John Huston – Biografija

John Marcellus Huston (Nevada, 5. avgust 1906. – Middletown, 25. avgust 1987.), američki filmski reditelj. Poznat je po režiji filmskih klasika kao što su Malteški soko, Blago Sierra Madre, Ostrvo Largo i Afrička kraljica (1951).

Biografija
Rani život

Huston je rođen u Nevadi, Missouri, kao sin glumca rođenog u Kanadi, Waltera Hustona, i Rhee Gore, sportske novinarke; imao je škotskog i irskog porijekla s očeve strane. Huston je odrastao kod svojih djeda i bake s majčine strane, Adelije Richardson i Johna Marcellusa Gorea.

Karijera

Huston je karijeru počeo kao scenarist i radio na filmovima koji su većinom bili adaptacije knjiga ili drama. Visoki, smeđooki reditelj je i glumio u mnogim filmovima, a posebno se istakao u filmovima Otta Premingera, Kardinal, za koji je bio nominovan za Oscara za najboljeg sporednog glumca, i onom Romana Polanskog, Kineska četvrt, kao glavni suparnik Jacka Nicholsona.

Hustonovi filmovi bili su uvid u ljudsku prirodu. Često su se u dijalozima predviđali problemi kojih bi publika postala svjesna u budućnosti, u periodu počevši otprilike od 1970.; primjeri su Blago Sierra Madre (1948.) i Noć iguane (1964.).

1960. je režirao film Neprilagođeni, sa zvjezdanom postavom: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift i Eli Wallach. Huston je poslije snimanja provodio večeri bančeći po kazinima Nevade, okružen novinarima i lijepim ženama, kockajući, pijući i pušeći cigare. Gable je rekao ‘kako bi mogao umrijeti ako tako nastavi’. Ironično, i tragično, Gable je umro tri nedjelje poslije (nakon snimanja) od srčanog udara dok je Huston živio još 26 godina.

Nakon snimanja dokumentarca Neka bude svjetlo o psihijatrijskom liječenju vojnika, Huston je odlučio snimiti film o Sigmundu Freudu i psihoanalizi. Film, Freudova tajna strast, počeo je kao saradnja Hustona i Jean-Paul Sartrea. Sartre je odustao od filma i zatražio da se njegovo ime makne s najavne špice. Huston je snimio taj film s Montgomeryjem Cliftom u ulozi Freuda.

U sedamdesetima se često pojavljivao u italijanskim filmovima, a nastavio je glumiti sve do 80. godine (Momo, 1986.), godinu dana prije nego što je umro.

Oscari

Huston je 1941. bio nominovan za Oscara za najbolji adaptirani scenario za Malteškog sokola. Ponovo je nominovan 1948., za Blago Sierra Madre, za koji je dobio i Oscara za najboljeg reditelja.

Huston je 15 puta bio nominovan za Oscara. On je najstarija osoba koja je nominovana za najboljeg reditelja sa 79 godina, za film Čast Prizzijevih (1985.). Imao je običaj davati uloge svom ocu Walteru i kćerki Anjelici, a oni su mu uzvratili ulogama vrijednima Oscara (u Blagu Sierra Madre i Časti Prizzijevih), pa je tako porodica Huston postala prva porodica s tri generacije dobitnika Oscara.

Privatni život

Huston, član Episkopalne Crkve, bio je oženjen s (1) Dorothy Harvey, (2) Lesley Black, (3) Evelyn Kayes, (4) Enrica Soma, i (5) Celeste Shane. Svi brakovi osim onog sa Somom, koja je umrla, završili su razvodom; prema njegovoj trećoj ženi, Huston je u četrdesetima bio ljubavnik američke modne dizajnerke Pauline Fairfax Potter. Među njegovom djecom su reditelj Danny Huston, glumica Anjelica Huston i advokat Walter Antony “Tony” Huston.

Među njegovim prijateljima bili su Orson Welles i Ernest Hemingway.

Umro je od emfizema pluća 28. avgusta 1987. u Middletownu, Rhode Island, u 81 godini. Pokopan je na groblju Hollywood Forever Cemetery u Hollywoodu, Kalifornija.

Filmografija
 1987 The Dead
 1982 Annie
 1981 Victory
 1980 Phobia
 1979 Wise Blood (kao Jhon Huston)
 1979 Love and Bullets (nepotpisan)
 1976 Independence (Kratkometražni)
 1972 Fat City
 1971 The Last Run (nepotpisan)
 1969 Sinful Davey
 1967 Casino Royale (scene u Sir James Bondovoj kući i zamku u Škotskoj)
 1962 Freud
 1961 The Misfits
 1957 A Farewell to Arms (nepotpisan)
 1956 Moby Dick
 1952 Moulin Rouge
 1948 Key Largo
 1948 On Our Merry Way (nepotpisan)
 1946 Let There Be Light (Dokumentarac)
 1945 San Pietro (Kratki dokumentarac) (nepotpisan)
 1944 Tunisian Victory (Dokumentarac) (zamijenjene scene)
 1943 Report from the Aleutians (Dokumentarac) (nepotpisan)
 1942 Winning Your Wings (Kratkometražni)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *