Ilja Rjepin – Biografija

Ilja Jefimovič Rjepin (rus. Илья́ Ефи́мович Ре́пин; Čugujiv, 5. avgust 1844Kukala, 29. septembar 1930), ruski slikar i vajar. Njegovi realistički radovi pokazivali su veliku psihološku dubinu i pokazivali su napetosti unutar postojećeg poretka. U Sovjetskom Savezu dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog vijeka njegovi radovi su predstavljeni kao progresivni model kako treba da slikaju ostali slikari u Sovjetskom Savezu.

Život i rad

Rođen je blizu Harkova. Njegovi roditelji su bili ruski vojni doseljenici. Najprije je izučio zanat kod lokalnog slikara ikona i započeo je sa izučavanjima slikanja portreta. Otišao je 1866. u Sankt Peterburg, gdje su ga primili na Carsku akademiju umjetnosti. Od 1873. do 1876. boravio je u Italiji i Parizu pomoću stipendije, koju je dobio od akademije. U Parizu se upoznao sa djelima impresionista, što je značajno uticalo na njegov kolorit i osjenčavanje. Ipak, njegov stil je ostao bliži starim evropskim majstorima, poput Rembranta. Obično bi slikao narod, a u kasnijim fazama slikao je i carsku elitu i inteligenciju. Za vrijeme Carske Rusije bio je jedan od prvih portretista koji je putovao po Rusiji i crtao običan narod. Ka crtanju običnog naroda usmjerio ga je Vladimir Stasov, tada glavni kritičar i poznavalac ruske umjetnosti. Razlog je bio i u tome što su takvi radovi bili dobro prihvaćeni kod glavnih kupaca umjetničkih djela, kneza Tretjakova pa i velikog kneza i carevog sina Vladimira Aleksandroviča.

Peredvižnici

Kada se vratio u Rusiju pripadao je od 1878. pokretu peredvižnika, umjetnika koji su se pobunili protiv akademskog formalizma službene akademije. Tada je naslikao čuvenu sliku ljudi, koji vuku barže na Volgi, Burlaci na Volgi (rus. Бурлаки на Волге). Slika je fokusirana samo na osobe time da je ostatak slike (pozadina) ostala nenacrtana. Ta psihološka koncentracija lica na slikama je ujedno bila i revolucionarni početak crteža, ne samo u Rusiji već i u Evropi.

Istorijske i savremene teme

Nakon ubistva cara Aleksandra II 1881. naslikao je niz slika sa temom ruskog revolucionarnog pokreta. U to doba naslikao je i sliku „Uskršnja procesija u Kurskoj guberniji“. Ta slika pokazuje različite klase i napetosti među njima postavljene u kontekst tradicionalnog vjerskog obreda. Svi na slici su ujedinjeni u polaganom, ali neprekidnom kretanju naprijed.

Sliku „Ivan Grozni i njegov sin“ završio je 1885. Slika pokazuje užasnutog Ivana Groznog, koji grli svoga sina, koji umire, a koga je on prije toga smrtno ranio u nekontrolisanom bijesu.

Jedna od Rjepinovih najkompleksnijih slika je „Odgovor Zaporoških kozaka turskom sultanu“. Tu je sliku slikao nekoliko godina. Sliku je zamislio kao proučavanje smijeha, ali ubacio je u nju ideje slobode, jednakosti i bratstva ukrajinskih kozaka. Započeo je sliku kasnih 1870-ih, a završio ju je 1891. i odmah je prodao caru. Car je tada sliku platio 35.000 rublji, što je bio ogroman iznos u to doba.

Rjepin je naslikao i brojne čuvene ličnosti kao Lava Tolstoja, Dmitrija Mendeljeva, Musorgskog, Pavla Tretjakova i Tarasa Ševčenka.

Kasniji život

Rjepin je sam sagradio kuću sjeverno od Sankt Peterburga. Nakon Oktobarske revolucije kuća mu se našla u Finskoj. Pozivali su ga da se vrati u Rusiju, ali odgovarao je da je prestar da putuje. Umro je 1930. u Kukali u Finskoj.

Galerija

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *