Leni Riefenstahl – Biografija

Berta Helene Amalie “Leni” Riefenstahl (Berlin, 22. avgust, 1902Pöcking, 8. septembar, 2003), njemačka plesačica, glumica, fotograf, filmski režiser i producent.

Poznata je kao inovator u filmskim tehnikama i vrhunski esteta u filmskoj industriji. Njeni najpoznatiji režiserski radovi vezani su uz propagandne dokumentarne filmove iz doba nacističke Njemačke, kada je bila omiljeni režiser Adolfa Hitlera. Među tim filmovima se posebno ističe Olympia, film sniman za vrijeme Olimpijskih igara u Berlinu 1936, u kojem je prva primijenila revolucionarne tehnike u snimanju sportskih događanja, naprimjer postavljanje kamere na tračnice da bi se bolje pratilo kretanje sportista.

Nakon rata, iako nikad direktno optužena za ratne zločine, bila je odbačena od filmske industrije i nije ponovo dobila šansu stvarati dugometražne filmove. Ipak, do svoje smrti ostala je aktivna u umjetničkom radu, posebno na području fotografije, a snimala je i dokumentarne filmove s podmorskim pejsažima.

Postoje određene kontroverze u vezi njene saradnje s nacističkim režimom. Neosporno je da je svojim filmovima itekako pomogla u propagandi kojom je njemački narod zaveden od strane Hitlera. Postojale su, nikad dokazane, sumnje da je za potrebe snimanja masovnih scena svojih dokumentaraca koristila statiste iz koncentracionih logora, koji su nakon snimanja vraćeni natrag u logore gdje su kasnije većinom izgubili živote.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *