Johann Gottfried von Herder – Biografija

Johann Gottfried von Herder (Morong, 25. avgust 1744 — Vajmar, 18. decembar 1803), njemački pjesnik i filozof kojeg često nazivaju ocem kulturnog nacionalizma.

Mladost

Johann Gottfried Herder rođen kao sin kantora i učitelja Gottfrieda Herdera i njegove druge žene Anne Elisabethe, rođene Peltz. Iz poštovanja prema vrlo religioznim roditeljima je studirao teologiju. Njegovo prvo djelo je posvećeno smrti brata Carla Friedricha stihom Auf meinen ersten Todten! das Liebste, was ich auf dieser Welt verloren.

Herder je kao nastavnik i luteranski sveštenik putovao po Evropi prije nego što se 1776. nastanio u Weimaru kao vrhovni sveštenik velikog vojvodstva.

 

Filozofija

Iako je u mladosti bio pod utjecajem filozofa poput Kanta i Rousseaua kasnije je postao najveći intelektualni protivnik prosvetiteljstva i značajno uticao na razvoj romantizma u Njemačkoj. Time što je naglašavao naciju kao organsku skupinu čija su obilježja poseban jezik, kultura i duh, Herder je pridonio kako nastanku istorije kulture tako i posebnog oblika nacionalizma koji ističe urođenost vrijednosti nacionalne kulture i narodu u koje su ukorijenjeni.

Definicijom pojma Volkgeist (duša naroda) s njim započinje etnologija. Tvorac je i pojma Zeitgeist kojeg je prvi put upotrijebio 1769.

Herder govori o nacionalnom duhu i karakteru, u kojem sve vrijednosti, aktivnosti i tvorevine do njihove filozofije i poezije, imaju zajedničko težište i koji ovima daje specifični karakter.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *