Jean Michelle Jarre – Biografija

Jean-Michel André Jarre (rođen 24. avgusta 1948.), francuski kompozitor, izvođač i muzički producent.

Smatra se začetnikom u sljedećim žanrovima: elektronska muzika, synthpop, ambijentalna muzika i New age, kao i organizatorom spektakla na otvorenom koji uključuju puno svjetla, laserske displeje i vatromete.

Jarre je odrastao u Lyion-u uz majku, djeda i baku i tada je učio sviranje klavira. Od ranih dana je upoznat sa različitim umjetničkim formama, uključujući ulične izvođače, džez muzičare i umjetnika Pierre Soulages-a.

Svirao je gitaru u grupi, ali je njegov muzički stil možda ponajviše bio pod uticajem Pierre Schaeffer-a, pionira “musique concrète” u “Groupe de Recherches Musicales”.

Prvi uspjeh u glavnim muzičkim tokovima je bio album iz 1976., Oxygène. Sniman u, za nuždu napravljenom, studiju, album je prodan u 12 miliona primjeraka.

“Oxygène” prati 1978. album “Équinoxe”, a zatim 1979. koncert pred milion ljudi na Place de la Concorde.

U oktobru 1981. godine, Jean Michelle Jarre je bio prvi zapadnjački pop-pjevač kojem je dozvoljeno da održi koncert u Narodnoj Republici Kini.

Godine 1983. je snimio album po imenu Musique pour Supermarchés čije je prvo i jedino izdanje imalo samo jedan primjerak. Dozvolio je lokalnoj radio-stanici da emituje muziku sa ovog albuma, a kasnije na aukciji prodao taj jedini primjerak po cijeni od 10.000 funti. Jean Michelle Jarre je napravio ovaj korak da bi izrazio svoje neslaganje i nepoštovanje muzičkog biznisa. Slušajući muziku preko radija, slušaoci su bili u mogućnosti da snime muziku na audio-kasete, ali uz jako slab kvalitet jer je radio stanica bila tipa AM. Pjesme sa ovog albuma Žan Mišel Žar je koristio u svojim kasnijim muzičkim djelima.

Smatra se da je Jarre prodao 80 miliona primjeraka svojih ploča.

Od 1978. do 1998. bio je u braku sa engleskom glumicom Šarlot Rempling sa kojom ima sina.

 

Od 2008. godine počasni je doktor nauka (isto kao i Vangelis).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *