Jennifer Lawrence – Biografija

Jennifer Shrader Lawrence (Louisville, Kentucky, 15. avgust 1990.), američka filmska i televizijska glumica.

Imala je glavne uloge u TBS-ovoj seriji The Bill Engvall Show i u nezavisnim filmovima Ravnica u plamenu i Zimska kost, za koji je dobila brojne pohvale i nominaciju za Oscar za najbolju glavnu glumicu. S 20 godina postala je druga najmlađa glumica koja je bila nominovana za tu nagradu. Veću popularnost stekla je ulogom Mystique (Raven Darkhölme) 2011. godine u filmu X-Men: First Class Najpoznatija je po ulozi Katniss Everdeen u filmu Igre gladi, adaptaciji prve knjige trilogije Igre gladi koju je napisala Suzanne Collins. Uspjeh je nastavila i u idućim nastavcima tog serijala – Igre gladi: Plamen (2013.), Igre gladi: Mockingjay – 1. dio (2014.) i Igre gladi: Mockingjay – 2. dio (2015.). 2013. godine Jennifer je dobila nagradu Oscar za najbolju glavnu glumicu za svoju ulogu u filmu U dobru i zlu. Iste godine izlazi i film Američka prevara u kojem Jennifer glumi ulogu Rosalyn Rosenfeld i za nju dobija svoju treću nominaciju za Oscar (ovoga puta za najbolju sporednu glumicu). 2014. godine glumi u filmu X-Men: Days of Future Past, a 2016. u idućem nastavku X-Men: Apocalypse. Jennifer će glumiti ulogu Mystique i u idućem nastavku X-Men sage “X-Men: The Dark Phoenix”. Godine 2015. glumi glavnu ulogu u filmu Joy, snimljenom po istinitoj životnoj priči Joy Mangano. Za tu ulogu Jennifer je opet nominovana za nagradu Oscar. Krajem 2016. godine pridružuje se Chrisu Prattu u filmu Putnici gdje joj je pripala glavna uloga Aurore Lane.

Filmografija
 2019 X-Men: Dark Phoenix
Raven / Mystique
 2018 Red Sparrow
Dominika Egorova
 2017 Mother!
Mother
 2016 Passengers
Aurora Lane
 2016 X-Men: Apocalypse
Raven / Mystique
 2015 Joy
Joy
 2014 Serena
Serena Pemberton
 2014 X-Men: Days of Future Past
Raven / Mystique
 2013 American Hustle
Rosalyn Rosenfeld
 2013 The Hunger Games: Catching Fire
Katniss Everdeen
 2013 The Devil You Know
Young Zoe
 2012 Silver Linings Playbook
Tiffany
 2012 The Hunger Games
Katniss Everdeen
 2011 X: First Class
Raven / Mystique
 2011 The Beaver
Norah
 2011 Like Crazy
Sam
 2010 Winter's Bone
Ree
 2007-2009 The Bill Engvall Show (TV Serija)
Lauren Pearson
 2008 The Burning Plain
Mariana
 2008 The Poker House
Agnes
 2008 Garden Party
Tiff
 2007-2008 Medium (TV Serija)
Young Allison / Claire Chase

But for the Grace of God (2008) … Young Allison
Mother's Little Helper (2007) … Claire Chase
 2007 Not Another High School Show (TV Film)
Frantic Girl (nepotpisana)
 2007 Cold Case (TV Serija)
Abby Bradford – 2007

A Dollar, a Dream (2007) … Abby Bradford – 2007
 2006 Company Town (TV Film)
Caitlin
 2006 Monk (TV Serija)
Mascot

Mr. Monk and the Big Game (2006) … Mascot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *