se povuče sa filma. Zatim je otpočela novu karijeru poslovne žene tako što je pozajmila svoje ime liniji kupaćih kostima i bazena i snimala kratke filmove učeći djecu da plivaju.

Filmografija
Godina Film Uloga Partner
1942. Dvostruki život Endija Hardija Šila Bruks Miki Runi
1943. Momak zvani Džo Elen Brajt
1944. Bal na vodi Karolin Bruks Red Skelton
1945. Napeta romansa Sintija Glen Van Džonson
1945. Zigfildove ludosti
1946. Svetac iz Hudluma Kej Lorison Vilijam Pauel
1946. Venčati se je lako Koni Čendler Van Džonson i Lusil Bol
1946. Till the Clouds Roll By
1947. Fiesta Marija Morales Rikardo Montalban
1947. This Time for Keeps Leonora Kambareti
1948. Sa tobom na ostrvu Rozalin Rejnolds Piter Loford i Rikardo Montalban
1949. Izvedi me na utakmicu K. C. Higins Džin Keli i Frenk Sinatra
1949. Neptunova kćerka Iv Baret Rikardo Montalban i Red Skelton
1950. Vojvotkinja iz Ajdaha Kristin Riverton Dankan Van Džonson
1950. Paganska ljubavna pjesma Mimi Bennett Hauard Kil
1951. Teksaški karneval Debi Telford Hauard Kil
1951. Kalavej je otišao tamo
1952. Skirts Ahoy! Vitni Jang
1952. Sirena od milion dolara Anet Kelerman Viktor Matur
1953. Opasno kada je mokro Kejti Higins Fernando Lamas
1953. Lako je voljeti Džuli Halerton Van Džonson i Toni Martin
1955. Jupiterova draga Amitis Hauard Kil
1956. The Unguarded Moment Luis Konvej
1958. Raw Wind in Eden Laura Džef Čendler
1961. Velika predstava Hilari Alen
1963. Čarobna fontana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *