Peter Weir – Biografija

Peter Lindsay Weir (Sydney, 21. avgust 1944.), australijski filmski režiser i scenarist.

Nakon što je s filmovima Picnic at Hanging Rock, The Last Wave i Gallipoli odigrao ključnu ulogu u formiranju i razvoju australijskog novog vala, Weir se posvetio međunarodnoj karijeri te je tokom godina režirao cijeli niz američkih i svjetskih filmova, od kojih su dobar dio bili veliki hitovi. Među njegove najznačajnije radove spadaju za Oscar-a nominovani filmovi Witness, Dead Poets Society, Green Card, The Truman Show i Master and Commander.

Filmografija
 2010 The Way Back
 1993 Fearless
 1990 Green Card
 1985 Witness
 1981 Gallipoli
 1979 The Plumber (TV Film)
 1976 Luke's Kingdom (TV Serija) (2 epizode)

 1975 Three Workshop Films (Kratkometražni)
 1973 Whatever Happened to Green Valley? (Dokumentarac)
 1972 Boat Building (Kratkometražni)
 1972 Incredible Floridas (Kratkometražni dokumentarac)
 1972 The Billiard Room (Kratkometražni dokumentarac)
 1972 The Computer Centre (Kratkometražni)
 1972 The Field Day (Kratkometražni dokumentarac)
 1971 Homesdale
 1971 Three to Go (segment “Michael”)
 1969 Stirring the Pool (Kratkometražni)
 1969 Man on a Green Bike (TV Film)
 1968 Count Vim's Last Exercise (TV Spot)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *