Kim Cattrall – Biografija

Kim Victoria Cattrall (Widnes, Engleska, 21.8. 1956.-), kanadska glumica rodom iz Engleske ovjenčana Zlatnim globusom i nominovana za Emmy. Najpoznatija je po ulozi Samanthe Jones u HBO-ovoj TV-seriji Sex and the City, kao i za glavne uloge u nekoliko filmova iz 1980-ih kao što su Police Academy i Mannequin.

Biografija
Djetinjstvo i mladost

Kim Cattrall je rođena u Widnesu, malom mjestu u Sjevernom Cheshireu u blizini Liverpoolea. Njeni roditelji su bili domaćica Shane Cattrall i građevinski radnik Dennis Cattrall. Kada je imala godinu dana roditelji su joj emigrirali u Courtenay, grad u Britanskoj Kolumbiji. U Englesku se vratila sa 11 godina. U tom periodu je Kim pohađala „Londonsku Akademiju za muziku i dramsku umjetnost“ (London Academy of Music and Dramatic Art – LAMDA). U Kanadu se vratila sa 16 godina i tamo završila svoje obrazovanje.

Karijera

Kim Cattrall je svoju karijeru počela po završetku srednje škole kada se godine 1972. iz Kanade preselila u New York. Tamo se upisala na Američku akademiju dramskih umjetnosti, a neposredno nakon diplome je sklopila ugovor s režiserom Ottom Premingerom o angažmanu na pet godina. Njen filmski debi je bio Rosebud iz 1975. Sljedeće godine su predstavnici filmskog studija Universal otkupili taj ugovor, te je Cattrall tako postala jedna od posljednjih glumaca koji su bili angažovani po sistemu ugovora karakterističnim za klasični period Hollywooda.

Nakon toga je Cattrall uglavnom nastupala na televiziji, pri čemu je njen debi bio u TV-seriji Quincy godine 1977. Dvije godine kasnije Cattrall je angažovana za ulogu dr. Gabrielle White u TV-seriji The Incredible Hulk. Uspjeh na TV-ekranima je doveo do angažmana na velikom ekranu. Godine 1980. je zajedno s Jackom Lemmonom u filmu Tribute koji je režirao Bob Clark. Sljedeće godine je nastupila od kritike hvaljenom kanadskom filmu Ticket to Heaven.

Godine 1982. Clark ju je angažovao za ulogu gospođice Honeywell u svojoj komediji Porky's. Film je postao ogroman hit, a publika je upamtila Cattrall u sceni seksa koja se odvija u muškoj svlačionici. Dvije godine kasnije Cattrall je zabilježila još jedan hit kao partnerka glavnog junaka u komediji Police Academy. Godine 1985. je nastupala u tri filma – Turk 182, City Limits i Hold-Up. Godine 1987. postigla je još jedan veliki uspjeh u romantičnoj komediji Mannequin. Godine 1992. je stekla i naklonost trekkieja svojim nastupom u filmu Star Trek VI: The Undiscovered Country gdje je tumačila lik poručnice Valeris.

Filmografija
2018 Tell Me a Story (TV Series)
Colleen
 2017 Modus (TV Series)
Helen Tyler
 2016 The Witness for the Prosecution (TV Mini-Series)
Emily French

Episode #1.2 (2016) … Emily French
Episode #1.1 (2016) … Emily French
 2014-2016 Sensitive Skin (TV Series)
Davina Jackson
 2015 Ruby Robinson (TV Movie)
Ruby Robinson
 2009-2011 Producing Parker (TV Series)
Dee
 2011 Comic Relief: Uptown Downstairs Abbey (TV Movie)
Countess of Grantham
 2010 Any Human Heart (TV Mini-Series)
Gloria Scabius

Episode #1.4 (2010) … Gloria Scabius
Episode #1.3 (2010) … Gloria Scabius
 2010 Sex and the City 2
Samantha Jones
 2010 Meet Monica Velour
Monica Velour
 2010 The Ghost Writer
Amelia Bly
 2004-2009 The Simpsons (TV Series)
Fourth Simpsons Child / Chloe Talbot

Oh Brother, Where Bart Thou? (2009) … Fourth Simpsons Child (voice)
She Used to Be My Girl (2004) … Chloe Talbot (voice)
 2008 Sex and the City
Samantha Jones
 2007 My Boy Jack (TV Movie)
Caroline Kipling
 2006 The Tiger's Tail
Jane O'Leary
 2006 Him and Us (TV Movie)
Freddie Lazarus
 2005 Ice Princess
Tina Harwood
 1998-2004 Sex and the City (TV Series)
Samantha Jones
 2003 The Devil and Daniel Webster
Constance Hurry
 2002 Crossroads
Caroline
 2001 15 Minutes
Cassandra
 2000 Sex and the Matrix (TV Short)
Samantha Jones
 1999 36 Hours to Die (TV Movie)
Kim Stone
 1999 Baby Geniuses
Robin
 1998 Creature (TV Mini-Series)
Dr. Amanda Mayson

Night 2 (1998) … Dr. Amanda Mayson
Night 1 (1998) … Dr. Amanda Mayson
 1998 Modern Vampires (TV Movie)
Ulrike
 1997 Invasion (TV Mini-Series)
Dr. Sheila Moran

Episode #1.2 (1997) … Dr. Sheila Moran
Episode #1.1 (1997) … Dr. Sheila Moran
 1997 Duckman: Private Dick/Family Man (TV Series)
Tami Margulies

The Tami Show (1997) … Tami Margulies (voice)
 1997 Rugrats (TV Series)
Melinda Finster

Mother's Day (1997) … Melinda Finster (voice)
 1997 Exception to the Rule
Carla Rainer
 1997 The Outer Limits (TV Series)
Rebecca Highfield

Re-Generation (1997) … Rebecca Highfield
 1996 Every Woman's Dream (TV Movie)
Liz Wells
 1996 Where Truth Lies
Racquel Chambers
 1996 Unforgettable
Kelly
 1995 The Heidi Chronicles (TV Movie)
Susan
 1995 Live Nude Girls
Jamie
 1995 Above Suspicion
Gail Cain
 1995 OP Center (TV Movie)
Jane Hood
 1994 Screen One (TV Series)
Sydnie

Two Golden Balls (1994) … Sydnie
 1994 Dream On (TV Series)
Jeannie

The Homecoming Queen (1994) … Jeannie
 1994 Breaking Point
Allison Meadows
 1993 Angel Falls (TV Series)
Genna Harrison
 1993 Running Delilah (TV Movie)
Christina / Delilah
 1993 Wild Palms (TV Mini-Series)
Paige Katz

Hello, I Must Be Going (1993) … Paige Katz
Hungry Ghosts (1993) … Paige Katz
Rising Sons (1993) … Paige Katz
The Floating World (1993) … Paige Katz
Everything Must Go (1993) … Paige Katz
 1992 Double Vision (TV Movie)
Caroline / Lisa
 1992 Split Second
Michelle McLaine
 1991 Miracle in the Wilderness (TV Movie)
Dora Adams
 1990 The Bonfire of the Vanities
Judy McCoy
 1989 Honeymoon Academy (Video)
Chris
 1989 Brown Bread Sandwiches
Aunt Eva
 1989 The Return of the Musketeers
Justine de Winter
 1988 Palais Royale
Odessa Muldoon
 1988 Midnight Crossing
Alexa Schubb
 1988 Masquerade
Brooke Morrison
 1987 Mannequin
Emmy
 1986 Big Trouble in Little China
Gracie Law
 1985 Hold-Up
Lise
 1985 Turk 182!
Danny Boudreau
 1984 City Limits
Wickings
 1984 Sins of the Past (TV Movie)
Paula Bennett
 1984 Police Academy
Karen Thompson
 1983 Tales of the Gold Monkey (TV Series)
Whitney Bunting

Naka Jima Kill (1983) … Whitney Bunting
 1979-1982 Trapper John, M.D. (TV Series)
Amy West / Princess Allya

You Pays Your Money (1982) … Amy West
The Surrogate (1979) … Princess Allya
 1982 Tucker's Witch (TV Series)
Amanda Tucker

Unaired Pilot … Amanda Tucker
 1981 Porky's
Honeywell
 1981 Ticket to Heaven
Ruthie
 1980 Scruples (TV Mini-Series)
Melanie Adams

Episode #1.3 (1980) … Melanie Adams
Episode #1.2 (1980) … Melanie Adams
Episode #1.1 (1980) … Melanie Adams
 1980 Tribute
Sally Haines
 1980 Hagen (TV Series)
Carol Sawyer

Nightmare (1980) … Carol Sawyer
 1980 The Gossip Columnist (TV Movie)
Dina Moran
 1979 Charlie's Angels (TV Series)
Sharon Kellerman

Angels at the Altar (1979) … Sharon Kellerman
 1979 Crossbar (TV Movie)
Katie Barlow
 1979 The Rebels (TV Movie)
Anne Kent
 1979 The Night Rider (TV Movie)
Regina Kenton
 1979 Vega$ (TV Series)
Princess Zara

The Visitor (1979) … Princess Zara
 1979 How the West Was Won (TV Series)
Dolores / Teresa Perez

The Slavers (1979) … Dolores / Teresa Perez
 1979 The Incredible Hulk (TV Series)
Dr. Gabrielle White

Kindred Spirits (1979) … Dr. Gabrielle White
 1978 Family (TV Series)
Susan Madison

Just Friends (1978) … Susan Madison
 1978 The Paper Chase (TV Series)
Karen Clayton

Da Da (1978) … Karen Clayton
 1978 Starsky and Hutch (TV Series)
Emily Harrison

Blindfold (1978) … Emily Harrison
 1978 The Bastard (TV Movie)
Anne Ware
 1978 Columbo (TV Series)
Joanne Nicholls

How to Dial a Murder (1978) … Joanne Nicholls
 1978 The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV Series)
Marie Claire

Voodoo Doll, Part II (1978) … Marie Claire
Voodoo Doll: Part 1 (1978) … Marie Claire
 1977 What Really Happened to the Class of ‘65? (TV Series)
Cynthia

The Girl Nobody Knew (1977) … Cynthia
 1977 Switch (TV Series)
Captain Judith Pierce

Dancer (1977) … Captain Judith Pierce
 1977 Logan's Run (TV Series)
Rama II

Half Life (1977) … Rama II
 1977 Deadly Harvest
Susan Franklin
 1977 Quincy M.E. (TV Series)
Joy DeReatis

Let Me Light the Way (1977) … Joy DeReatis
 1977 Good Against Evil (TV Movie)
Linday Isley
 1976 Our Man Flint: Dead on Target (TV Movie)
Secretary (uncredited)
 1975 Rosebud
Joyce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *