Gillian Anderson – Biografija

Gillian Leigh Anderson (9. avgust 1968, Chicago) američka glumica, najpoznatija po ulozi Dane Scully u naučno-fantastičnoj seriji Dosije X. Osim toga, glumila je i u filmovima Kuća veselja (2000), Posljednji škotski kralj (2006) i u dva filma franšize Dosije X: Dosije X (1998) i Dosije X: Želim vjerovati (2008).

Život
Rane godine

Gilian je engleskog i irskog porijekla, a rođena je u Chicagu kao kći Rosemary Anderson, računarske analitičarke, i Edwarda Andersona, koji je posjedovao postprodukcijsku kompaniju. Najstarije je dijete u porodici, a ima još i brata Aarona i sestru Zoe. Uskoro nakon njenog rođenja porodica se preselila na Portoriko, gdje su ostali 15 mjeseci, da bi se potom preselili u Albany Road u London na insistiranje oca Edwarda, koji je želio steći filmsku diplomu na tamošnjoj filmskoj akademiji. Kad je imala 11 godina, njena porodica ponovo se vratila u SAD, i to u Grand Rapids u Michiganu. Devet godina provedenih u Londonu bilo je dovoljno da Gillian stekne britanski naglasak, koji će joj pri povratku u Ameriku donijeti mnoga zadirkivanja od strane vršnjaka. Međutim, brzo je usvojila odgovarajući naglasak američkog Srednjeg zapada tako da i dan danas, zavisno od mjesta gdje se nalazi, koristi različite akcente. Tako je, npr, u intervjuu sa Jayem Lenom koristila američki naglasak da bi se u intervjuu s Michaelom Parkinsonom vratila britanskom naglasku. U Michiganu je pohađala osnovnu, a onda i srednju školu, program za nadarene učenike s jakim naglaskom na humanističkih nauke, koju je i završila 1986. Tih godina pokazivala je svoju buntovnu narav te je ranih 1980-ih godina imala pirsing na nosu, oblačila se kao pankerka, a kosu je farbala u različite boje. Njene kolege iz srednje škole smatrali su je “najbizarnijom” učenicom ili “razrednim klovnom” i slično. Da bi opravdala te epitete, Gillian je pred kraj mature uhvaćena kako bravu na vratima srednje škole pokušava ispuniti ljepilom. Za vrijeme srednje škole Gillian je bila zainteresovana za pomorsku biologiju, a počela se zanimati i za glumu te je nastupala je u lokalnom pozorištu. Poslije se upisala na kurs u Nacionalnom pozorištu Velike Britanije u Ithaci (New York), a zatim i u dramsku školu “Goodman” na Univerzitetu De Paul u Chicagu, gdje je stekla i diplomu.

Karijera

Gillian Anderson trudna sa sinom Felixom na premijeri filma Dosije X: Želim vjerovati (25. 7. 2008)

Sa 20 godina preselila se u New York, gdje je glumila u tamošnjim pozorištima, ali i radila kao konobarica da bi preživjela. Na sebe je privukla pažnju nastupom u drami Alana Ayckbourne “Odsutni prijatelji”, odigranoj u pozorišnom klubu Manhattan, za što je dobila nagradu “Pozorišni svijet”. Godine 1992. seli se u Los Angeles, gdje je ostvarila i filmski debi u filmu Home fires burning.

Producent Chris Carter je 1993. insistirao kod FOX-ovih producenata da upravo Gillian Anderson tumači ulogu glavne agentice Dane Scully u seriji Dosije X. To je uspio nakon teške borbe, u kojoj su “Foxovi” šefovi zastupali mišljenje da je za glavnu žensku ulogu potrebna nešto “seksipilnija” glumica. Naime, TV-mreža FOX je za potrebe snimanja serije Dosije X u Vancouveru poslala 13 glumica ali je uz pomoć Cartera Gillian ipak izabrana za ulogu FBI agentice. Serija je snimana u Vancouveru, a zatim i u Los Angelesu u ukupno 9 sezona, a za ulogu agentice Scully Gillian je osvojila nekoliko prestižnih nagrada, među kojima i Emmy i Zlatni globus. Za vrijeme snimanja ove serije upoznala je scenografa Clydea Klotza, s kojim će se poslije i vjenčati.

1998. godine odigrala je glavnu žensku ulogu u prvom filmu ‘’Dosije X’’ a 2008. godine i u drugom filmu Dosije X: Želim vjerovati. 1999. godine, posudila je glas za sporednu ulogu u engleskoj sinhronizaciji ostvarenja Princeza Mononoke Hayao Miyazakija, i to za ulogu Moroe. Takođe je sudjelovala u Vagininim monolozima od Eve Ensler. Tokom 2006. i 2007. godine Gilian se pojavila u dva britanska filma: Posljednji škotski kralj (2006) i Nevini (2007).

Gillian tumači i ulogu Nore u Kući lutaka Henrika Ibsena u londonskom West Endu, tokom ograničenog angažmana, koji je trajao od 14. maja do 18. jula 2009.

Porodični život

Prilikom snimanja prve sezone serije Dosije X, Gillian se upoznala sa scenografom Clydeom Klotzom s kojim se vjenčala početkom 1994. 25. septembra 1994. rodila je kćer Piper Maru, a sa suprugom se rastala početkom 1997. U decembru 2004. Gillian se udala za svog drugog muža, Juliana Ozannea, u selu Shella na ostrvu Lamu, u blizini Kenije. Anderson i Ozanne objavili su razvod 21. aprila 2006. S Markom Griffithsom ima dva sina, Oscara (rođen 1. novembra 2006) i Felixa (rođen 15. oktobra 2008).

Čitaoci magazina FHM su 1996. u takmičenju za najseksi ženu na svijetu svrstali Gillian Anderson među 100 najseksi žena svijeta. Godine 1997. magazin People ju je uvrstio u Top 50 najljepših žena na svijetu.

Filmografija
 2018 UFO
Dr. Hendricks
 2018 The Spy Who Dumped Me
Wendy
 1993-2018 The X Files (TV Series)
Dana Scully / OSS Agent
 2017 Crooked House
Magda Leonides
 2017 American Gods (TV Series)
Media

Come to Jesus (2017) … Media
Lemon Scented You (2017) … Media
Head Full of Snow (2017) … Media
The Secret of Spoons (2017) … Media
 2017 Viceroy's House
Lady Edwina Mountbatten
 2013-2016 The Fall (TV Series)
Stella Gibson
 2016 Sold
Sophia
 2016 War & Peace (TV Mini-Series)
Anna Pavlovna Scherer

Episode #1.6 (2016) … Anna Pavlovna Scherer
Episode #1.5 (2016) … Anna Pavlovna Scherer
Episode #1.3 (2016) … Anna Pavlovna Scherer
Episode #1.1 (2016) … Anna Pavlovna Scherer
 2013-2015 Hannibal (TV Series)
Dr. Bedelia Du Maurier
 2014-2015 Sanzoku no musume Rônya (TV Series)
Narrator
 2014 Robot Overlords
Kate
 2014 The Departure (Short)
 2014 Crisis (TV Series)
Meg Fitch
 2014 Robot Chicken (TV Series)
Fairy Godmother / Fiona / Baroness

Up, Up, and Buffet (2014) … Fairy Godmother / Fiona / Baroness (voice)
 2013 I'll Follow You Down
Marika
 2013 Mr. Morgan's Last Love
Karen Morgan
 2012 Room on the Broom (TV Movie)
Witch (voice)
 2012 L'enfant d'en haut
Kristin Jansen
 2012 Shadow Dancer
Kate Fletcher
 2011 Great Expectations (TV Mini-Series)
Miss Havisham

Episode #1.3 (2011) … Miss Havisham
Episode #1.2 (2011) … Miss Havisham
Episode #1.1 (2011) … Miss Havisham
 2011 Johnny English Reborn
Pamela
 2011 Kokuriko-zaka kara
Miki Hokuto (English version, voice)
 2011 Moby Dick (TV Mini-Series)
Elizabeth

Part 2 (2011) … Elizabeth (credit only)
Part 1 (2011) … Elizabeth
 2011 The Crimson Petal and the White (TV Mini-Series)
Mrs. Castaway

Episode #1.2 (2011) … Mrs. Castaway
Episode #1.1 (2011) … Mrs. Castaway
 2010 No Pressure (Short)
 2010 Any Human Heart (TV Mini-Series)
Duchess of Windsor / Wallis Simpson

Episode #1.3 (2010) … Duchess of Windsor
Episode #1.2 (2010) … Duchess of Windsor
Episode #1.1 (2010) … Wallis Simpson
 2009 Boogie Woogie
Jean Maclestone
 2008 The X-Files: I Want to Believe – Gag Reel (Video short)
Dana Scully
 2008 The X Files: I Want to Believe
Dana Scully
 2007 Robbie the Reindeer in Close Encounters of the Herd Kind (TV Short)
Queen Vorkana (voice)
 2007 Straightheads
Alice
 2006 The Last King of Scotland
Sarah Merrit
 2005 Bleak House (TV Mini-Series)
Lady Dedlock
 2005 A Cock and Bull Story
Widow Wadman
 2005 The Mighty Celt
Kate
 2004 The X Files: Resist or Serve (Video Game)
Dana Scully (voice)
 2000 The House of Mirth
Lily Bart
 1999 Harsh Realm (TV Series)
Video Narrator

Pilot (1999) … Video Narrator (voice, uncredited)
 1999 Frasier (TV Series)
Jenny

Dr. Nora (1999) … Jenny (voice)
 1998 The X Files – Fight the Future: Blooper Reel (Video short)
Agent Dana Scully
 1998 The X-Files Game (Video Game)
Special Agent Dana Scully
 1998 Playing by Heart
Meredith
 1998 The X Files
Agent Dana Scully
 1998 The Mighty
Loretta Lee
 1997 Hal: Extremis (Video short)
Gillian Anderson
 1997 Chicago Cab
Southside Girl
 1997 Mononoke-hime
Moro (English version, voice)
 1997 The Simpsons (TV Series)
Dana Scully

The Springfield Files (1997) … Dana Scully (voice)
 1996 Hellbender (Video Game)
Ship's Computer (voice)
 1996 ReBoot (TV Series)
Data Nully

Trust No One (1996) … Data Nully (voice)
 1995 Eek!stravaganza (TV Series)
Agent Scully

Eek Space 9 (1995) … Agent Scully (voice)
 1993 Class of ‘96 (TV Series)
Rachel

The Accused (1993) … Rachel
 1992 The Turning
April Cavanaugh
 1988 A Matter of Choice (Short)
Woman
 1986 Three at Once (Short)
Woman 1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *