Jostein Gaarder – Biografija

Justejn Gorder (norv. Jostein Gaarder; 8. avgust 1952), norveški intelektualac i autor novela, kratkih priča i knjiga za djecu.

Gorder je rođen u Oslu, od roditelja pedagoga. Studirao je skandinavske jezike i teologiju na univerzitetu u Oslu. Nakratko je prije književne karijere predavao filozofiju na fakultetu Folkehøyskole.

Njegovo najpoznatije djelo je Sofijin svijet, u podnaslovu Roman o istoriji filozofije. Ovo popularno djelo je prevedeno na pedeset tri jezika; odštampano je u dvadeset šest miliona primjeraka, a samo u Njemačkoj je prodato u preko tri miliona.

1997. godine (zajedno sa svojom ženom Siri Danevig) ustanovio je Sofijinu nagradu.

Kritika Izraela i Judaizma

Avgusta 2006. Gorder je objavio autorski članak u jednim od najvećih novina u Norveškoj, Aftenposten, gdje je oštro kritikovao vojne operacije Izraela od 1967. U njemu navodi da je „Izrael već istorija“ i da „priznaje samo onaj iz 1948.“ „Država Izrael je sa beskrupuloznim ratnim umijećem i odvratnim oružjem maskirala vlastiti legitimitet“.

„Smijemo se onima koji vjeruju da je Bog izabrao narod za svog favorita i dao mu licencu za ubijanje.“

„Država Izrael je sistematski kršila ljudska prava, međunarodne konvencije i bezbroj rezolucija UN, i više ne može očekivati zaštitu… Nema nazad. Država Izrael je silovala priznanje svijeta i neće imati mir sve dok ne položi svoje oružje. Neka duh i riječi oduvaju aparthejdske zidove Izraela. Izrael ne postoji. Ona je bez odbrane i kože. Zato se svijet sada mora sažaliti na civile.“

Tekst je izazvao burna reagovanja, podrške i optužbe za antisemitizam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *