Man Ray – Biografija

Men Rej (engl. Man Ray, pravo ime Emanuel Rudzicki engl. Emmanuel Rudsitzky; Filadelfija, 27. avgust 1890 — Pariz, 18. novembar 1976), američki avangardni fotograf, režiser, slikar i skulptor. Njegova umjetnost se svrstava u dadaizam i nadrealizam.

Od 1908. do 1912. studirao je umjetnost u Njujorku, a 1911. je radio kao slikar i skulptor. Prve značajnije fotografije snimio je 1918. U to se vrijeme već bavio slikarstvom, a radio je i na filmu.

U saradnji sa Marselom Dišanom stvorio je američki dadaizam, pravac začet u Evropi kao radikalni otklon od tradicionalnih principa umjetnosti. Bio je član grupe umjetnika „Ostali“ (engl. Others). Posle nekoliko neuspjelih pokušaja tvrdio je da dadaizam ne može zaživjeti u Njujorku. Potom se preselio u Pariz i nastanio u umjetničkoj četvrti Monparnas, gdje je uglavnom radio u ateljeima tamošnjih umjetnika. Zaljubio se u model Alis Pren zvanu „Kiki sa Monparnasa“ koja mu je uskoro počela pozirati.

Za više od 20 godina provedenih u Parizu, Men Rej je revolucionizovao fotografsku umjetnost. Mnoge poznate ličnosti našle su se na njegovim fotografijama: Džejms Džojs, Gertruda Stajn, Žan Kokto, Bridžet Bejt Tičenor i Antonen Arto.

Godine 1925. u galeriji Pjer u Parizu organizovana je izložba nadrealističkih radova, na kojoj su, uz Reja, izlagali i Žan Arp, Maks Ernst, Andre Mason, Huan Miro i Pablo Pikaso.

Godine 1934. nadrealistička umjetnica Meret Openhajm naga je pozirala Reju za seriju nadrealističkih fotografija.

Sa asistentkinjom i ljubavnicom Li Miler otkriva postupak solarizacije fotografije. Izumio je i fotografsku tehniku koja koristi fotograme, a koju je dadaista Tristan Cara nazvao rejografija.

Man Rej se pod starost vraća u SAD (u Los Anđeles) ali je Monparnas do kraja smatrao svojim domom. U Monparnasu i umire 18. novembra 1976.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *