Gorica Popović – Biografija

Gorica Popović (Kragujevac, 13. avgust 1952), srpska glumica.

Biografija

Rođena je u Kragujevcu 13. avgusta 1952. godine. Završila je studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu je od 1976. asistent profesora Predraga Bajčetića na predmetu Dikcija i gluma.

Od 1982. godine Gorica Popović je stalna članica ansambla beogradskog Ateljea 212. Na filmu je debitovala ulogom novinarke u Mirisu poljskog cveća (1977) beogradskog reditelja Srđana Karanovića. Već za prvu veću ulogu, djevojke koja sumnja u ljubav svog mladića, u Nacionalnoj klasi (1979) Gorana Markovića, nagrađena je na nacionalnom festivalu u Puli Zlatnom arenom.

Uporedo sa glumačkom karijerom, Gorica Popović se bavila i pjevanjem. Bila je član vokalno-instrumentalnog sastava Suncokret.

Na festivalu u Nišu je dva puta nagrađena za tri uloge nagradom Carica Teodora. Prvi put za ulogu srednjovjekovne srpske vlastelinke u filmu Dorotej Zdravka Velimirovića, drugi put za ulogu partizanke u filmu Pad Italije Lordana Zafranovića 1981. godine, i za ulogu TV-režiserke u filmu U raljama života Rajka Grlića 1984. godine.

Gorica Popović je glumila i u velikom broju TV-drama i serija. Gledaoci je pamte kao sekretaricu Daru u popularnoj TV-seriji Bolji život.

Filmografija
Filmografija glumice Gorice Popović
God. Naziv Uloga
1960.e
1969. Krvava bajka
1970.e
1975. U Orfeumu kod Brane (TV)
1975. Velebitske saonice ili tri švalera i jedna devojka
1977. Miris poljskog cveća Reporterka
1978. Misao Medicinska sestra Maša
1979. Ujed (TV) Jovana
1979. Nacionalna klasa Šilja
1980.e
1980. Švabica Sestra Mišina
1980. Prkosna delta
1981. Vrele kapi (TV) Milica Stojadinović-Srpkinja
1981. Trag
1981. Stari Beograd
1981. Neka druga žena
1981. Bila jednom ljubav jedna
1981. Dorotej Jelena
1981. Pad Italije Božica
1981. Tražim pomilovanje
1982. Stenica (TV)
1982. Direktan prenos Jedviga
1983. Nešto između Dunja
1983. Jesen Đuke Dražetića
1983. Halo taksi
1983. Karađorđeva smrt (TV) Kneginja Ljubica
1984. Nešto između (TV serija) Dunja
1984. Štefica Cvek u raljama života (serija)
1984. Ulični pevači (serija)
1984. U raljama života Dunja
1984. Kraj rata Milka
1985. Lica i sudbine
1985. Brisani prostor (TV serija) Todorova žena
1985. Šest dana juna
1986. Znamenite žene srpske prošlosti Milica Stojadinović Srpkinja
1986. Smešne i druge priče TV serija Nadica Crevar
1986. Priče sa kraja hodnika Trudnica starija
1986. Sivi dom (serija) Ljilja
1988. Tamna strana Sunca (strani film) Služavka Nina
1987-1988. Vuk Karadžić (serija) Ljubica Obrenović
1987-1988. Bolji život (serija) Dara Zavišić
1989. Boj na Kosovu Kneginja Milica
1989. Svet (TV) Stana – Tomina žena
1990.e
1990. Pod žrvnjem Joka
1990. Zaboravljeni (serija) Deska
1990. Početni udarac Ruska
1990. Ožalošćena porodica (TV) Gina – Prokina žena
1990. Seks – partijski neprijatelj br. 1 Snaša
1991. Glava šećera (TV) Radanova žena
1991. Vera Hofmanova Vera, patronažna sestra
1990-1991. Bolji život 2 (serija) Dara Zavišić-Biberović
1992. Dezerter
1993. Mrav pešadinac
1994. Goli život Zorka
1994. Slatko od snova Kelnerica
1995. Ne veruj ženi koja puši gitanes bez filtera
1996-1997. Gore dole (serija) Macina prijateljica Vukica
1998. Kneginja iz Foli Beržera (TV) Irma
1998. Tri palme za dve bitange i ribicu Tetka
1998. Rane Nevenka
2000.e
2001. Budi fin (serija)
2001. Seljaci Razumenka
2001. Sve je za ljude Razumenka
2001. Metla bez drške 5 (serija)
2002. Silvija (TV) Kate
2003. Najbolje godine (serija) Lepa
2003. Život je marš
2003. Siroti mali hrčki 2010 Debela iz lige za građanska prava
2003. Naša mala redakcija (serija) Anđelija
2003. M(j)ešoviti brak (serija) Komšinica
2003. Volim te najviše na svetu Dobrila
2003. Profesionalac Novinarka
2003. Svjetsko čudovište
2003. Sjaj u očima Majka
2003. Crni Gruja (serija) Biserka
2003. Kazneni prostor 2 (serija) Anina Tetka
2004. Mathilde
2004. Smešne i druge priče Radovanova tašta
2004. Lift (serija) Advokatova žena
2005. Praonica (TV serija) (serija) Gospođa Kovač
2005. Peline đakonije (serija) Pela
2006. Aporia Šminkerka
2005-2006. Ljubav, navika, panika (serija) G-đa Alimpijević
2006-2007. Agencija za SIS (serija) Desa
2006-2007. Seljaci (serija) Razumenka
2007. Premijer (serija)
2007. Kafanica blizu SIS-a (serija) Desa
2009. Sva ta ravnica (serija) Marija
2010.e
2010. Priđi bliže (serija) Radmila
2012. Pepeljuga Lejdi Tremejn (glas)
2012. Hrabra Merida Veštica (glas)
2012. Jagodići (TV serija) Marija
2013. Zvezdara (TV serija) Eli
2014. Jagodići: Oproštajni valcer Marišteni
2015. Pismo za Deda Mraza baka Soja
2015. Uoči Božića Ilinka
2017. Draž komšinica
2017. Vrati se Zone Persa
2017. Kozje uši Stojanka
2017. Tezgaroši
2017. Senke nad Balkanom Cveta
2018. Pet Spomenka, Ninina majka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *